Antalya ’da bir otelde duzenlenen DER Touristik Group toplantısına katılan Kultur ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy turizm sektorune ilişkin onemli acıklamalarda bulundu. Bakan Ersoy, 2019 ’da rekorları yakaladıktan sonra tam nitelikli turist icin 2020 ’de daha buyuk hedefleri yakalamak isterken koronavirusun patlak verdiğini soyledi. 2019 yılının turizm adına rekor bir yıl olduğunu hatırlatan Bakan Ersoy, “52 milyon turist, 34.5 milyar dolar gelir hedefini yakaladık. Bu nasıl oldu? 2018 yılı itibariyle Turkiye olarak strateji değişikliğine gittik. Devletle beraber yola devam etme kararı aldık. 2019 yılında Turkiye Tanıtım ve Turizm Geliştirme Ajansı ’nı kurduk. Turkiye Turizm Geliştirme Ajansı, aslında dunyada yuz yıldır bircok ulkede kurulan, ama bizde 2019 yılı itibariyle hayata gecmiş bir organizasyon. Yonetim yapısına baktığımız zaman turizmcilerin oyları ile secilen yoneticilerden oluşuyor. Calışanların hepsi profesyonel reklam ve iletişim uzerine uzman, liyakatle, secilerek gelmiş istekli ve asli işi bu olan insanlardan oluşuyor.” ifadelerini kullandı. Bu sene Antalya icin oncelikle hedeflerinin 2021 rakamlarını gecmek olacağını işaret eden Bakan Ersoy,krize karşı bağışılığın olması gerektiğini belirterek şu sozleri kaydetti: "Bir ricam var, o da pazar ceşitliliği. Devlet olarak pazar ceşitliği ile ilgili bakanlığımız Turkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı son 2 senedir cok yoğun calışmalar yapıyor, ama bu tek başına bizim tarafımızdan yapılması yeterli değil. Bunun bolge bazında hatta otel bazında sahiplenilmesi gerekiyor ki sonuca daha hızla ulaşalım. O yuzden sizlere buyuk iş duşuyor, hep 100 metre koşmayalım, maraton koşmamız gerektiğini bilelim. Tabii maraton koşmak biraz yorucu, biraz maliyetli ama sonucları orta ve uzun vadede cok cok iyi oluyor.
Eğer Turkiye gibi bir jeopolitik ortamda yaşıyorsanız, gecmişte de krizleriniz vardı, bugun de krizleriniz var, gelecekte de maalesef krizlerle karşı karşıya kalacaksınız. Bunun bir tane cozumu var, biz krize bağışıklı olmayı oğrenmemiz gerekiyor. Krize bağışıklı olmanın da bir tane aşısı var, pazar ceşitliliği. O yuzden şu son krizde bize bir aşı etkisi yapsın. Hep beraber pazar ceşitliliği icin gereken adımları atalım.” Bakan Nuri Ersoy: Krize karşı bağışıklı olmayı oğrenmeliyiz
Bakan Ersoy ’un acıklamalarında one cıkan diğer başlıklar ise şoyle oldu: “52 milyon olan rakamlarımız, 2020 ’de 16 milyona kadar geriledi. Tabii bu hedefleri yakalamak icin ne yapmamız gerekiyordu? En onemli şey pazar ceşitliliği. Pazar ceşitliliğiyle ilgili gerekli adımları atmaya başlamışken maalesef bu istenmedik olayla tum dunyayla birlikte ulkemizde karşılaştı. Ama devlet ve sektor olarak ele ele verdik cok hızlı hareket ettik o donemde. Guvenli Turizm Sertifikasını dunyaya ornek olacak şekilde hayata gecirdik. Turizm Geliştirme Ajansını da etkili bir silah olarak kullandık. Pandemi doneminde 22 uluslararası televizyonlarda, 81 ulkede dijital platformlarda cok yoğun tanıtım yaptık. Dunyanın bircok noktasında binlerce editoru, sosyal medya fanlarını secerek ulkemize getirdik, onları pazarları kapalı olduğu donemlerde etkin bir tanıtım videosu olarak kullanmayı başardı Gecen sene bircoğunuzun inanmadığı bir hedef vardı, 30 milyon turist, 24 milyar dolar gelir. Bu hedefi 30 milyon turist, 24.5 milyar dolar gelir olarak gercekleştirdik. Gecen sene nitelikli turiste daha hızlı ulaşabilmek icin 2634 sayılı yasada bazı değişikliklere gittik. Bu yasa kapsamında belediye belgeli oteller, bir de belediye artı bakanlık belgeli oteller var. Temmuz sonuna kadar artık butun otellerin belediye belgeli olanlarda dahil olmak uzere hepsinin bakanlık belgeli olmasını sağlıyoruz. Yani bir tek sesliliğe, tek bir standardizasyona geciyoruz. Eğer nitelikli turist istiyorsanız bu alfabenin A ’sı. Guvenli Turizm Sertifikasyonunda kanunlar suresiz hale geldi. Bir değişikliğe gidiyoruz. Guvenli Trafik Sertifikasını yılsonuna kadar yeşil turizm sertifikasına