Candan Ercetin, muziklerini hazırlayıp, uygulayıcı yapımcı olarak gorev aldığı 'Golgesizler' filmi icin cok calışmış.
Candan Ercetin; muzik direktorluğunu ve uygulayıcı yapımcılığını ustlendiği 'Golgesizler' filmini, 'zamansız ve mekansız' bir proje olarak tanımladı. Sevgilisi Hakan Karahan'ın yapımcılığında cekilen film icin 'Ben Kimim' adlı bir şarkı da hazırlayan Ercetin; sinemayla ilgili hedeflerini anlattı.
PROJENİN HEP İCİNDEYDİM
* Projeye nasıl hazırlandınız?
2007'nin ocak ayında romanı okuyarak hazırlığa başladım. Yazar Hasan Ali Toptaş ile goruşmelerden tutun da, ceşitli senaryo versiyonlarını okumaya, yonetmen ve oyuncu secimlerine kadar her aşamanın icinde var oldum. Hatta beş haftalık cekimler boyunca sette ne yemek yeneceğinin bile programını yaptım. Filmin muziklerine de ağustosta başlayıp, eylulde bitirdim.
* Filmin muziklerini yapma teklifi nasıl geldi?
Yaklaşık iki yıl once başlayan film calışmalarının hep icindeydim. O bakımdan konu bana talep olarak gelmedi aslında. Dolayısıyla bu bir karardan ziyade, tercihti benim icin. Film muziği yapmak; benim gibi soylemek istediğini dort dakikaya sığdırmaya alışmış biri icin ilginc bir deneyim oldu. Film boyunca duyguyu anlatmak icin 90 dakikam vardı. Bu benim icin neredeyse luks sayılır. Bir başka luksum de; muziklerini hazırlayacağım bir filmin başından sonuna kadar her aşamasında projenin icinde bulunmaktı.
İKİNCİ FİLME BAŞLADIK BİLE
* Daha once kimlerden film muziği teklifleri aldınız?
2003'te 'Gori Varta' adlı film icin Bosnalı besteci Sasa Losic'in bestelerine Turkce soz yazıp, seslendirmiştim. Hatta filmin albumu o yıl Bosna-Hersek'te 'En İyi Soundtrack' odulunu de almıştı. Ancak uzun metraj bir filmin tum muziklerinin kurgusu ve yapımı icin teklif almadım. Bana daha cok reklam filmleri icin yapım teklifleri geliyor.
* Film icin bestelediğiniz 'Ben Kimim' adlı şarkıyı albumunuze koymayı duşunuyor musunuz?
Şarkı gecen aralıkta radyolardan dinleyicisiyle buluştu ve ardından resmi sitelerden ucretsiz indirilebilmek uzere dağıtıldı. Yani şarkıyı satışa cıkarmadık. Halen de cıkarmayı duşunmuyoruz. Dinlemek isteyenlere bir tur yeni yıl hediyesi olarak sunduk. Yaz aylarına yetiştirmek uzere calıştığım yeni bir album projem var. Onun icinde 'Ben Kimim' yer alır mı henuz bilmiyorum. Olabilir belki de... Niye olmasın?
* Sinemayla profesyonel olarak ne kadar ilgilisiniz? Yapımcı, sanat direktoru, muzik yonetmeni gibi gorevlerle sinemanın icinde yer almayı planlıyor musunuz? Bu anlamda projeleriniz var mı?
Aslında muzik yaşamına adım atana kadar surdurduğum meslek; produksiyon ve organizasyondu. 'Golgesizler' filminin yapım aşamasında da eski mesleğime geri dondum. Dolayısıyla saymış olduğunuz gorevler bana hic uzak işler değil. Ustelik benim cok da severek calıştığım alanlar. Biz firma olarak birinci filmimizi tamamladık. 27 Şubat'ta da vizyona giriyoruz. Ama bu arada biz yine aynı ekibimizle yeni bir sinema filmi projesinin senaryo calışmalarına, aralık ayında başladık bile.
