Sosyal Guvenlik Kurumu (SGK), yurt dışı surelerini borclanarak aylık bağlananlara yeni bir uygulama getirdi. Mukerrrer odeme almamaları icin inceleme yapılacağını aktardı. Yurt dışı surelerini borclanarak aylık bağlananların durumlarının denetlenerek, maaş alırken aynı anda yardım da almaları durumunda aylıklarının kesileceği bildirildi. Yurt dışında bulundukları 6 aydan sonraki uc ay icerisinde, ilgili evraklarının aylığı bağlamış olan sosyal guvenlik il mudurluğu veya sosyal guvenlik merkezine gondermeleri gerektiği bildirildi. SGK'dan yapılan acıklamada, 3201 sayılı Kanuna gore, yurt dışında gecen surelerini borclanarak malulluk, yaşlılık, emekli aylığı bağlananların, aylık alma şartlarının devam edip etmediği konusunun, SGK tarafından gerekli gorulen zaman ve hallerde araştırıldığı belirtildi.
Acıklamada odenmekte olan aylıkların, ilgililerin yurt dışında yabancı ulke mevzuatına tabi calışması, ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım odeneği alması halinde kesildiği kaydedildi. SGK'nın, Emniyet Genel Mudurluğu'nden her yıl aldığı kayıtlara gore, altı aydan daha uzun sure yurt dışında bulunduğunu tespit ettiği aylık sahiplerinden, yurt dışında calışıp calışmadıklarını ve ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım odeneği alıp almadıklarını gosterir belgeleri uc ay icinde Kuruma gondermelerini istediği aktarıldı.
Acıklamada, şunlar kaydedildi: "İstenen belgeleri uc ay icinde gondermeyenlerin aylıklarını ise bildirim yapmaksızın durdurabilmektedir. Bu nedenle, altı aydan fazla yurt dışında bulunan aylık sahiplerinin, odenmekte olan aylıklarının durdurulması yonunde bir işlemle karşılaşmamaları icin '3201 sayılı Kanuna Gore Aylık Alanlara Mahsus Yoklama Belgesi'ni, yurt dışında bulundukları altı aydan sonraki uc ay icerisinde, aylığı bağlamış olan sosyal guvenlik il mudurluğu/sosyal guvenlik merkezine gondermeleri hususunda gerekli hassasiyeti gostermeleri gerekmektedir."