Sakarya'da ozel bir firmada yoneticilik yapan Abdulkadir Cengiz (45), 37 yıldır biriktirdiği yaklaşık 3 bin formayı iş yerinde sergiliyor. Cengiz, ilk formasını 1985 yılında aldı. Sakaryaspor'a ait forma ile koleksiyon seruvenine başlayan Cengiz, iş yerini adeta muze haline getirdi. Her gun ozenle baktığı formalarını temizleyip kontrollerini yapan Cengiz, dunya takımlarının formalarını 75 metrekare alanda tutuyor. Koleksiyonculuğa başladığı zamanı anlatan Abdulkadir Cengiz, “Yaklaşık 35 yıldır forma biriktiriyorum, bu koleksiyon merakı bir forma isteğiyle başladı. Birikmeye başlayınca devamını getirdik. Arkadaşlarımızda gorduğumuz formalarımızı aldık, sayı biraz artınca bu heves oluşmaya başladı. Pul, para koleksiyonu gibi ilerledi. Zaman icerisinde hedefiniz daha da buyuyor, bu kez yabancı ulkelerin formalarını da işin icerisine katarak ilerledik. Şu anda 3 bine yakın formamız var. Hepsi orijinal forma, sonradan uretilmiş formalar değil. Kimisi futbolcunun teri uzerindeyken alınmış, bir kısmı koleksiyonerlerden alınmış veya hediye edilen formalar.” dedi. Başarılı futbolcuların giymiş olduğu formaları sergilediğini aktaran Cengiz, “Aklınıza gelebilecek tum takımların hatta 2. Lig takımlarının da formaları bizde mevcut. Maksadımız futbolseverlerin bu ortamı gorup, bu işten haz almaları. Sonucta burada hepsinde bir yaşanmışlık var ve bunları değerli kılan da o yaşanmışlıktır. Şu an benim elde ettiğim en eski formam 1974 ’ten kalma. Yani neredeyse yarım asırlık bir forma, burada bir tarih biriktiriyoruz. Bunlar bizim gozumuzde bir hazine. Yatak altında, sandıklarda, gardıropta veya askıda durduğunda alıp bakamıyor, sevemiyor, ilgilenilmiyor ve o tarihi yaşanmışlığı yaşayamıyor, hissedemiyorsunuz. Hedefim daha buyuk, daha geniş bir yerde muze konsepti tarzında 5 bin formayı sergilemek.” diye konuştu. Paha bicemediği formalarını sergilemek icin iş yerinin bir kısmını adeta muze haline getiren Cengiz, “Hepsi bizim gozbebeğimiz. Hicbirini diğerinden ayıramıyorsunuz, hepsinin ayrı bir değeri var. Hepsi birbirinden kıymetli ve değerli. Sabırla 2-3 ay beklediğimiz formalar var. Bu değerlerin yıpranmaması icin burayı actı. Dukkanda calıştığım esnada alt kattan gelen insanların şaşırmış şekilde olan ses tonlarını duydukca ben daha cok mutlu oluyorum. Buraya gelip ortamı gorduklerin keyfimiz katbekat artıyor.” şeklinde konuştu. Sakaryasporlu futbolcuları ağırlamak istediğini belirten Cengiz, “1980-1990 ’larda oynamış Sakaryasporlu futbolcuları burada ağırlayıp; anılarını, hatıralarını, yaşanmışlıklarını anlattıkları bir ortamın oluşmasını isterim. Sakarya'da başlamış olduğumuz bu koleksiyonunun Turkiye ve dunya capında yayılmasını, şehrimizde boyle bir değerin olduğunun bilinmesini hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı. Paha bicemediği formalar icin ev ve araba teklif edenlerin olduğunu aktaran Cengiz, “En ilginc olay ise buradaki formalar icin şaka da olsa bobreğini teklif eden kişi oldu. Trabzonspor forması icin ise evini, arabasını teklif edenler oldu. Bunlara biz parasal olarak hic değer bicmedik ve o gozle de bakmıyoruz. Hepsinde bir yaşanmışlık olduğu icin, hepsi birer tarih olduğu icin bizim gozumuzde parasal olarak değeri paha bicilemez.” dedi.