Dunyayı ve Turkiye'yi sarsan ekonomik kriz sadece vatandaşı değil unlulerin hayatını da olumsuz yonde etkiledi.
Ekonomik kriz sadece sıradan vatandaşı değil unluleri de vurdu! Tasarruf donemine giren bircok unlu, krize karşı aldıkları onlemleri Cosmopolitan dergisine anlattı.
TV, sinema ve muzik dunyası krizden nasibini alınca bu sektorun kahramanları da hayat standartlarını korumak icin tasarruf donemine girdi. Sahne kostumlerine yuksek paralar harcayan, bir giydiğini bir daha giymeyen unluler, duzenli olarak yaptıkları kıyafet alışverişlerini kısıtlamaya, yurtdışı seyahatlerine son vermeye, sahne fiyatlarını duşuk tutmaya başladı. Aralarında Deniz Seki ve Petek Dincoz'un de yer aldığı bircok isim Cosmopolitan dergisine krize karşı aldıkları onlemleri anlattı...
Hande Subaşı
Kriz yuzunden ikinci arabadan vazgectim!
Kriz sonrası harcamalarıma daha fazla dikkat ediyorum. Odemelerimi aksatmamak icin gayret gosteriyorum. Duzenli bir maaşımın olmaması bana tedbirli yaşamayı oğretti. Daha az benzin yakan ikinci bir araba almak istiyordum ama şimdilik bunu erteledim.
Petek Dincoz
Eski kıyafetlerimi yenileyip giyeceğim
Yazdan itibaren 'ekstra' diye tabir ettiğimiz konserlerimiz azaldı. Arsa ve ev almak gibi yatırım planlarım vardı ama vazgectim. Alışveriş keyfim kalmadı. Artık duzenli olarak kıyafet alışverişi yapmıyorum. Sahne kıyafetlerimin yenisini yaptırmayı da askıya aldım. Giydiğim elbiseleri de artık revize ettirip kullanacağım. Aslında doviz kuru bir yıl sabitlenip, faizler aşağı cekilse insanlar tekrar ellerini ceplerine atar ve kriz daha kolay atlatılır.
Deniz Seki
Sahne fiyatlarımda artık daha esneğim
Gercekten bizi zor bir donem bekliyor. Ama ekonominin duzeleceğini duşunuyorum. Bu tip kaos ortamlarında once eğlence sektoru etkileniyor. Orkestra arkadaşlarımla fiyatlarımızda esnek olma kararı aldık. Harcamalarıma dikkat ediyorum, kostum ve aksesuvarlarımda kısıtlamaya gidiyorum. Zaten muzik dışında bir şeye yatırım yapmıyorum.
Başak Sayan
Borclarımı kapatmaya calışıyorum!
Aslında krizin Turkiye'yi onumuzdeki ay ve nisanda daha cok etkileyeceğini duşunuyorum. Krizin orta sınıfı yok etmesinden; zenginlerin daha zenginleşip, fakirlerin daha da fakirleşmesinden endişe duyuyorum. Ama ben zaten cok para harcayan biri değilim. Kara gunler icin para biriktiririm. Şu anda da borclarımı kapatmaya calışıyorum.
Hale Caneroğlu
Artık yurtdışı kacamağı yapmıyorum!
Kriz beklenen bir durumdu ve muzik piyasasını etkiledi. Ama hepimiz yaşadığımız bu ortamdan kendimize bir ders cıkarmalıyız. Ben de kıyafet alışverişlerimi durdurdum. Ve hafta sonu yaptığım yurtdışı kacamaklarını da askıya aldım. Boyle yaparak krizi en az hasarla atlatabileceğimi duşunuyorum.
Fadik Sevin Atasoy
Super kahramanlar hep krizlerde cıkar
Kriz dunyaya Amerika'dan yayılmaya başladı. ABD boyle sıkıntılı gunlerde, super kahramanlar yaratır. Orneğin Superman de kriz sonrası yaratılmış. Ve nihayet yeni kahramanlarını da sunuyorlar. Obama ve eşi romantik bir filmdeymiş gibi kameraya gulumsuyor. Filmin adını da Time Square'deki ışıklı panolarda gorur gibiyim: 'Super Kahraman Obama Krize Karşı'.
Nefise Karatay
Ucuz palto alıp sonra atmam!
Bazıları ekonomik krizin gercek olmadığına inansa da bence Turkiye'de krizin etkileri hissediliyor. Ama gecici olduğuna inanıyorum. Bu donemde daha dikkatli harcamaya başladım. İndirim var diye ihtiyacım dışında alışveriş yapmıyorum. Paltoya ihtiyacım varsa, pahalısını alıp uzun sure kullanmayı duşunuyorum. Ucuz diye bircok şey alan, sonra da atan insanlardan değilim.