Turkiye ’de son yılların en onemli konularından birisi olan cop ithali, gectiğimiz gun yayımlanan yeni bir videoyla yeniden gundeme taşındı. Bloomberg tarafından yayımlanan ve Avrupa ’da geri donuşturulecek plastik atıkların kaderinin ne olduğunun gosterildiği videoda GPS cihazından elde edilen veriler paylaşıldı.
GPS cihazıyla birlikte geri donuşum yoluna TESCO supermarket zincirine ait plastik atıklar, Londra ’dan yola cıktı. Coplerin son durağıysa Turkiye ’de plastik copluğunun tartışma merkezlerinden birisi olan Adana oldu. İşin garip yanıysa araştırmayı gercekleştiren Bloomberg yazarı Kit Chellel tarafından paylaşıldı.
[h=2]Copler, bilinmeyen bir merkeze geliyor:[/h]
Turkiye ’ye ihrac edilen plastik atıkların coğunun yasa dışı şekilde imha edildiğini vurgulayan Chellel, GPS cihazının son durağı olan lokasyonda bildikleri bir geri donuşum merkezinin olmadığını acıkladı. Bu copun neden geri donuşum merkezi olmayan bir yerde olduğu konusunda kafa karışıklığı yaşadıklarını belirten Chellel, bolgeye bir gazeteci gonderdiklerini belirtti.

Londra ’dan yolculuğuna başlayıp Adana ’da bitiren copun peşine duşen gazeteci, Avrupa ’dan ithal edilen tonlarca plastik cople karşılaştı. Ayrıca tesisin geri donuşum merkezi olmadığı, coplerin bir başka yere gidene kadar (ya da bir şekilde yok edilene dek) burada durduğunu keşfetti. Bu plastik poşetler arasında Bloomberg ’in araştırma kapsamında coplerini takip ettiği TESCO ’nun da poşetleri yer alıyordu.
[h=2]Turkiye, plastik atıklara sıkı denetim getirmişti:[/h] Temmuz 2021 ’in başında Turkiye ’de atık ithalatı tartışmalarının ardından bu konuda sıkı denetim uygulamaları devreye girmişti. Bu kapsamda atıkların ciple takip edileceği, boylece urunun gercekten fabrikaya mı yoksa beyan dışı bir yere mi gittiğinin tespit edilebileceği acıklanmıştı.
Turkiye, bu sıkı denetim oncesindeyse aslında plastik ithalatını yasaklamıştı. Fakat bu yasak, hemen hemen 2 ay yururlukte kalmıştı.
[h=2]Bloomberg'in tartışmaları yeniden başlatan videosu:[/h] [h=2]Sosyal medyadan gelen tepkiler:[/h]

[h=2]Turkiye'de son zamanlarda gundeme oturan ithal plastik tartışmaları:[/h]