Bursa ’nın İznik ilcesine gelen Ukraynalı Daria Yaroshenko, bir lokantada yemek yerken İznik Ayasofya Camisi'nden yukselen ezan sesinden etkilenince, eşiyle birlikte camiye gitti. Ezanı okuyan muezzin Osman Cakmak ile tanışan Yaroshenko, bir sure sonra Musluman olmak istediğini acıkladı. İznik İlce Muftusu Uzeyir Yavaş ile ezanın okunduğu Ayasofya Camiinde Kelime-i Şahadet getiren Daria Yaroshenko, Musluman olarak Derya ismini aldı. İznik İlce Muftusu, Musluman olan genc kadına Kur ’an-ı Kerim hediye etti. Musluman olma nedenini ve İslam dinini sectiği donemi anlatan Ukraynalı Daria, şu ifadeleri kullandı: “İznik ’in tarihi bir yer olduğunu duymuştum. Gezmek amaclı geldik. Burada yemek yerken Ayasofya Camisi'nden ezan sesini duydum, cok etkilendim. Osman Hoca ’nın sesi beni cok etkiledi. İcimde bir şeyin titrediğini hissettim. İnternetten Kur ’an-ı Kerim ’i araştırdım. Kendi isteğimle Musluman olmaya karar verdim.”
Ukrayna ’da savaşın kendisini cok etkilediğini dile getiren genc kadın acıklamasında, “Benim orada yaşayan akrabalarım var. Onların hayatlarından endişe ediyorum, kalbim de cok acıyor. Savaş bittiği gibi ulkeme gideceğim.” dedi.