Butun dunyada olduğu gibi ulkemizdeki tum sistemler de dijitale donuyor. e-Devlet, UYAP, e-Nabız, MHRS gibi sistemler sayesinde pek cok resmi işlemi oturduğumuz yerden yapabiliyoruz. Elbette bunlar arasında en onemlisi Sağlık Bakanlı tarafından geliştirilen Merkezi Hekim Randevu Sistemi kısaca MHRS. MHRS sayesinde telefon acarak, internet sitesine girerek ya da mobil uygulamasını kullanarak dilediğiniz hastaneden randevu alabiliyorsunuz.
Yaşı biraz buyuk olanlar hatırlayacaktır, eskiden her hastanenin randevu sistemi kendine ozeldi. MHRS ile bu sistem, tek bir merkez uzerinden kontrol edilir oldu ve bu sayede hastane onunde uzun kuyruklar oluşturma donemi sona erdi. Pandemi sonrası sistemde sorunlar yaşandığı soylense bile yine de iyi bir sistem olduğunu soylemek gerekiyor. Gelin MHRS nedir, nasıl giriş yapılır, nasıl randevu alınır tum detaylarıyla gorelim.
[h=2]MHRS nedir?[/h] Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan Sağlıkta Donuşum Projesi kapsamında geliştirilen ve 2010 yılında vatandaşların hizmetine sunulan Merkezi Hekim Randevu Sistemi kısaca MHRS; Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerden, ağız ve diş sağlığı merkezleri ve aile hekimlerinden randevu alabileceğiniz bir sistemdir.
MHRS uzerinnden randevu almak icin internet sitesini, mobil uygulamasını ya da Alo 182 hattını arayabilirsiniz. Bu sistem ile birlikte Turkiye ’nin neresinde olursanız olun dilediğiniz hastanenin, dilediğiniz bolumundeki, dilediğiniz hekimden, dilediğiniz saatte randevu alabilirsiniz. MHRS, hastane randevu sistemlerini tek bir merkezde toplayan dunyadaki ilk ve tek sistemdir.
MHRSİNDİR MHRSİNDİR [h=2]MHRS ne işe yarar?[/h] MHRS ne işe yarar sorusunun yanıtı icin bu sistem oncesinden biraz bahsetmek gerekiyor. MHRS oncesinde her bir hastanenin randevu sistemi kendine ozeldi. Yani bir hastaneden randevu almak icin ya o hastaneyi aramalı ya da sabah erken saatlerde hastanenin ilgili bolumunde sıraya girmeliydiniz. Oluşan kalabalığı tahmin etmek zor değil.
Merkezi Hekim Randevu Sistemi, tum bu karmaşayı ortadan kaldırdı. Artık hastaneye yalnızca randevu saatinizden birkac dakika once gitmeniz yeterli. Ustelik sistem uzerinden randevu yoğunluğunu gorduğunuz icin boşuna beklemekten de kurtuluyorsunuz. Aradığınız kriterlerde bir randevu bulamazsanız alarm kurabiliyor, aldığınız randevuyu yine sistem uzerinden iptal edebiliyorsunuz.
[h=2]MHRS ’ye nasıl uye olunur?[/h] Adım #1: Buradan MHRS internet sitesininin randevu sayfasını acın. Adım #2: Sayfanın altındaki Uye Ol butonuna tıklayın. Adım #3: T.C. kimlik numaranızı yazın. Adım #4: Adınızı ve soyadınızı yazın. Adım #5: Cinsiyetinizi belirtin. Adım #6: Doğum tarihinizi girin. Adım #7: İleri butonuna tıklayın. Adım #8: İstenilen diğer bilgileri guncel ve eksiksiz bir şekilde doldurduğunuzdan emin olun.
Merkezi Hekim Randevu Sistemi uzerinden randevu alabilmek icin sisteme kayıtlı olmanız gerekiyor. İlk kayıt işlemi sonrası belirlediğiniz şifre ve T.C. kimlik numaranız ile giriş yapabilirsiniz. Paylaştığınız bilgiler hastane sistemlerinde de aynı şekilde goruneceği icin bilgilerinizi guncel ve eksiksiz bir şekilde doldurduğunuzdan emin olun.
[h=2]MHRS ’ye nasıl giriş yapılır?[/h] Adım #1: Buradan MHRS internet sitesininin randevu sayfasını acın. Adım #2: T.C. kimlik numaranızı yazın. Adım #3: Kayıt sırasında belirlemiş olduğunuz şifreyi yazın. Adım #4: Giriş butonuna tıklayın. ya da Adım #5: e-Devlet ile Giriş butonuna tıklayın. Adım #6: e-Devlet hesabınıza giriş yapın. Adım #7: Sistem sizi tekrar MHRS sayfasına yonlendirecek.
