On bir ayın sultanı Ramazan'ı idrak eden muslumanlar, 30 gun boyunca farz olan oruclarını tutuyor. Yaklaşık 15-16 saat ac ve susuz kalınan bu surede ağız icindeki bakteri sayılarının arttığı gozlemleniyor. Artan ağız bakterileri ağız kokusuna ve curuklere sebebiyet verebiliyor. Ramazan ayında ağız kokusu yaşayanlar hem sosyal olarak hem de sağlık acısından rahatsızlık duyuyor. Oruc tutanın ağız kokusunun Allah katında ne kadar makbul olduğunu işaretleyen bir hadiste bahsi şoyle gecer: Ebu hureyre'den (r.a.) rivayetle resulullah (sav) buyurdular ki: "Oruclunun ağzından cıkan koku, allah indinde misk kokusundan daha hoştur." Peki Ramazan'da ağız kokusu nasıl onlenir? Orucken misvak nasıl kullanılır? İftar ve sahurdan sonra dişlerin hemen fırcalanması gibi Ramazan ayı boyunca dil yuzeyi ve diş eti bolgelerinin de iyi bir şekilde fırcalanarak temizlenmesi gerekiyor. Ancak oruclu icen oluşan kokudan rahatsız olanlar, oruca zarar vermesi ihtimaline karşı diş fırcalamaktan da cekiniyor. Diş temizliği konusunda fırcalamak yerine sunnet olan bir alternatif olan misvak da tercih ediliyor. Hadislere gore misvak kullanmak orucu bozmaz.Hz. Muhammed'in oruc ayında misvak kullandığı aşağıdaki hadiste belirtilmiştir: “Ben Resulullah SallallÂhu Aleyhi Vesellemi, oruclu iken misvak kullandığını sayamayacağım kadar cok gordum.” (Buhari, Savm: 27; Ebu DÂvud, Savm: 26; Tirmizî, Savm: 29) Abdest alırken misvak ve benzeri bir şeyle ağız ve diş temizliğini yapmak sunnettir (Mevsılî, el-İhtiyÂr, I, 44). Zira bu temizlik fıtrattan sayılmaktadır (Muslim, Taharet, 56; Ebû DÂvûd, Taharet, 29). Allah Resûlu (s.a.s.) bir hadislerinde, “Ummetime ağır gelmesinden (meşakkat) endişe etmeseydim, onlara her namaz vaktinde dişlerini misvakla temizlemelerini emrederdim.” (İbn MÂce, TahÂret, 7) buyurmuştur. Hz. Peygamberin (s.a.s.) uygulamasında ağız ve diş temizliği asıl olup, o donemde diş temizliğinde misvak kullanılmakta idi. Bugun misvak yerine diş fırcası kullanılmaktadır. Ağız ve diş sağlığı icin uygun olan herhangi bir urunun veya yontemin kullanılmasıyla bu sunnet yerine getirilmiş olur. Misvak yutulmadığı ya da dişi kanatmadığı surece orucu bozmaz Misvak cubuğunu susuzluğu gidermesi amacıyla ıslatıp kullanmak, orucu bozabilecek durumlar arasında yer alır. Kuru ve nazik bir şekilde dişlere misvak surerek temizlemek mumkundur. Yuvarlak hareketlerle dişlerin uzerinde gezdirebilirsiniz. Ardından kalan yemek atıklarını misvaktan mutlaka temizleyin.