Docker Nedir ? Ne İşe Yarar ? Nasıl Kullanılır ? - Detaylı Rehber - 2020

Docker, bir konteyner yönetimi hizmetidir. Docker'ın anahtar kelimeleri her yerde geliştirmek, göndermek ve çalıştırmaktır. Docker'ın tüm fikri, geliştiricilerin uygulamaları kolayca geliştirmesi, bunları daha sonra her yerde dağıtılabilecek konteynerlere göndermesidir.

Docker'ın ilk sürümü Mart 2013'teydi ve o zamandan beri, özellikle Çevik tabanlı projeler karşısında modern dünya gelişiminin moda sözcüğü haline geldi.

Docker'ın Özellikleri
Docker, kapsayıcılar aracılığıyla işletim sisteminin daha küçük bir ayak izini sağlayarak geliştirme boyutunu azaltma yeteneğine sahiptir.

Kapsayıcılarla, geliştirme, Kalite Güvencesi ve Operasyonlar gibi farklı birimlerdeki ekiplerin uygulamalar arasında sorunsuz bir şekilde çalışması daha kolay hale gelir.

Docker konteynerlerini herhangi bir yerde, herhangi bir fiziksel ve sanal makinede ve hatta bulutta dağıtabilirsiniz.

Docker kapsayıcıları oldukça hafif olduğundan, çok kolay ölçeklenebilirler.

Docker Bileşenleri
Docker aşağıdaki bileşenlere sahiptir:
  • Mac için Docker - Birinin Mac OS'de Docker konteynerlerini çalıştırmasına izin verir.
  • Linux için Docker - Linux işletim sisteminde Docker konteynerlerinin çalıştırılmasına izin verir.
  • Windows için Docker - Windows işletim sisteminde Docker konteynerlerinin çalıştırılmasına izin verir.
  • Docker Engine - Docker görüntüleri oluşturmak ve Docker konteynerleri oluşturmak için kullanılır.
  • Docker Hub - Bu, çeşitli Docker görüntülerini barındırmak için kullanılan kayıt defteri.
  • Docker Compose - Bu, birden çok Docker konteyneri kullanan uygulamaları tanımlamak için kullanılır.

Tüm bu bileşenleri sonraki bölümlerde detaylı olarak inceleyeceğiz.

Docker için resmi site şu şekildedir: https://www.docker.com/
Site, Docker yazılımı ile ilgili tüm bilgileri ve belgeleri içermektedir. Ayrıca çeşitli işletim sistemleri için indirme bağlantılarına sahiptir.