Uzman olmaya gerek yok; şoyle dikkatli bir gozle doğaya baktığımız zaman bazı şeylerden bol bol, bazılarından ise epey az olduğunu goruruz. Az olan her şey kıymetlidir ve bu nedenle bazı madenler, yaygın gorulen madenlere gore cok daha onemli kabul edilir. Altın ve gumuş, bunlardan bazıları. İnsanlığın var olduğu ilk gunlerden beri altın, her zaman değer verilen bir maden olmuştur.
Altının değişmez değeri nedeniyle ABD doları altına ve dunya paraları da dolara endekslenmiştir. Yani altın, duğunde ceyrek mi taksak gram mı taksak sorusundan cok daha buyuk oneme sahiptir. Peki, bu maden nasıl ortaya cıkıyor? Gelin altın nasıl oluşur, nerede bulunur, en cok altın ureten ulkeler hangileri gibi merak edilen soruları yanıtlayalım ve ulkemizdeki altıncılık hakkında biraz detaylı bilgi gorelim.

[h=2]Altın nasıl oluşur?[/h] Dunyamızın cekirdeğinin biraz ustunde magma adı verilen cok sıcak ve eriyik halde bir alan bulunur. İşte bu alanda eriyik halde bulunan onlarca farklı bileşenden biri de altındır. Magmada patlamalar olur, basınc duşmeleri yaşanır, depremler olur ve o eriyik maddeler zaman zaman yuzeye yaklaşır. Yuzeye yaklaştıkca da soğur ve katı hale gelir.
İşte tam bu noktada insanlar devreye giriyor. Muhtemelen bazı altınlar o kadar yukarı cıkmıştı ki gozle gorulur yerlerde geziniyorlardı. Bunu fark eden insanlar, biraz da şurayı kazayım diye duşunerek kayacların arasında bulunan altınları fark ettiler. İşte bu noktadan sonra altına hucum başladı.
Altın madenleri bazen yerin epey altında olabilir. Ancak bazı dış etkenler ve deprem gibi doğa olayları nedeniyle yuzeye oldukca yakın altın madenleri de vardır. Elbette yuzlerce yıldır altın kovaladığımız icin artık yuzeyde pek altın bulunmaz. Bu nedenle son teknoloji kullanılarak ozel altın madenleri oluşturulur ve kayaclar arasına gizlenmiş altınlar keşfedilir.
[h=2]Altın nerelerde bulunur?[/h]
Dunyanın hemen her yerinde altın vardır ancak bazılarında milyonlarca ton, bazılarında birkac gram. Doğanın takdiri. Uzmanlar; toprak değerlerine, toprak rengine, cevredeki bitki ortusune ve pek cok farklı bilgiye gore değerlendirme yaparak altın yoğunluğunu keşfederler. Demiri cok olan toprakta, altın da cok olur. Bu calışmalar eskiden cok daha zorlu sureclerden oluşuyordu ancak artık teknoloji sayesinde nokta atışı keşifler yapılabiliyor.
Altın yaygın olarak, icinde pek cok mineral bulunan kara kum toprak turunun olduğu bolgelerde ve kuvars kayaların arasında bulunur. Altın madeni coğu zaman buyuk kutleler halinde bulunmaz. Toprak arasında ince pullar şeklinde ya da kayaclar arasında şeritler halinde bulunur.
Altın tespit edildikten sonra kazı yapılarak tonlarca toprak cıkarılır. Maden yoğunluğuna gore değişse de 1 ton topraktan 10 grama kadar altın cıktığı gorulmuştur. Cıkarılan altın, karbon ve siyanur gibi kimyasallar kullanılarak saf hale getirilir. Ozel ocaklarda erilir ve sonra artık kaynınızın duğununde geline takmak icin hazır hale gelir.
[h=2]Altın nasıl yapılır?[/h]
Altın nasıl yapılır sorusu pek doğru değil cunku anlattığımız gibi altın yapılmaz, bulunur. Ancak bu soruyu sarı altın, beyaz altın ve hatta pembe altın nasıl yapılır şeklinde sormak mumkun. Altının doğal rengi sarıdır. Altını sarartmak icin herhangi bir işlem yapılmaz. Altını beyazlatmak icin nikel ve platin ile, altını pembe yapmak icin ise bakır ile karıştırmak gereklidir. Elbette bu karışımların oldukca hassas değerleri vardır.
[h=2]Dunyada en cok altın ureten ulkeler hangileri?[/h]
Turkiye Altın Madencileri Derneği internet sitesini incelediğimiz zaman karşımıza dunyada en cok altın ureten ilk 20 ulkenin listesi cıkıyor. Listedeki rakamlar 2018 yılına ait. Ancak bunlar zaten ortalama değerler oldukları icin guncel rakamlar olarak kabul etmek de mumkun. İşte dunyanın en cok altın ureten ulkeleri;
Cin - 399 ton Avustralya - 312 ton Rusya - 281 ton Amerika Birleşik Devletleri - 253 ton Kanada - 193 ton Endonezya -190 ton Peru - 155 ton Guney Afrika - 123 ton Meksika - 121 ton Gana - 101 ton Ozbekistan - 83 ton Brezilya - 82 ton Papua Yeni Gine - 70 ton Kazakistan - 69 ton Kongo Demokratik Cumhuriyeti - 64 ton Arjantin - 63 ton Mali - 57 ton Burkina Faso - 55 ton Kolombiya - 51 ton Filipinler - 46 ton [h=2]Turkiye ’deki altın yatakları:[/h]
10 milyon onstan fazla altın bulunan dunya klasmanındaki yataklar; Kışladağ Copler 1 - 5 milyon ons arası altın bulunan orta buyuklukteki yataklar; Ağrı Dağı Cerattepe Cukuralan Efemcukur Eymir Hot Karadere Kaymaz Kızıltepe Ovacık Oksut Soğut Tac - Corak İvrindi Lapseki - Kestanelik 1 milyon onstan az altın bulunan kucuk yataklar; Altıntepe Akarca Bakırtepe Bolkardağı Coraklıtepe Gediktepe Himmetdede İnlice Kirazlı Kubaslar Mastra Midi Mollakara Salinbas Sart Sisorta TV Tower Karaağac [h=2]Turkiye ’de işletilmekte olan altın madenleri:[/h]
İzmir - Ovacık altın madeni Manisa - Sart altın madeni Uşak - Kışladağ altın madeni Gumuşhane - Mastra altın madeni İzmir - Cukuralan altın madeni Erzincan - Copler altın madeni İzmir - Efemcukur altın madeni Eskişehir - Kaymaz altın madeni Niğde - Bolkardağ altın madeni Gumuşhane - Midi altın madeni Kayseri - Himmetdede altın madeni Fatsa- Altıntepe altın madeni Sivas - Bakırtepe altın madeni Konya - İnlice altın madeni Balıkesir - Kızıltepe altın madeni Canakkale - Lapseki altın madeni Balıkesir - İvrindi altın madeni Kayseri - Oksut altın madeni Yuzlerce yıldır dunya ekonomisini şekillendiren altın nasıl oluşur, nerede bulunur, dunyanın en cok altın ureten ulkeleri hangileri gibi merak edilen soruları yanıtladık ve bu kıymetli maden hakkında bilmeniz gereken bazı onemli detaylardan bahsettik.