genclerin gonlunde taht kuran Ceza ve Hayko Cepkin İn roportajından kesitler...

MUZİĞİN SUPER KAHRAMANLARI!

BİR TARAFTA SAHNELERİ, RADYOLARI, TELEVİZYON KANALLARINI CIĞLIKLARA BOĞAN “UC” BİR ROCK FİGURU, DİĞER TARAFTA HİPHOP’U YER ALTINDAN CIKARIP PRİME TİME’A TAŞIYAN BİR RAP YILDIZI... TURK ALTERNATİF MUZİĞİNİN İKİ ZIT UCUNDA YER ALAN VE TURK POPULER MUZİĞİNİ KOKTEN DEĞİŞTİREN İKİ YILDIZ BİR DERGİ İCİN BİR ARAYA GELDİ....

Hayko, seninle başlayalım... Hiphop gecmişin var mıydı hic, Cartel patladığında mesela?
Cartel’in cıktığı donem ben calışıyordum, dukkancıydım yani, Cartel’i biz sattık! (kahkahalar)

Ceza, senin rock, metal ile ilişkin var mı?
Babam sayesinde var. Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Scorpions, Jethro Tull, Ian Anderson gibi isimleri dinlerdi, Chris De Burgh gibi daha soft şeyleri de dinlerdi. Ben de dinledim, takip ettim. Gunumuzde de acığım ama sectiğimiz muzik rap oldu tabii.

Birbirinizin muziği hakkında ne duşunuyorsunuz diye kasıcı bir soru sorayım o zaman...
H: Ben hic kasılmam.
C: Aynen ben de. Sonucta ben onun her yaptığını hissediyorum. Dediğim gibi etkilendiğim surece her tarz muziğe acığım. Mesela en son Cem Karaca geccesinde yaptığın o performans gercekten inanılmazdı. Emsali de yok kendisinin, Turk muzik camiasının en farklı ve en aykırı duruşa sahip ismi bence... Zaten biz kendimizi eski buyuklerle, Cem Karacalarla falan kıyaslayamayız, ama sonucta bu donemin en onde duran isimlerinden birisi kesinlikle.
H: Kafadan şunu soyluyorum, cok fazla rap bilgim, kulturum yok. Gercekten Cartel’den sonra ilk gorduğum adam Ceza oldu rap konusunda. Tabii sozleri takip edemiyorum. Hele bir de o hızlı şarkın var ya madımadımadı diye (Holocaust’taki meşhur yeri soyluyor), obaaa, ne diyorsun orada ya!

Bir gun yollarınızın kesişmesi ihtimali olur mu ileride, bir duet mesela?
C: Her zaman acığız boyle bir şeye ama “Biz duet yaptık, alın” diye yapmak olmaz. şimdi studyoya girsek bir şey cıkarırız ama...
H: Mesela cekim yaparken Beastie Boys calıyordu ya, yapılacaksa oyle bir şey olması gerek. “Ben nakaratı soyledim, sonraki ritimsel bolumde boşluk kaldı, orada Ceza şoyle yaptı, sonra ben nakaratı soyledim” gibi formul bir şey olsun istemem.
C: Aynen.

FARKLI GORUNSEK DE AYNI ŞEYLERİ YAŞIYORUZ

Ceza’nın fan’ları renkli ve bol kıyafetler giyen, şapkayı yan takan, hiphop tarzında gencler, Hayko’nunkiler ise Hayko’nun imajına oykunen “koyu renk” gencler... Ortak paydada fanlarınız var mı?
C: “Abi bir seni dinliyorum, bir de Hayko’yu” diyen bircok genc tanıyorum. Hayko’ya imajlarını benzetmeye calışan Hayko fanları da konserlerimize geliyorlar. Bu iki kitle birbirine daha fazla saygı gosterirse, birlik ve beraberlik icerisinde olurlarsa daha iyi anlaşılacaklardır toplum tarafından.
H: “Melekler” şarkısının klibinde anlatılan da o aslında, sonunda yazdığımız gibi “farklı gorunsek de aynı şeyleri yaşıyor ve anlatıyoruz”.

Bundan 6-7 sene once bir rap’cinin ulusal bir kanalın prime time’ında bir yarışmanın jurisi olacağı, ıbo Show’a cıkacağı soylense herkes gulerdi. Aynı şekilde Hayko’nun imajında “extreme” bir adamın televizyonlara sıkca konuk olacağı, radyoda, televizyonda brutal vokal yapacağı soylense aynı şey olurdu...
C: Biz o televizyon programlarına cıksak da hep olduğumuz gibi olduk. - H: Suyun gozuken tarafına da gecmemiz gerekiyor ki, insanlara neyin ne olduğunu anlatabilme şansını yakalayalım, var olan onyargıları kırabilme şansını yakalayalım.

İkinizin de cok ciddi fan kitleleri var ve bu kitlelere sozunuz geciyor, yani sizin tek bir cumlenizle genclerin dunya goruşu şekillenebiliyor. Bu sizin uzerinizde bir sorumluluk hissi yaratıyor mu?
C: Yaptığınız doğru şeyler de ornek alınıyor, yanlış şeyler de ornek alınıyor. Onun haricinde hakikaten bir neslin oncusuyuz şu anda. Bircok politikacıdan daha cok soz sahibiyiz insanlar uzerinde. O yuzden doğru adım atmak da gerekiyor bir şeyler yaparken.

Mesela kufur konusunda eleştiriliyorsun...
C: Ya o da şoyle, yuzlerce parca yapmışım, ama 9-10 tanesinde cok kısa kufurler vardır. Turkiye’nin sarsıldığı bir “canlı yayında kufur” olayım oldu, (Hayko burada kopuyor) o yuzden boyle dendi.

Hayko sordu, Ceza yanıtladı
H: Sen bu kadar sozu nasıl hafızanda tutuyorsun?!
C: Valla cok garip. 6 aydır yeni bir cep telefonu numaram var, bak yeminle numarasını ezberleyemedim. HÂl rehbere bakıp oyle soyluyorum. Ama bir sozu yeni yazmışım, 3 sayfa dolu, o aklımdan cıkmıyor. Konserlerime gelen oğretmenler falan 1.5 saat boyunca nasıl konuşuyorsun diye soruyorlar. Valla ben de bilmiyorum. Ezber yeteneğiniz zamanla gelişiyor. Eğer okul hayatımda boyle bir yeteneğim olsaydı şimdi coktan universiteler falan bitirmiştim!
H: Bende 3 kalem soz var, onu bile unutuyorum bazen...