Bu bölümde, UiPath'teki değişkenler ve argümanlar ile ilgili kavramların nasıl ele alınacağını ve bunlarla nasıl çalışılacağını anlayalım.

UiPath Studio'da Değişkenleri Yönetme
Değişken, değişebilen bir değerle ilişkili sembolik ad olarak tanımlanabilir. UiPath stüdyosunda değişkenler farklı türdedir ve genel değer, metin, sayı, veri tablosu, saat ve tarih gibi çoklu veri türlerini depolamak için kullanılır.

Değişkenlerin önemli bir kullanımı, bir döngünün gövdesinin kaç kez çalıştırılacağını kontrol edebilmemizdir, çünkü değişkenlerin değeri değişebilir.

Değişken Panel
Adından da anlaşılacağı gibi, değişken paneli değişkenler oluşturmak için kullanılır ve bunlarda değişiklik yapmamızı sağlar. Aşağıdaki ekran görüntüsü, değişken panel hakkında bir fikir verecektir -

Yukarıdaki ekran görüntüsünde değişken panelinde Ad, Değişken Türü, Kapsam ve Varsayılan olmak üzere dört alan olduğunu fark edebilirsiniz.

Dört alan aşağıda verildiği gibi açıklanmıştır -

İsim
Zorunlu bir alandır. Değişkene bir isim vermeliyiz. Farz edin ki herhangi bir isim vermiyorsan, UiPath studio otomatik olarak bir isim oluşturacaktır. Bir değişkeni adlandırırken, önceki bölümde tartışıldığı gibi adlandırma kurallarını izlememiz önerilir.

Değişken Tip
Aynı zamanda değişken türünü seçmemizi sağlayan zorunlu bir alandır. Özellikler panelinden Boolean, Int32, String, Object, Generic Value, [T] Dizisi ve Browse of Types gibi seçenekler arasından seçim yapabiliriz. Herhangi bir tür seçmezseniz, UiPath studio bunu bir dizge olarak kabul edecektir.

Dürbün
Aynı zamanda değişkenin mevcut olduğu alanı gösteren zorunlu bir alandır. Örneğin, Sıra etkinlik türünü seçerseniz, değişkenin kapsamı Sıra vb. Olur.

Bir değişkenin varsayılan değerini gösteren isteğe bağlı bir alandır. Örneğin, Int32 türündeki bir değişken için varsayılan değer 0'dır.

Değişken Türleri
Aşağıdakiler, UiPath Studio'da kullanabileceğimiz değişken türleridir.

Metin değişkenleri - Adından da anlaşılacağı gibi, bu tür değişkenler yalnızca dizeleri depolayabilir. Örneğin, ad, soyad, kullanıcı adları vb. Bilgileri depolamak istiyorsanız, seçmeniz gereken seçenek metin veya dize değişkenleridir.

Boole değişkenleri - Bunlara Doğru veya Yanlış değişkenler de denir. Yalnızca iki olası değeri vardır: doğru veya yanlış.

Tamsayı değişkenleri - Adından da anlaşılacağı gibi, bu tür değişkenler yalnızca tamsayı veya Int32 değerlerini, yani tamsayı bilgilerini depolayabilir. Sayı değişkenleri olarak da adlandırılırlar.

Dizi değişkenleri - Aynı türden birden çok değeri saklamak istiyorsanız dizi değişkeni uygun olacaktır. UiPath'te değişken türleri olduğu kadar dizi türü depolayabilirsiniz.

Tarih ve Saat değişkeni
- Adından da anlaşılacağı gibi, bu tür bir değişken, herhangi bir tarih ve saat hakkındaki bilgileri saklamamızı sağlar.

Veri Tablosu değişkenleri - Bu tür değişkenler büyük miktarda bilgi depolar. Satır ve sütunlarla bir veritabanı veya elektronik tablo görevi görür. Örneğin, bir web sitesinden bilgi almak ve bunu bir elektronik tabloda saklamak istiyorsanız, veri tablosu değişkenini seçebilirsiniz.

Değişkenler Nasıl Oluşturulur?
UiPath stüdyosunun tasarımcı panelinde en az bir aktivite seçtikten sonra, aşağıdaki iki yöntemin yardımıyla bir değişken oluşturabilirsiniz -

Bağlam menüsündeki seçeneği kullanarak - Etkinliğe sağ tıkladıktan sonra bildiğiniz gibi bağlam menüsü görünür. Bu bağlam menüsünden Değişken Oluştur seçeneğini seçebilirsiniz. Aşağıdaki ekran görüntüsü bu konuda fikir verecektir -

Değişken Panel kullanarak - Değişken oluşturmanın başka bir yolu Değişken Panelidir. Öncelikle, tasarımcı sekmesinden değişken paneline tıklamamız gerekiyor. Daha sonra değişken panel görüntülenecektir. Şimdi, yeni bir değişken oluşturmak için değişken çizgi oluştur'u tıklayın. Değişken paneli, önceki bölümde ayrıntılı olarak tartışılmıştır.

Değişkenler Nasıl Kaldırılır?

Aşağıdaki iki yöntemden herhangi birini kullanarak önceki bölümde oluşturduğumuz değişkenleri de silebiliriz -

Yöntem 1

Değişken paneline gidin ve silmek istediğiniz değişkeni sağ tıklayın. 'Sil' seçeneğine tıkladıktan sonra, seçilen değişkeni silebilirsiniz.

Yöntem 2

Değişken paneline gidin ve silmek istediğiniz değişkeni seçin. Şimdi klavyeden sil düğmesine basın ve seçilen değişken silinecektir.

