Ordu'nun Unye ilcesine 7 yıl once gelen 66 yaşındaki emekli Jeofizik Muhendisi Orhan Yiğit, cocuklarıyla birlikte sahilde gezindiği sırada manyetik kumu keşfetti. Yiğit, ilcenin Kaledere Mahallesi Kazancılar Caddesi uzerinde kurduğu atolyede binlerce manyetik kumdan yaptığı urunleri turizme kazandırdı. İnsan vucudundaki negatif enerjiyi alarak stres ve sağlık acısından ceşitli minerallere sahip olan manyetik kumları el sanatlarına donuşturen Jeofizik Muhendisi Orhan Yiğit, kurduğu atolye sayesinde ilcenin tanıtımına katkı sağlamayı hedefliyor. Actığı atolyede manyetik kumlardan binlerce takı ve ceşitli urunler yaparak ilcenin tanıtılmasına onemli bir rol oynayacağını soyleyen Orhan Yiğit, "Bundan yedi yıl once emekli olduktan sonra Unye ’ye geldim. Unye ’de yaşamaya başladıktan sonra turizm anlamında bir eksiklik olduğunu gordum. İlcemizde ve dunyada yedi ulke ile aynı zamanda otuz kilometrelik sahillerimizde bulunan manyetik kumu keşfettim. Bu manyetik kumu insanların faydasına acabilmek icin bir sergi acmaya karar verdim. Burada hediyelik eşya, ilcemize ozgu tarihsel magnetler, biblolar yaparak actığım iş yerimi sanat atolyesine cevirdim. 2019 yılında ailecek bir gun plaja gittiğimizde ilcemizin sahillerinde bulunan kum her yere yapışıyordu. Kızımın uzerine cok fazla kum yapıştı. Ben de bu kumların neden yapıştığna dair bir araştırma gercekleştirdim. Bu keşiften sonra ilcemizin tanıtılması icin buyuk bir reklam kampanyası başlattım. Ancak araya pandemi girmesinin ardından uretimlerimize ara verdik. İnsanlar Unye ’ye bu manyetik kumdan yararlanmak icin gelmeye başladılar. Turizm anlamında ilcemize gelen yerli ve yabancı turistlerimizin bu sergimizi gormelerini sağlayacağız. Yaptığımız manyetik kumdan uretilen aksesuarların icerisinde yirmiye yakın mineral var ve her birinin ayrı frekansı var. Her takı ise insan uzerinde stres aldığı kanıtlanmıştır." dedi. Manyetik kumdan oluşturduğu el sanatları urunlerini Unye ’yi anlatarak yaptığını soyleyen Orhan Yiğit, "Ben tek bir urun yapmak yerine her birini farlı olarak on binlerce ceşit yapmak icin uğraşıyorum. Her bir yaptığım el sanatı birbirinin benzeri değil, kişiye ozel gibi bir calışma oluyor. Burada Unyemize ozgu calışmalar, tarihi anlatan magnetler, ilcemizin turizm anlamındaki onemli yerlerini kumla birleştirerek bir sanatsal calışmayla urun elde etmiş olacağız. Bu sayede ilcemizin turizmine katkı sağlayacağımızı duşunuyorum." diye konuştu.