Ankara'nın Cankaya ilcesinde yaşayan hemşire Sevilnaz Bicer, 2009 yılında evlendiği Ertan Kabaoğlu ile 2019 yılının şubat ayında anlaşmalı olarak boşandı. Mahkeme, 10 yaşındaki cocukları Barış Kabaoğlu'nun velayetini ise annesine verdi. Ertan Kabaoğlu, gecen yıl Hatice Candan ile evlendi ve kendi soyadını beğenmediği icin eşinin soyadını alarak Ertan Candan oldu. Bunun uzerine babasının soyadını kullanan Barış'ın soyadı da 'Candan' olarak değişti. Eski eş Sevilnaz Bicer, oğlunun da babasının yeni eşinin soyadını aldığını oğrendi. Bicer, oğlunun yeni soyadının iptali ile kendi soyadını alması icin gecen mayıs ayında Ankara 17'nci Aile Mahkemesi'ne başvurdu. Bicer, duruşmada oğlunun soyadının değişmesi nedeniyle okulda sorunlar yaşadığını, bu durumdan psikolojik olarak olumsuz etkilendiğini soyledi. Barış'ın rehber oğretmeni de duruşmada tanık olarak dinlendi. Oğretmen, Barış'ın 3 yıldır oğrencisi olduğunu belirterek, "Barış bir donem soyadının değişmesi nedeniyle bunun celişkisini yaşadı. Sınav ve etkinlik kağıtlarına babasının onceki soyadını yazmak istedi. Bu konuda ona psikolojik destek verdim." dedi. Mahkeme, anne Bicer'in talebini haklı gorup, davayı kabul ederek oğlunun kendi kızlık soyadını kullanmasına karar verdi. Kararda, "Davanın kabulu ile tarafların muşterek cocuğu Barış'ın 'Candan' olan baba soyadının iptali ile velayet sahibi davacı anne Sevilnaz Bicer'e ait 'Bicer' soyadını kullanmasına izin verilmesine, kucuk Barış'ın nufus kaydına 'Bicer' soyadı ile teciline." ifadeleri kullanıldı. Trafların karara 2 hafta icinde itiraz ederek istinaf yoluna gidebileceği de kaydedildi. Sevilnaz Bicer, 11 yıllık evliliklerinin ardından boşandıktan sonra oğlunun babasının soyadını kullanmaya devam ettiğini soyleyerek, "Fakat daha sonra oğrendim ki eşim evlendiği kadının soyadını almış ve oğlum da kutukte babaya bağlı olduğu icin onun da soyadı değişmiş. Velayet bende olmasına rağmen bana hic sorulmadan oğlumun soyadı değiştirilmiş. Yani kan bağı bulunmayan birinin soyadını oğluma vermiş. Ben bunu oğrendiğimde tabii ki şok oldum. Bu durumu ben de oğlum da tabii ki istemedi ve bunun uzerine dava actık. Dava 3'uncu duruşmada sonuclandı. Ve hakim bey, oğlumun benim soyadımı kullanması yonunde karar verdi." dedi. Oğlunun aslında babasının soyadını kullanmak istediğini ifade eden Bicer, "Ama babası o soyadda kalmadığı icin annenin ya da o kadının soyadını alacaktı. Ve oğlum da 'Seninle yaşıyorum anne tabii ki senin soyadını alacağım' dedi. Ve bugun cok şukur davayı kazandık, benim soyadımı aldı. Benim adıma galibiyet değil aslında. Oğlum ve ben uzucu bir durum yaşamış olduk. Yani cocuğumun 2 yıl icinde 3 tane soyadı oldu. Hep şiddetten dert yanıyoruz; ama şiddet sadece fiziksel olarak olmuyor, psikolojik bir şiddetin altında kaldık. Benden daha fazla oğlum uzuldu. Oğlum okulda adını soyadını yazarken, defalarca bana, 'Soyadımı ne yazacağım anne' diyerek cok defa karşıma geldi. Ve bu durum oğlumun derslerini, bizim hayatımızı etkiledi. Boyle bir dava Turkiye'de ilk. Hic benzeri ve orneği yok. Duyanlar şaşırıyor ve boyle bir şey olamayacağını soyluyor" diye konuştu. Ertan Candan ise soyadı değişiminin evliliğiyle ilgisi olmadığını soyledi. Kendi soyadını beğenmediğini ve değiştirmek istediğini, bunun uzerine evlenmeden once şu anki eşinin soyadını aldığını soyledi.