Merhabalar, yeni bir yazılım projesine başlamanın büyük zorlukları olabilir.
Bu adımları kullanmanız, sizin için büyük bir projeyi daha az korkutucu hale getirebilir.
Genel olarak, yazılım geliştirme altı adıma bölünmüştür.

Yazılım Geliştirme Nedir?
Konuya girmeden önce, yazılım geliştirmeyi tanımlamak faydalı olacaktır. Küçük bir projenin gerçekten yazılım geliştirme olarak nitelendirilmediğini düşünmek cazip gelebilir. Bununla birlikte, projeniz ne kadar büyük veya küçük olursa olsun, bir program tasarlıyorsanız, yazılım geliştirme ile uğraşıyorsunuz demektir.

Basitçe ifade etmek gerekirse, yazılım geliştirme, bazı ihtiyaçları karşılamak için yazılım oluşturma ve kodlama sürecidir.
Müşterilerin ihtiyaçları veya bir görevi otomatikleştirmek gibi kişisel bir ihtiyaç olabilir. Program büyük veya küçük olabilir ancak, tüm projelerde projeyi adım adım ilerletmek size daha fazla fayda sağlayacaktır.

Yazılım Geliştirme Adımları
1. İhtiyaç Değerlendirmesi
Belirtildiği gibi, yazılım geliştirme bir ihtiyacı çözer. Bu nedenle, herhangi bir projenin ilk adımı, çözmeye çalıştığınız ihtiyacı açıkça belirlemektir.
Projeniz küçükde olsa, sahip olması gereken özelliklerin bir listesini yapmayı gerektirebilir.

Sorununuzu çözmek için neyin gerekli olduğuna dair net bir anlayış olmadan, yeterli bir çözüm tasarlamak zor olacaktır. Bir ürün hakkında net bir vizyona sahip olmak, projenizin yolunda gitmesine de yardımcı olabilir. Projenizi tasarlamaya başladığınızda, ihtiyaç duyulmayan ancak istenen özellikleri eklemek cazip gelebilir.
Buna kapsam sürünmesi denir ve bir projeyi rayından çıkarabilir.

2. Tasarım
Programlamayı seviyorsanız, bir fikriniz yoksa bile olur olmaz kod satırlarını ve bloklarını incelemek cazip gelebilir. Ancak, önce yazılımınızı tasarlamak için zaman ayırırsanız, projeniz çok daha sorunsuz ilerleyecektir. Bu adım, bir makale yazmaya başlamadan önce bir taslak yazmaya benzer. Düşüncelerinizi şekillendirmeye yardım eder .
Sorun çözme sürecinizin çoğu bu adımda tamamlanmalıdır, böylece kodlamaya başladığınızda birkaç komplikasyon olacaktır.

Bu adımda göz önünde bulundurmak isteyeceğiniz birkaç şey var. Yazılım projeniz bir arayüz gerektiriyorsa, arayüzün görünümünü ve işlevselliğini özetleyen bir prototip geliştirin. Proje bir veritabanı kullanıyorsa, tabloları tasarlayın ve aralarındaki ilişkilerin haritasını çıkarın.

Tüm yazılım geliştirme algoritmaları yazmayı gerektirecektir. Program akışını özetleyen işlevler veya yöntemler gibi karmaşık algoritmaları açıklayan akış şemaları oluşturun.

3. Kodlama
Bu adımda, yazılımı oluşturmak için kodları yazarsınız. Projenin ihtiyaçları açıkça tanımlandıktan ve tasarımın ana hatlarını çizdikten sonra, bu adım diğerlerine göre daha kolay gelecektir. Bu aşamada sorunlar ortaya çıkabilir, ancak programlamadan önce ne kadar çok planlama tamamlanırsa, o kadar sorunsuz gider.

4. Test Etme
Kodu yazdıktan sonra test edilmesi gerekir. Kodun beklendiği gibi çalıştığını ve karşılamak için tasarlandığı ihtiyaçları karşıladığını doğrulamanız gerekir.
Daha küçük projelerde, bu adım oldukça basit olabilir ve öncelikle yazılımda hata ayıklamayı içerir.
Büyük projelerde bu, yazılımın tasarımını ve gereksinimlerini iyileştirmek için yazılımı ilgili odak gruplarıyla test etmeyi içerebilir.

Bu adımın sırası değişebilir. Örneğin, Test Driven Development, önce yazılımı test etmek için bir komut dosyası oluşturur.
Testi geçtikten sonra kodlamanın tamamlanmış olduğu kabul edilir.

5. Uygulama
Yazılım testi geçtikten sonra dağıtılmaya hazırdır. Bu aşamada, yazılım tamamen işlevsel olmalı.Piyasaya sürülebilir veya kullanılabilir olmalı.
Büyük projelerden bahsediyorsak yazılım kesinlikle aşamalı olarak yayınlanmalıdır.

Yazılım kullanıcıların eline teslim edildiğinde, genellikle test sırasında keşfedilmemiş sorunları ve hataları bulurlar.
Aşamalı bir sürüm vermeniz, bu sorunlara yanıt vermeyi yönetilebilir hale getirir.

6. Bakım
Bakım adımı bir başka önemli aşamadır. Yazılım bir kez kullanıldıktan sonra, tasarlandığı ihtiyacı tam olarak karşılamayabilir, yeni özellikler piyasaya sürülebilir veya yeni hatalar keşfedilebilir. Tüm bunlar yazılımın izlenmesini ve revize edilmesini gerektirir.

Geliştirme Metodolojileri
Yazılım geliştirmeye yaklaşmanın birçok farklı yolu vardır. En iyi bilinen iki yöntem waterfal ve agile yazılım geliştirmedir.