DEMET YENİ FİLMİYLE İDDİALI!

MAHSUN KIRMIZIGUL’UN YAZIP YONETTİĞİ “GUNEŞİ GORDUM” FİLMİ 12 MART’TA VİZYONA GİRİYOR..
Filmde Mahsun Kırmızıgul’un karısını oynayan Demet Evgar, kocasını elinde tutmak icin 6 cocuk doğuran bir kadını canlandırıyor. Doğum yaptığı sahnelerde cok etkilendiğini anlatan Evgar, Mahsun Kırmızıgul icin yapılan eleştiriler icin “Mahsun cok inatcı bir adam. Gelen eleştirileri alır, dinler. Eleştirenler beğenmediğini soyluyor. Bu eleştiri değildir. Eleştiriyi dayandırdığınız bir yer olmalı” diyor.
Filmde nasıl bir karakteri canlandırdınız?
Doğu’da buyumuş ve 13 yaşında dayısının oğlu ile evlenmiş, altı cocuklu Havar adında genc bir kadını canlandırıyorum. Koyde iki-uc aile birarada kaldıkları icin dayısının oğlu ile evleniyor. Ama senaryodaki şansı, evlendiği adama aşık olması. Uzerine kuma alınacak endişesiyle, farkında olmadan ve hayatı pahasına altı cocuk doğuruyor. Bu nedenle bedeni ve organları yıpranıyor. Dunyası kucuk ama yureği buyuk bir kadın.
Cok farklı mekÂnlarda cekimleriniz oldu. En cok nerede zorlandınız?
Kars’ta -30 derecede calıştık. Yardımcı rollerdeki arkadaşlardan bazıları karın uzerine duşup bayıldı. Kar fırtınasının ortasında filmimizi cektik. Ben Kars’a ilk defa gitmiştim. Cekim yaptığımız dağdaki, eski adıyla Kızıl Kilise Koyu, Kars’ta yaşayan coğu insanın bile cıkmadığı bir yer. Orada yaşamak bu derece zor. Zaten daha once yaşanmış ama sonradan boşaltılmış gercek bir mekÂn.
Şehir yaşamına alışmış biri olarak Kars’a gittiğinizde zorlandınız mı?
MekÂnın koşulları neyse ben de o mekÂndan biri olmak adına, ister istemez işin icine giriyorum. Benim icin cok zor olmuyor mekÂnın icinde kendini var etmek... Ozel bir caba gostermeme gerek kalmıyor. Koye gittiysek ben de koylu oluyorum.
Mahsun şive calışmama yardım etti
Mahsun Kırmızıgul ile filme başlamadan once on yargılarınız var mıydı?
On yargıya karşı bir antipatim vardır. Biriyle tanışmadan onun hakkında cok fazla duşunmem. Tanıştıktan sonra ben istersem beraber calışırız. Mahsun, anlatmak istediği hikÂyeyi cok basit ve gerceğe en yakın haliyle anlatabildi.
Beyza’nın Kadınları filminde sizi cok farklı karakterlerde gorduk. Burada ise tek bir karaktere yoğunlaştınız. Bu bir avantaj sağladı mı rolunuze?
Beyza’nın Kadınları’nda cok daha fazla calışma donemi yaşamıştım. Cunku dort ayrı karakter canlandırıyordum ve iki ay calışmak zorunda kalmıştım. Bu rol icin de belli bir donem calışmak zorunda kaldım. Hic alışık olmadığım bir şive ile karşı karşıyaydım. Ozel bir hocadan şive dersi aldım. Mahsun sette şive calışırken bana bolca yardım etti.
Senaryo, ilk okuduğunuzda, sizi nasıl etkiledi?
