Bugun masalların, tamamen cocukların hobisi olduğu duşunuluyor, ancak bugune kadar hayatta kalan bircok eski hikÂye kesinlikle cocuk iceriğine sahip değil. Hans Christian Andersen gibi bir peri masalı yazma ustası bile, başyapıtlarından bazılarını yetişkin bir izleyici kitlesi icin yazdı. Bu, insanların uzun zamandır masalları sadece cocuk eğlencesi icin değil, aynı zamanda başka amaclar icin de kullandıklarını gostermektedir. Hatta masallar gunumuzde cocuklar ve yetişkinler icin psikolojik duzeltme yontemi olarak kullanılıyor. Masalın terapi amaclı kullanılması bu bilimin kurucularına kadar gidiyor. Peri masallarının yorumlanması ve analizine katılan bilim adamları arasında Jung ve Freud gibi insan ruhunun uzmanları var.
Bu oğretici hikayelerde ele alınan olayların, yaşamdaki benzer bir durumdan bir cıkış yolu bulmaya yardımcı olabileceğine inanılıyor. Cunku masallar, bir insanı tarih karakterlerinden orneklerle, kendi sorunlarını fark edebileceği, kendini farklı bir acıdan gorebileceği bir masal dunyasına sokmanıza izin verir.
Batı'da durum boyle. Buyuklere masallar anlatılıyor ve masal terapi yontemi olarak kullanılıyor. Biz de ise masallar sadece cocuklara anlatılıyor. Oysa Anadolu kulturunde ateş başından koy odalarına kadar uzanan masal anlatma geleneğinde masal yalnızca cocuklara değil koyun tum ahalisine, ailenin tum bireylerine hitap ediyordu.
Masal anlatmak ve dinlemek insanın en temel ihtiyacıdır. Bu ihtiyac yalnızca cocuk eksenli duşunulemez diyen bir grup liseli genc, 2018 ’in bahar mevsiminde, Hark Masal Dergisi ’ni cıkarmaya başladı. Masal cocuklarıyla tablet cocukları arasında kalan kuşağa ait genclerin cıkardığı dergi, alıp başını gitti. 16. sayıya ulaşan masal dergisi, buyukler arasında elden ele dolaşıyor.