zenginliklerine zenginlik katan iş adamları bunu legal mi illegal yollardanmı sağlıyor acaba bilinmez!....

TARİHİ ESER KACAKCISI VİTALİ BEY!

VAKKO'NUN KURUCUSU VİTALİ HAKKO ONCEKİ GECCE DOSTLARININ BİRARAYA GELDİĞİ BİR DAVETTE ANILDI. UNLU İSİMLER VE YAKINLARI HAKKO'YLA GECİRDİKLERİ ZAMANI VE ESKİ GUNLERE DAİR ANILARINI ANLATTI..

Beyoğlu Guzelleştirme ve Koruma Derneği, 'Yeni Bir Beyoğlu'na Merhaba Resepsiyonu' kapsamında, derneğin kurucularından Vitali Hakko'yu anmak icin bir davet verdi. Pera Muzesi'nde, derneğin başkanı Nizam Hışım'ın evsahipliğinde gercekleşen davete Hakko ailesinin yanı sıra cemiyet hayatının tanınmış isimleri katıldı. GULDURDU...

Sunuculuğunu Ozalp Birol'un yaptığı gecce,Vitali Hakko'nun tanıtıldığı belgesel filmle başladı. Gosterinin ardından Perran Kutman, Vural Gokcaylı, Deniz Adanalı, Zafer Ergin ve Hakko'nun kızı Sima Lodrik; merhum işadamına ilişkin anılarını anlattı. En ilginc anı ise modacı Vural Gokcaylı'dan geldi. Vitali Hakko'nun yıllar once tarihi eser kacakcılığından gozaltına alındığını soyleyen Gokcaylı; dinyelenleri gulmekten kırıp geciren olayı şoyle anlattı:

Kupler başına iş actı
'Bir gun birlikte Kuşadası'na gittik. Ertesi gun lobide buluşacağız ama Bay Vitali ortada yok. Tam 'Vay nerede' derken karakoldan bir telefon geldi. Bay Vitali tarihi eser kacakcılığından gozaltına alınmış. Meğer dostumuz Cemile Hanım birkac tane kup satın almış. Bay Vitali de kupleri Beyoğlu ve İzmir'deki mağazaların vitrinine koymak icin bir kamyona yukletmiş. Şofor de doğru karakolun onune gitmiş ve 'Bu bey tarihi eser kacakcısı' demiş. Bay Vitali de polisler tarafından tarihi eser kacakcısı diye gozaltına alınıp nezarete atılmış. Sonra kupler uzmanlar tarafından incelendi ve tabii tarihi eser olmadıkları anlaşıldı. Bay Vitali de birkac gun sonra serbest bırakıldı.'

Uzulunce beni telkin etmişti

'Beyoğlu'nun kotu durumda olduğu donemde bir toplantıda Bay Vitali, Beyoğlu'nu nasıl guzelleştireceğimizi anlattı. Bunun uzerine Hasan Pulur ertesi gun yazısında, 'Hangi Beyoğlu bu, ne yapacaklarmış?' gibi sozler yazdı. Ben uzuntuden cılgına dondum. Bay Vitali 'Ne oldu?' diye sordu, ben de anlattım. Bunun uzerine her zaman olduğu gibi o sakin tavrı ile, 'Tamam tamam sakin ol, biz yapınca gorurler' diyerek beni telkin etti.'

Bana esnaftan cephe parası toplatmıştı

'Beyoğlu Guzelleştirme ve Koruma Derneği'nde yonetim kuruluna alınmıştım. Fakat hicbir şey anlamıyorum. Bay Vitali bana, 'Mağazalar dolaşılacak ve cephe olcusunde para toplanacak' dedi. Ben de Deniz Adanalı ile birlikte gittim. O zamanlar 'Perihan Abla' dizisinde oynuyorum. Beni goren, 'Oo Perihan Abla gel bir cay ic' diyor fakat kimse para vermiyor. En sonunda birisi acıdı ve 5 bin lira verdi. Daha sonra toplandık, Bay Vitali herkese soruyor. Birisi 5, diğeri 7 diyor. Bana sıra geldi, ben de boburlenerek '5' dedim. Daha sonra anladım ki onların topladıkları 70 milyar ve 50 milyarmış, benimki 5 milyar...'

Apar topar beni uye yaptı

'Beyoğlu'nda kukla tiyatrosu sergilemek icin bir projeksiyon aletine ihtiyacım vardı. Arkadaşlarımın onerisiyle Bay Vitali ile goruşmeye gittim. 'Turk Tiyatrosu ve Beyoğlu icin bu alete ihtiyacımız var' dedim. Bay Vitali bana, 'Ben o işlere bakmıyorum, sen otursana şuraya bakayım' dedi. 'Beyoğlu Guzelleştirme ve Koruma Derneği'ni biliyor musun?' diye sordu, ben de 'Evet' dedim.'O zaman sen de buraya uye oldun' dedi ve beni apar topar uye yaptı.'