Bu konu; Kanuni ve Hurem turbeleri hakkında bilgiler vermektedir.

Sevgili melekler, ekranların fenomen dizisi Muhteşem Yuzyıl ilgiyle izlenmeye devam ederken gundeme Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan 'ın sozleri damgasını vurmuştu. Bu olayın ardından bugun de İstanbul Kultur ve Turizm Muduru Doc. Dr. Ahmet Emre Bilgili yaptığı acıklamalarla, dizinin insanları ne derece etkilediğiyle ilgili bazı ilginc saptamalardan bahsetti. İşte haberin detayları...

İstanbul Kultur ve Turizm Muduru Doc. Dr. Ahmet Emre Bilgili, tartışmalara konu olan Muhteşem Yuzyıl dizisinin, vatandaşın tarihi karakterlere bakışını nasıl etkilediğini ilginc bir ornekle ortaya koydu.

Bilgili, diziden etkilenen bir vatandaşın Suleymaniye Camii’ndeki turbede Kanuni Sultan Suleyman'a dua ettiğini, Hurrem Sultan’a ise tepki gosterdiğini soyledi.

Tarihcilerden surekli eleştiri alan Muhteşem Yuzyıl dizisi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın son acıklamalarıyla yeniden tartışmaların merkezine yerleşti. Diziye bir tepki de İstanbul Kultur ve Turizm Muduru Ahmet Emre Bilgili’den geldi.

Doc. Dr. Ahmet Emre Bilgili, Muhteşem Yuzyıl dizisi ile ilgili Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) acıklamalarda bulundu. Dizilerin izlenebilir olmak icin tarihi olaylarda bir takım değişikliklere gitmesinin normal karşılanabileceğini ifade eden Bilgili, ancak tarihi olayların aslına bağlı kalınması gerektiğini ifade etti.

Bilgili, “Biraz daha tarihe bağlı olmasını elbette isteriz. İdeal olan tarihteki Kanuni’yi mumkun olduğu kadar ona uygun bir şekilde canlandırmaktır. Tarihteki Hurrem’i ona uygun şekilde canlandırmaktır. Boyle bir sonuc bekleriz ama ideal olan cıkmıyor maalesef.” dedi.

Ahmet Emre Bilgili, Muhteşem Yuzyıl dizisinin, vatandaşların tarihi karakterlere bakışını nasıl etkilediğini ilginc bir ornekle acıkladı. Suleymaniye Camii avlusunda bulunan Kanuni Sultan Suleyman ve Hurrem Sultan’a ait turbelerin tadilatta olduğunu aktaran Bilgili, bir vatandaşın tum guvenlik onlemlerini aşarak turbelerin bulunduğu mekana geldiğini aktardı. Bilgili şoyle konuştu: “Vatandaşımız demiş ki: ‘Kanuni Sultan Suleyman’ın turbesi hangisi?' Gorevli ‘Bu’ demiş. Ona gitmiş Fatiha okumuş. Sonra hemen yanındaki turbeyi işaret ederek, ‘Bu kimin turbesi?’ demiş. ‘Bu da Hurrem Sultan’ın turbesi’ cevabını alınca ellerini silkeleyerek tepki gostermiş ve cıkıp gitmiş. Şimdi bu bir ornek. Bunu cok istisnai ornekler sınıfına da koyabilirsiniz. Ama bu neyin etkisi elbette Hurrem Sultan’ın da Kanuni’nin de hepimizin hataları olmuştur ama Hurrem Sultan bizim dizide tanıdığımız gibi değildir. Ben boyle inanıyorum. Bu dizilerin negatif bir etkisi.” şeklinde konuştu.

‘VATANDAŞ ŞEHZADELERDEN NEFRET EDİYOR’

Dizinin ozellikle şehzadelerin yaşam tarzıyla ilgili yanlış bilgiler icerdiğini aktaran Bilgili, dizinin gonderildikleri sancak beyliklerinde eğitim alan şehzadeleri ‘aklı fikri uckurunda’ birer karakter gibi yansıttığı tepkisinde bulundu. Bu durumun vatandaşlarda şehzadelere nefrete sebep olduğunu anlatan Bilgili şoyle konuştu: “Boyle bir sonuc ortaya cıkıyor. Reyting ve izlenebilir olma kaygısı, bizi tarihi gerceklerden tarihten cok uzaklaştırıyor. Bunu bende şiddetle eleştiriyorum.”