Yeni bir araştırma kapsamında bilim insanları, insanların sevdiği veya sevmediği koku turlerinin belirgin şekilde farklı kulturel gecmişlere dayalı olarak secilip secilmediğini test etmek istediler. Araştırmanın asıl amacı sevilen kokuların etnik kokene veya kulturlere gore değişip değişmediği olsa da araştırmada tum dunyada herkesin sevdiği koku da keşfedilmiş oldu.
Yapılan bu yeni araştırmada araştırmacılar, bir dizi yerli avcı-toplayıcı halk ve geleneksel ciftci topluluklarının yanı sıra modern şehir sakinleri de dahil olmak uzere 10 farklı kulturel gruptan bireylerden 10 farklı kokuyu koklamalarını ve bunları hoşluk sırasına gore sıralamalarını istedi. Sonuclara gore dunyada herkesin beğendiği koku turu bulundu.
[h=2]Tum dunyanın sevdiği koku: Vanilya[/h]
Dunyadaki bircok etnik kokeni, topluluğu veya ırkı temsil eden 280'den fazla katılımcıyla gercekleştirilen araştırmada katılımcılara rastgele sıralanmış 10 adet kalem benzeri koku aleti sunuldu. Katılımcılardan her birini koklamaları ve kalemleri en hoş kokudan en kotu kokuya doğru sıralamaları istendi.
Katılımcılar arasında genel olarak en hoş olarak sıralanan koku, Vanilya ozutunun ana bileşeni olan vanilin oldu. Ondan bir sonraki en populer koku ise meyveli bir kokuya sahip olan ve genellikle meyve aromalı yiyeceklerde lezzet arttırıcı olarak kullanılan etil butirat oldu. En sevilen ucuncu koku olarak ise cicek kokusunun ozutu olan linalool secildi. Araştırmada en sevilmeyen olan kokular ise peynir, soya sutu ve ter ile ilişkili, keskin ve hoş olmayan bir kokuya sahip olan izovalerik asit oldu.
Katılımcıların algılanan kokunun guzelliği acısından kokuları birbirlerinden farklı şekilde sıralamalarının ardından araştırmacılar, katılımcıların kulturunun değişkenlikte yalnızca %6 payı olduğunu, değişkenliğin %54'unun insanların kişisel tercihinden kaynaklandığını ve kokunun molekuler profilinin yaklaşık %40'ını etkilediğini belirttiler.
Yani en sevilen kokudan bağımsız olarak araştırmanın asıl amacına gelecek olursak, ozetle insanlar farklı kokuları farklı şekilde sıralayabilir ve bunun sebebi kulturleri değil, kişisel tercihleri.