GÜNDELİK HAYATTA SIKLIKLA KULLANDIĞIMIZ BAHARATLARIN VÜCUDUMUZA ÇEŞİTLİ ETKİLERİ VARDIR. BAHARAT TÜKETİMİNE DİKKAT ETMEZSEK BİR ÇOK YAN ETKİ İLE KARŞI KARŞIYA OLABİLİRİZ.
ZENCEFİL
Kullanım Alanları : Sindirim sistemi sorunlarına,mide bulantısına,bağışıklığı güçlendirmeye ve benzeri sağlık sorunlarına karşı kullanılır. Kas ağrıları için kullanılır. Kan şekerini düşürmek için kullanılır. Diş eti iltihaplarında kullanılır.
Olası Yan Etkileri : Alerjik tepkimelere yol açabilirler, kurdeşene sebep olabilirler. Çiğnemeden yutulmuş zencefil, bağırsak tıkanıklığına neden olabilir. Safra taşına sahip bireylerde olumsuz etki gösterebilir. Ülser hastalarında, iltihaplı bağırsak hastaları ve bağırsak tıkanıklığı görülen hastalarda fazla taze zencefil tüketimine bağlı olumsuz tepkiler gözlemlenebilir.
ZERDEÇAL
Kullanım Alanları : Nezle, grip, soğuk algınlığı, hazımsızlık , cilt üzerindeki yaraların temizlenmesi ve iyileşmesi, eklemlerdeki iltihaplanmaların giderilmesi & ağrılarının geçmesi.
Olası Yan Etkileri : Zerdeçalın fazla ve uzun süreli kullanımında da mide problemleri ortaya çıkabilir, kanın pıhtılaşmasını engelleyebilir, bir çeşit mide problemi (ilerlemiş reflü) olan Gastroözefageal Reflü hastalığına sahip kişilerde zerdeçal rahatsızlık yaratabilir ve mevcut hastalığı daha da kötü hale getirebilir. Erkeklerde ağızdan zerdeçal kullanımı testosteron hormonu seviyelerinin ve sperm hareketinin azalmasına sebep olabilir.
HAVLICAN
Kullanım Alanları : Ağız kokusunu gidermek kullanılır. Kadınlardaki akıntıları düzenlemede kullanılır. Romatizmaya karşı kullanılır. idrar ve balgam söktürmede kullanılır.
Olası Yan etkileri : Ödem atmayı hızlandırdığı için vücudun aşırı sıvı kaybetmesine neden olabilir. Kan şekeri dengesini bozabilir. Yüksek tansiyon durumunu meydana getirebilir. Ülser ya da reflü sorunlarının oluşmasına yol açabilmektedir.
KİMYON
Kullanım Alanları : Diyabet hastalığı, yüksek kolesterol, Astım ve bronşit hastalıklarında sıklıkla kullanılır.
Olası Yan Etkileri : Mide ekşimesine yol açabilir. Diyabet hastalarında düşük kan şekeri seviyesine neden olabilir. Deri döküntüsü gibi alerjik reaksiyonlar, uzun süreli kullanımda böbrek ve karaciğer hasarlarına yol açabilir.
BİBER
Kullanım alanları : Unutkanlığı önlemede ve hafızayı güçlendirmede kullanılır. Kan basıncını düzenlemede, vücut dengesini sağlamada kullanılır. Soğuk algınlığı ve grip gibi kış hastalıkları için kullanılır, Anemi hastası olan kişilerin demir emilimini arttırmada ve demir seviyesini düzenlemede kullanılır.
Olası Yan Etkileri : Aşırı tüketiminde mideye ve bağırsaklara zarar verebilmektedir. Acı biber hemoroid kanamalarını artırabilmektedir..Yüksek miktarda kullanımı, şiddetli ağrı, iltihaplanma, şişme ve kızarıklığa neden olabilir. Tüketime bağlı olarak ağrı nöronlarını belli bir sure hissiz hale getirdiği bilinmektedir.
BAHARATLARIN KULLANIM ALANLARINDA VE TÜKETİM ALANLARINDA DİKKATLİ OLMALIYIZ. YAN ETKİLERİNE KARŞI BİLİNÇLİ OLMALIYIZ.
Kaynak: https://www.bilgiustam.com
https://www.uplifers.com
https://www.hurriyet.com.tr
https://www.medikalakademi.com.tr
https://www.bbc.com
Tıp / Biyoloji / Farmakoloji Baharatlarin insan vücudu üzerindeki etkileri
Üniversite Ders Notları0 Mesaj
●46 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- Üniversiteler
- Üniversite Ders Notları
- Tıp / Biyoloji / Farmakoloji Baharatlarin insan vücudu üzerindeki etkileri