Anlattıkları, cumleleri ve yaklaşımı cok sıcaktı. HikÂye, cok gercek ve acı bir hikÂyeydi. Senaryoyu okumadan once Mahsun bana anlattı. Her turlu fikre acık ve onyargısız bir insan. Gercekten dinliyor sizi. Kendini de dinletiyor. Hayatımızı yaşarken uzun uzun tiratlar atmayız. Mahsun, az lafla ve inandırıcı sahnelerle, net bir film yarattı. Kars’ın doğal ortamından dolayı senaryoda değişimler, ara sıra oluyor.
Bu filmin inandırıcılığı size nasıl başarılar sağlayacak?
Dunyada sinemamız kabul goruyor. Yurt dışında da onemli başarılar kazanacağını duşunuyorum.
Guneşi Gordum, gercekleri insanların gozune gozune mi sokacaksınız?
Niyetimiz gozune sokmak olmadı, kalbine sokmak oldu. Umarım o da olacak.
Sizi zorlayan sahneler oldu mu?
Zorlayan değil de cok etkileyen sahneler oldu. Doğum sahnesiydi. İlk defa boyle bir sahne cektim. Yeni doğmuş, iki gunluk bir bebek vardı. Duşunun yatmışsınız, bacağınızın arasında bebeğin minicik ayağı değiyor. Bu inanılmaz bir duygu. Siz doğurmuyorsunuz ama o anda oyle hissetmeye kendimi ve duygularımı actığım icin cok sıcak, severek cektiğim bir sahneydi. Gozyaşlarına boğuldum. İki tane doğum sahnesi cektik ikisinde de aynı hissettim.
Mahsun Kırmızıgul’un filmden sonra cok fazla eleştirileceğini duşunuyor musunuz?
Cekilme acısında bir şeye inanıyorsunuz ve eleştirileceğinizi duşunerek bundan vazgecemezsiniz. Mahsun bize hayalini cok iyi anlatabildi. Ben de onun hayal edebildiğini hayal ettim ki anlaşıp calışmaya karar verdik. Evet, hayal ettiği bir şey vardı ve ne yapmak istediğini biliyordu.
Mahsun cok inatcı bir adam vakitlice gelen eleştirileri yine alır, dinler. Eleştiriyi yaparken de “Beğenmedim” diyorlar hemen. “Beğenmedim” demek eleştiri değildir. Onu ayandırdığınız bir yer olması lazım. Bu film Beyaz Melek’ten cok daha iyi oldu.
Bir oyuncu icin yonetmen onemli. Siz hangi yonetmenlerle calışmak isterdiniz?
Yeşim Ustaoğlu ile cok calışmak isterim. Kadın yonetmen olması beni cok cekiyor. Monitorun arkasından kadın yonetmenin beni yonlendirmesi cok hoşuma gidiyor. Son zamanlarda Sonbahar filmi beni cok etkiledi.
Nasıl filmler izliyorsunuz?
Avrupa sinemasını tercih ediyorum. İnandığım filmleri seyretmekten zevk alıyorum. Slumdog Millionaire bunlardan biri. Bu film ile Hollywood, Hindistan hikÂyelerini keşfetti. HikÂye insanlara cok sıcak ve gercek geliyor. Hindistan’ın ozgun ve gercek bir hikÂyesi var. Turkiye de hikÂyesini bulduğunda Hollywood bize gelecek.
Cinselliği bastırmıyoruz
Demet Evgar son donemde Turkmax’te yayınlanan ’Bir Kadın, Bir Erkek’ dizisinde oynuyor. Evgar’ın, Emre Karayel’le başrolu paylaştığı dizide, her ciftin cinsellik de dahil yaşayabileceği durumlar ozgun ve cesur bir tarzla anlatılıyor. Evgar, dizide cinselliğin de konu edilmesi hakkında “Bircok şey televizyonlarda bastırıldığı icin boyle gercekleri gosteren diziyi gormek insanlara cok garip geliyor. Farklı bir dizi” diyor. Ayrıca Demet Evgar Mollier’in ‘Cimri’ adlı oyununda sahne alacak. Oyun uc perdeden tek perdeye duşurulmuş.