Merkezi Hekim Randevu Sistemine giriş yapabilmek icin yukarıdaki adımları izlemeniz yeterli. İlk kayıt sırasında oluşturduğunuz şifreyi unutmamaya dikkat edin. e-Devlet bilgilerinizle giriş yapıyor olsanız bile daha once MHRS kayıt işlemini tamamlamış olmanız gerekiyor.
[h=2]MHRS ile nasıl randevu alınır? [/h] Adım #1: Buradan MHRS internet sitesininin randevu sayfasını acın. Adım #2: Sisteme giriş yapın. Adım #3: Aile Hekimi Randevusu Al ya da Hastane Randevusu Al butonuna tıklayın. Adım #4: Aile hekiminiz belirli olduğu icin en uygun zamanda randevu alabilirsiniz. Adım #5: Hastane randevusu icin Genel Arama butonuna tıklayın. Adım #6: İl ve ilce secin. Adım #7: Klinik ve hastane secin. Adım #8: Muayene yeri ve hekim secin. Adım #9: Randevu ara butonuna tıkladığınız zaman uygun randevu tarihleri sıralanacak. Adım #10: Tarihi ve saati secerek randevuyu onaylayın.
MHRS uzerinden randevu almak icin yukarıdaki adımları izlemeniz yeterli. MHRS mobil uygulaması uzerinden benzer adımları uygulayarak da randevu alabilirsiniz. Karmaşık gorunduğunu duşunuyorsanız Alo 182 hattını arayarak tum bu bilgileri sesli olarak paylaşın ve yine dilediğiniz gibi randevu alın.
[h=2]MHRS randevu iptali nasıl yapılır?[/h] Adım #1: Buradan MHRS internet sitesininin randevu sayfasını acın. Adım #2: Sisteme giriş yapın. Adım #3: Randevularım ekranını acın. Adım #4: En alttaki Tumunu Goster butonuna tıklayın. Adım #5: İptal etmek istediğiniz randevunun yanındaki kırmızı iptal butonuna tıklayın. Adım #6: İptal işlemini onaylayın.
MHRS uzerinden almış olduğunuz bir randevuyu iptal etmek icin yukarıdaki adımları izlemeniz yeterli. Aldığınız randevulara gidemeyecekseniz mutlaka iptal etmelisiniz. Cunku o randevu iptal olursa başka birine verilir ama iptal edilmezse boşa gecen bir zaman olur ve olan yine başka bir hastaya olur.
[h=2]MHRS ile neler yapılır?[/h]
Merkezi Hekim Randevu Sistemi kısaca MHRS sisteminin ilk ve oncelikli amacı, hastaların uzun uzun beklemeden diledikleri zaman, diledikleri hastanenin, diledikleri bolumundeki, diledikleri hekiminden randevu almalarını sağlamaktır. MHRS uzerinden Turkiye ’nin her noktasındaki Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerden, ağız ve diş sağlığı merkezleri ve aile hekimlerinden randevu alabilirsiniz.
Merkezi Hekim Randevu Sistemine giriş yaptıktan sonra karşınıza uc temel secenek cıkıyor; Aşı Randevusu Al, Aile Hekimi Randevusu Al ve Hastane Randevusu Al. COVID-19 hastalığına karşı mucadelemizdeki en buyuk silah olan aşı randevularını, sizi en iyi tanıyan doktorunuz aile hekimi randevularını ve umarız kimsenin yolunu duşmez, cok daha buyuk rahatsızlıklar icin detaylı muayene olabileceğiniz hastane randevularını MHRS uzerinden alabilirsiniz.
MHRS sisteminin en onemli ozelliklerinden bir tanesi ise arşiv oluşturabiliyor olması. MHRS uzerinden aldığınız tum randevuları, Gecmiş Randevularım sayfası uzerinden gorebilirsiniz. Yani diyelim bir hastanenin bir doktoru ile cok iyi anlaşmıştınız ve maalesef tekrar hastalandınız ama doktoru hatırlamıyorsunuz. Hemen Gecmiş Randevularım sayfasına giderek kayıtlı randevunuzu tekrar edebilirsiniz.
Eğer dilediğiniz hastanenin, dilediğiniz bolumundeki, dilediğiniz bir hekimden randevu alamadıysanız endişe etmeyin. Bana hatırlat butonu ile alarm kurabilirsiniz. Yani sectiğiniz kriterlere uygun bir randevu acıldığı zaman e-posta ve SMS yoluyla bilgilendirilirsiniz.
Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen Merkezi Hekim Randevu Sistemi kısaca MHRS nedir, ne işe yarar, nasıl giriş yapılır gibi merak edilen soruları yanıtladık ve bu sistem hakkında bilmeniz gereken detaylardan bahsettik. MHRS hakkındaki duşuncelerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.