KKTC ’ye giden Yalovalı gazilerin anıları yeniden canlandı. Girne ’ye hÂkim bir noktada bulunan donemin Rum lideri Makarios ’un koşku olarak bilinen yapı 1974 yılında yapılan Barış HarekÂtı sırasında Turk askerleri tarafından ele gecirilmişti. O Turk askerleri arasında Yalovalı iki isimde ye alıyordu ve o gun hatıra olsun diye birlikte objektife poz vermişlerdi. Koşk 1995 yılında cıkan yangından sonra tadilat gorerek Suleymanpaşa Koşku ismini aldı. 1974 yılında gercekleştirilen Kıbrıs harekÂtına katılan Yalovalı Suleyman Sevren ve Yaşar Celik 48 yıl aranın ardından gorev yapmış oldukları yerde yine aynı pozu vererek duygusal anlar yaşadılar.
14,5 ayının burada gectiğini belirten Kıbrıs Gazisi Suleyman Sevren, “Duygularım şuan icin bambaşka, ağlamak istiyorum. Burada cok zorlu şartlar altında askerlik yaptık. Bizim zamanımızda burası boyle değildi. Bir tuvaletimiz bir duş alacak yerimiz yoktu. Duşumuzu dışarıda alıyorduk. Ama o zor şartlara rağmen hepimiz gururluyduk. Turk askeri olarak cok başarılı işlere imza attık. Kıbrıs ’ın kaderinin değişmesinde ve ozgurluğune kavuşmasında bizim cok payımız olduğuna inanıyorum. Şimdi burada 48 yıl sonra aynı pozu verdik. Torunlarımızda askerlik yaptığımız yeri cok merak ediyordu. Bizlerde şimdi cekilmiş fotoğraflarımızı torunlarımıza hediye edeceğiz.” dedi.
Asker arkadaşı Suleyman Sevren ile aynı duyguları paylaştığını belirten Kıbrıs Gazisi Yaşar Celik ise “Suleyman arkadaşımla yıllar sonra gorev yapmış olduğumuz yerdeyiz. Buraya gelince gecmişi hatırladım ve şuanda haykırasım geliyor. Cok heyecanlıyım ve o gunleri hic unutamıyorum. Bize bu imkanı sunan Yalova Belediyesine teşekkur ederiz” dedi.