UiPath Studio'da bağımsız değişkenleri yönetme

Değişkenlere benzeyen bağımsız değişkenler, verileri bir iş akışından diğerine geçirmek için kullanılır. Verileri dinamik olarak depolayabilir ve aktarabilirler. Değişken ve bağımsız değişken arasındaki bir fark, değişkenlerin verileri diğer etkinliklere aktarırken, bağımsız değişkenlerin verileri diğer iş akışlarına iletmesidir.

UiPath stüdyosunda argümanlar farklı türdendir, bu nedenle Genel değer, metin, sayı, veri tablosu, nesne, Boole gibi farklı türde argümanlar oluşturabiliriz. Argümanlar hakkında önemli bir nokta, uygulamaya depolanan bilgilerin nereye gitmesi gerektiğini söyleyen belirli yönlere sahip olmalarıdır. Yönler Giriş, Çıkış, Giriş / Çıkış, Mülk olabilir.

Argüman Paneli

Adından da anlaşılacağı gibi, argüman paneli argümanlar oluşturmak için kullanılır ve bunlarda değişiklik yapmamızı sağlar. Aşağıdaki ekran görüntüsü, argüman paneli hakkında bir fikir verir -

Yukarıdaki ekran görüntüsünde, değişken panelinde Ad, Yön, Bağımsız Değişken Türü ve Varsayılan olmak üzere dört alan olduğunu fark edebilirsiniz. Aşağıdakiler onlar hakkında açıklama -

İsim - Zorunlu bir alandır. Argümana bir isim vermeliyiz. Eğer herhangi bir isim vermiyorsan, UiPath studio otomatik olarak bir isim oluşturacaktır. Bir argümanı adlandırırken önceki bölümde tartışılan adlandırma kurallarına uymanız önerilir.

Yön - Aynı zamanda argümanımız için bir yön seçmemizi sağlayan zorunlu bir alandır. Dört tür yönden birini seçebiliriz -

İçeri - Bu yön, argümanın yalnızca verilen iş akışı içinde kullanılabileceği anlamına gelir.

Dışarı - Bu yön, bağımsız değişkenin verilen iş akışının dışına veri iletmek için kullanılabileceği anlamına gelir.

Giriş / Çıkış - Bu yön, argümanın verilen iş akışı içinde ve dışında kullanılabileceği anlamına gelir.

Emlak - Bu yön şu anda kullanımda değil.

Argüman Türü - Ayrıca argüman türünü seçmemizi sağlayan zorunlu bir alandır. Özellik panelinden Boolean, Int32, String, Object, Generic Value, [T] Array ve Browse of Types seçenekleri arasından seçim yapabiliriz. Herhangi bir tür seçmezseniz, UiPath studio bunu bir dizge olarak kabul edecektir.

Varsayılan - Bir bağımsız değişkenin varsayılan değerini gösteren isteğe bağlı bir alandır.

Bir Argüman Nasıl Kullanılır?

Argümanları nasıl kullanabileceğimizi anlamak için bir örnek alalım.

Örnek:

Bu örnekte, iki ayrı sıra oluşturacağız: biri bir argümana bir değer atamak için, diğeri onu çağırmak ve değeri bir mesaj kutusunda görüntülemek için.

Bunu uygulamak için aşağıdaki adımları izlememiz gerekiyor -

Adım 1 - UiPath stüdyo tasarımcısı panelinde bir sekansı sürükleyip bırakın.

Adım 2 - Bağımsız Değişkenler paneline tıklayın ve Çıkış yönüne sahip Dize türünde InputValue gibi yeni bir bağımsız değişken oluşturun.

Adım 3 - Şimdi, tasarımcı paneline bir Assign aktivitesi sürükleyip bırakın.

Adım 4 - Aktiviteyi atamak için InputValue argümanının değeriyle aynı değeri vermek istiyoruz. Bu amaçla, Assign aktivitesinin Özellikler Paneline gidin ve Kime alanına InputValue yazın.

Adım 5 - Sonra, 'Bir bağımsız değişken kullanma örneği !!' Atama etkinliğinin Özellikler panelinin altındaki Değer alanında.

Şimdiye kadar, bu uygulama aşağıdaki gibi görünecek -

Adım 6 - Ardından, Yeni açılır menüsünden Tasarım sekmesinin altında tasarımcı paneli için yeni Sıra seçin.

Adım 7 - Bunun için değişken paneline tıklayarak strOutputValue adlı yeni bir değişken oluşturun.

Adım 8 - Şimdi, bir İş Akışı Dosyasını Çağır etkinliğini Tasarımcı paneline sürükleyip bırakın.

Adım 9 - Ardından, İş Akışı Dosyasını Çağır etkinliğindeki Gözat (…) düğmesine tıklayarak önceden oluşturulmuş diziye göz atın.

Adım 10 - Bu aktivitedeki argümanları içe aktarmak istiyoruz. Bu nedenle, Bağımsız Değişkenleri İçe Aktar düğmesini tıklayın. İş Akışını Çağır'ın Bağımsız Değişkenleri penceresini açacaktır. Şimdi Değer dosyasında strOutputValue değişkenini ekleyin ve Tamam düğmesini tıklayın.

Bu şekilde, ondan gelen değer strOutputValue değişkeni aracılığıyla mevcut projede saklanacaktır. Aşağıdaki ekran görüntülerinde görülebilir:

Adım 11 - Ardından, Tasarımcı paneline İş Akışı Dosyasını Çağır etkinliği altında Mesaj Kutusu etkinliği ekleyin ve metin alanına bir 'Teşekkürler' mesajı yazın.

Adım 12 - Çalıştır (F5) düğmesine basın ve aşağıdaki çıktıyı verecektir -