10 SANİYE GORUNUYORUM
* 'Golgesizler'de konuk oyuncu olarak yer almayı duşunmediniz mi?
Aslında filmde gorev alan herkes filmin birkac karesinde hep gorundu. Calışanlardan biri de ben olduğuma gore ben de gorundum tabii... Filmin sonlarına yakın 10 saniye kadar gorunuyorum. Cok kısa yani...
* Oyunculuk planları var mı?
Hicbir şey imkansız değil. Her şey projeye bağlı. Değerlendirmeye değer projeler olduğunda oyunculuk neden olmasın?
* Sinemaya uyarlamayı hayal ettiğiniz bir roman ya da hikayeniz var mı peki?
Bende hikaye cok... (Guluyor) Şaka bir yana, gunun birinde benim de kaleme almak istediğim hikayelerim var tabii ki. Cunku kendimi yazarak daha iyi ifade edebildiğimi duşunuyorum. Ancak hikayelerim sinemaya uyarlanır mı bilemem...
27 ŞUBAT'DA GOSTERİMDE
Yapımcılığını Hakan Karahan'ın ustlendiği 'Golgesizler' filmi 27 Şubat'ta vizyona girecek. Hasan Ali Toptaş'ın aynı adlı romanından uyarlanan filmi Umit Unal yonetti. 'Golgesizler'de; Hakan Karahan'ın yanı sıra Selcuk Yontem, Altan Erkekli, Arsen Gurzap, Ahmet Mumtaz Taylan, Taner Birsel ve Ertan Saban rol aldı.
ZAMANSIZ VE MEKANSIZ
* 'Golgesizler'in hikayesinde sizi etkileyen ne oldu?
Basit bir hikaye gibi duran filmde, kacırılan ve mağdur olmasına rağmen suclanan masum bir kız var. Sucluları ararken herkesten şuphelenen bir muhtar var. Asayişi sağlamak icin herkesi gozetim altında tutan bir bekci, sadece şiirler yazdığı icin suclanan bir şair, yaptıkları ve inandıkları arasında gel-git yaşayan insanlar var. Aslında aynı oyuncuları hayatın icinde de seyretmiyor muyuz? Filmde işte bu yuzden kahramanların zamansız ve mekansız olduğu vurgulanıyor. 'Golgesizler' dunu ya da bugunu değil; suclunun guclendiği yerde masumun değerini yitirdiği her devri anlatıyor.
* Cekimlere girdiniz mi?
Uygulayıcı yapımcılık gorevini ustlendiğim icin cekimlerin yapıldığı koyde bulundum ama cekimler esnasında sete hic girmedim. Belki de sahne sanatlarıyla uğraşmanın getirdiği bir icguduyle hareket ettim... Cunku set, yonetmenin ve oyuncunun sahnesidir. Ben nasıl sahneme işi olmayanların cıkmasını istemiyorsam, onlar da istemez diye duşundum.
ISSIZ ADAM BENİ ETKİLEDİ
* Son donem Turk filmleri icinde muzikleriyle ilginizi ceken bir yapım oldu mu?
Son birkac ayda izlediğim filmler icinde film ve muzik dilinin uyumlu kullanımında beni en cok 'Issız Adam' etkiledi. Şarkılar bildiğim şarkılardı ama hepsini bir kez daha sevdim. Şarkılar aracılığıyla da filmi sevdim.
* Yeni album ne zaman geliyor? Surprizler var mı?
Album calışmalarına başladım. Aslında niyetim haziran başına kadar albumu hazır etmekti ama bu sadece benim niyetim. Bir de albumun niyetini gormek lazım! Bu tur calışmalarda hedef koymak ve disiplinli olmak bazen yeterli olmuyor. Yenilikler ve denemeler yapma hakkım saklı kalmak koşuluyla albumde şimdilik bir surpriz yok. Albumum; her zamanki gibi soylemek istediğim sozler ve yuzlerce defa tekrarlamam gerekse dahi sıkılmayacağım şarkılardan oluşacak.