donuşturmuş olacağız. Bu stratejiyi oturtabilmek icin dunyada bu konuda uzmanlaşmış en ust merci olan Global Surdurulebilir Turizm Konseyi ile bakanlık olarak 3 yıllık bir protokol imzaladık. Sektor temsilcileriyle sertifika detaylarını paylaşmaya başladık. Yılsonuna kadar sertifikasyonu hazır hale getirip hayata gecireceğiz. Turkiye ’nin gecen yıl Paris Sozleşmesi ’ni imzaladığını hatırlatan Bakan Ersoy, sozlerini şoyle surdurdu: “Bu sozleşme gereği sektorler, ulke ve bolge olarak yerine getirmemiz gereken taahhutler var. Geleceğin turizminde tercih edilen ulke, tercih edilen destinasyon olmak istiyorsak, surdurulebilirlikle ilgili sertifika edilmiş bu kriterleri tamamlamamız gerekiyor. Bundan işten kacış yok. Eğer kriterleri tamamlamazsak, bu maliyetleri ustlenmezsek bize yolcu ihrac eden ulkeler vergi şeklinde bunları zaten bizden alacaklar. Bizim bu sistemi oturtmamız gerekiyor. Bu aşamalı bir program. 2023 sonuna kadar, 2025 ve 2030 sonuna kadar yapmamız gerekenler var. Ben sizlere guveniyor ve inanıyorum, biz hedeflerimize bu tarihlerden once ulaşacağız. Global Surdurulebilir Turizm Konseyi'nin (CSTC) soylemine gore soyluyorum, dunyada devlet bazında bu işi koordine eden ilk ulkeyiz. İnşallah bu kriterlere ulaşan ilk ulke bizler olacağız.” Bakan Ersoy, 2022 itibarıyla 'yeni hedef olarak 42 milyon turist, 35 milyar dolarlık gelir hedefi acıkladıklarını belirterek,"Bu sene de maalesef Ukrayna krizi gecen yıl itibarıyla başladı. Oncelikle temennimiz bir an once ateşkesin sağlanması ve can kayıplarının onlenmesi. Zaten bu bağlamda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanımız Mevlut Cavuşoğlu, ustun bir performans gosteriyorlar, son derece gayretli bir şekilde barışın tesisi icin calışıyorlar." dedi. Bakan Mehmet Nuri Ersoy, bu surecte yapılanları şu ifadeler ile anlattı: "Bakanlık olarak gecen Ekim ayı itibarıyla alternatif pazarlar ve pazar ceşitliliği ile ilgili stratejilerimizi, eylem planlarımızı zaten hayata gecirdik. Bu sebeple Turkiye Turizm Geliştirme Ajansı son 2 senede 22 ulkede orgutluyken, televizyon reklamları yaparken bu sene itibarıyla 140 ulkede televizyon reklamları ve dijital programlarda cok yoğun tanıtıma başladı. Şu anda 140 ulkede cok yoğun bir şekilde tanıtım yapıyoruz. Yine 26 ulkede şu an icin 137 buyuk ve orta olcekli tur operatorleriyle birlikte tanıtım kampanyalarını başlattık. Bu Turkiye turizm tarihinde yapılmış acık ara en buyuk kampanya. Ve sonuclarını da almaya başlıyoruz. Bu yıl Almanya, Hollanda, Belcika, Nordik, Baltık ulkeleri ve Doğu Avrupa ulkelerinde 2019 rakamlarını yakalamayı hedefliyoruz. Yine İngiltere, İsrail, Orta Doğu ve Korfez ulkelerinde 2019 ’un ustunde rakamlarla kapatmayı hedefliyoruz. Artık ne Turkiye eski Turkiye, ne bakanlık eski bakanlık, ne de sektorumuz eski sektor. Devlet, sektor el ele vereceğiz. Pandemide olduğu gibi bu donemde de hedeflerimize zorlayacağız ve başaracağız. Bu yıl Antalya dışında İstanbul ve Anadolu tamamında herhangi bir sıkıntı ongormuyorum. Biz cok detaylı calışma yapıyoruz. Antalya ozelinde de zaten ilk 3 aylık rakamlar acıklanacak bu ay sonunda ve rakamların ne olumlu geldiğini hep beraber goreceğiz. Antalya genelinde de nisanda bir esneme olabilir, hem bu kriz hem de ramazanın etkisiyle, ama mayıs itibarıyla rakamların hızla yukseldiğini, haziran ortasında bolgede normalleşmenin tamamen sağlandığını hep beraber goreceğiz. Bakan Ersoy, Rusya Ukrayna savaşından en cok etkilenen 3 tur operatorune can suyu sağlamak dahil, gerekli adımları teker teker attıklarını ve atmaya da devam edeceklerini, Turkiye'nin artık yapmış olduğu calışmalarla standartlarını yukselterek yatırımlarını artırarak birinci destinasyon olma yolunda hızla ilerlediğine vurguladı. Bakan Ersoy, "Sektorun her turlu urununde bu fark ediliyor, sektorun buyuk oyuncuları tarafından gerekli adımlar atılıyor. Biz de gelecek hedeflerimizi, vizyonumuzu geniş tutmak durumundayız. Hızlı adımlarla işbirliği yaparak herkesle bu hedeflerimize ulaşmamız gerekiyor." dedi.