'Garbiyeli' adlı turku albumu onumuzdeki hafta satışa sunulacak olan Kırac, turkulere burun kıvıranları eleştirdi: Asimilesin, somurgesin, beynin kontrol altında ve farkında değilsin!..

Kırac'ın yedinci albumu onumuzdeki hafta cıkıyor. Doğduğu şehir olan Kahramanmaraş'ta esen 'Garbiyeli' ruzgarını albumune isim yapan Kırac, sevdiği turkuleri bu albumde topladı. Albumu icin, "Bu album butun hikayenin başlangıcı ve sonucudur. Turkuler benim yolumun en gercek masallarıdır" diyen Kırac, 'Eleşkirt Turkusu'nden 'Coban'a, 'Gelin Ayşe'den 'Kopruden Gecti Gelin'e kadar 11 turkuyu yorumladı. Gecen kasım ayında Ayşe Şule Bilgic ile evlenen ve baba olmaya hazırlanan Kırac 'Gelin Ayşe' turkusunun albumde olma sebebini şoyle acıklıyor: "Cok guzel bir tesaduf!"

* Bundan uc sene once yaptığımız roportajda evleneceğinizi soylemiştiniz; evlendiniz. "Turku albumu yapmak istiyorum" demiştiniz, yaptınız. "Uc cocuk istiyorum" demiştiniz, eşiniz hamile. Bir tek, film yapmak isteğiniz gercekleşmemiş...
Film işi biraz buyuk bir iş. Onu da yaparım inşallah. Senaryosunu kendim yazacağım. Zaman kolluyorum.

'GELİN AYŞE' TESADUF OLDU
* 'Garbiyeli' onumuzdeki hafta dinleyicisiyle buluşacak. Bir tane daha turku albumu hazırlıyormuşsunuz. İkisi arasındaki fark ne?
Bu daha soft bir album. İkincisi rock bir album olacak. O da tamamen turkulerden oluşuyor. Onun hemen sonrasında da kendi normal albumlerinden bir tanesini yapacağım. Rock olan turku albumunu mayıs ayında cıkartmayı planlıyorum. Kendi şarkılarımdan oluşan albumum ise sonbahara yetişecek.

* Niye iki albumu birleştirmediniz?
Oyle de olabilir mi diye duşunduk, ama ozeni kacırabilirim diye vazgectim. Cunku o zaman icinde yaklaşık 24 tane calışma oluyor ve cok ciddi bir durum bu. Mutlaka hata oranı daha fazla, gozden kacan şeylere mudahale etme olanağım daha az olacaktı. Dinleyen icin de sıradanlaşacaktı. İki album birlikte yapan arkadaşlarımız da var tabii, ama bence sıkıntılı.

* Bu turkuleri neye gore sectiniz?
Anemin karnından itibaren dinlediğim, tum hucrelerime kadar hissettiğim turkuler bunlar...

* Ayşe Şule Bilgic ile evlendikten sonra cıkan ilk albumunuz bu. 'Gelin Ayşe' turkusunu bu albume almanız tesaduf mu?
Bence cok guzel bir tesaduf. 'Gelin Ayşe', dunya uzerinde duyduğum en guzel melodidir, en guzel resmi anlatır. Turkuleri soylerken gozumde o kadar guzel, değişik duygular canlanıyor ki...

DALGA GECEN ACİZLER VAR
* Tarif edilebilir şeyler mi?
O duyguyu anlatamadığım icin o turkuleri soyluyorum ya. Turkuleri tek gitarla soylediğim zaman bana gercekten Kaf Dağı'nın arkasından, cok masalsı geliyor. Gunumuzun algısından cok farklı. Peri padişahının kızından duyduğum melodilermiş gibi. Hem uhrevi boyutu var hem spirituel... Hem cok masumane hem de cok gercek...

* Turkulerin muzikteki son nokta olduğunu soylemişsiniz. Neyi kastettiniz bu sozlerinizle?
Şoyle ifade etmeye calışayım; diğer muzik turleri, turkulerin yanında biraz yapmacık kalıyor. Bedri Rahmi Eyuboğlu'nun dediği gibi, "Ne zaman bir koy turkusu duysam şairliğimden utanırım..." Turkuler kendinizi değersiz hissettirmiyor ama cok kucuk kalıyorsunuz onların yanında.

* Turkuye burun kıvıran bir kesim var. Sizce neden burun kıvrılıyor?
Tamamen bilgisizlik ve cahillik. Kişinin yaşadığı toprakların oz damarları olan turkuleri bilmemesi, algılamaması tamamen bunlardan kaynaklanır. "Minareden at beni in aşağı tut beni, ha ha ha ne salakca sozler bunlar!" diye dalga gecenlerin bu sozleri aslında o kişinin ne kadar acizlik icinde olduğunu gosterir. Bu, diğer ulkelerin halk şarkıları icin de gecerlidir.

BEYNİN KONTROL ALTINDA
* Diğer yandan da turkuleri herkes bir şekilde bilir. Bu celişki değil mi?
Evet, hepimiz biliyoruz soyluyoruz ama populer şehir hayatımızda barındıramıyoruz. Onları hep otantik, muzelik algılamaya calışıyoruz. Oysa turkuler sizin kimliğinizi, yaşayışınızı, karakterinizi oluşturan parcacıklardır. Siz, "Ben bunlardan oluşmak istemiyorum" diyebilirsiniz ama boyle duşunen toplum icin ben de şunu soylerim: Asimilesin, somurgesin, beynin kontrol altında ve farkında değilsin!

* Bir sonraki albumuzde turkulerinizin rock formatında olacağını soylediniz. Neden olan haliyle değil?
Turku bir soz ve ezgiden oluşuyor. Turku evrenseldir. Aşık Veysel'in soylediği soz sadece Sivas'ı mı ilgilendiriyor! "Benim sadık yarim kara topraktır" diyor. Bunun anlamı cok nettir, gercektir. Turku herhangi bir yerde her zaman bir enstruman ile soylenebilir. Bu, onun ozunu bozmak değildir ki...

Sabah