Gumuşhane ’nin Kelkit ilcesinde bulunan bir kahvehanede bir araya gelen Kelkit Tepelisi yetiştiricileri, gunun buyuk bir bolumunu bu kuş turunun sohbetini yapmaya ayırıyor. Yeryuzunde bulunan guvercinlerin ayrı ayrı barındırdıkları ırk, fiziki ozellik, ses ve oyunculuğunu tek başına bunyesinde barındıran Kelkit Tepelisi, bircok guvercin meraklısı vatandaşın dikkatini uzerine cekiyor. Kelkit ’te guvercin yetiştiricileri haftanın belirli gunlerinde belirledikleri bir kahvehanede bir araya gelerek gunun buyuk bir bolumunu guvercinler uzerine sohbet ederek geciriyorlar. Rivayete gore yetiştiricisinin omrunu uzattığı ve uzerindeki butun nazarı aldığı belirtilen Kelkit Tepelisi ile ilgili sohbetlere katılmak icin meraklıları cevre illerden kilometrelerce yol kat ederek Kelkit ’e geliyor. Guvercin yetiştiricileri de Kelkit ’e has olduğunu belirttikleri turun, tescil edilmesini istiyor. Atalarından kalma bir gelenek olarak adlandırdıkları Kelkit Tepelisi yetiştiriciliğini surduren yetiştiricileri Halep ’ten getirilen bir ırk olan Kelkit Tepelisi ’nin zamanla bolgeye adaptasyonu sağlandığını ve Trabzon, Kelkit ve Erzincan bolgesine has bir ırk olduğunu soyledi. Bolgeye has Kelkit Tepelisi ’ni Kelkit ’te yetiştiren en eski insanlardan birisi olduğunu ifade eden Taşkın Hirik, “Babalarımızdan, dedelerimizden ve atalarımızdan gorerek, surekli bakıp beslediğimiz Kelkit Tepelisi bu bolgeye has endemik bir ırktır. Yeryuzunde bircok guvercin ırkı var, kimisi kostumluyle, kimisi sesiyle, kimisi de oyunuyla on planda. Hepsini icinde barındıran tek ırk ise Kelkit Tepelisi. Halep ’ten getirilmiş bir ırk. Yıllar icerisinde kırılarak, iklimin ve havanın etkisiyle de burada evrim yaşamış bir ırk. Trabzon, Kelkit ve Erzincan bolgesine has bir ırk. Bu guvercin acık alanda da kapalı alanda da oyununu sergileyebiliyor. Bu ozellikle de bircok guvercin severin dikkatini uzerine cekiyor. Biz hobi olarak bakıp, besleriz. Bu kahvehane Kelkit ’te guvercin besleyen arkadaşların buluştukları bir mekan. Hic birbirini tanımayan insanları guvercinler ortak bir paydada bir araya getiriyor. Herkes kendi guvercinini anlatıyor. En iyi renk bende, en iyi oyun kuşu bende diye. Kış aylarında ozellikle bu guvercinin 15 gunde bir seyir turnuvaları yapılır. İlgi ve katılımı yuksek seyirler yapılır. Bu endemik kuş turu ona gonul vermiş insanların elinde onların cabasıyla yurutulmeye calışılıyor. dedi. Atalarından bu guvercinin iki ozelliği olduğuna dair rivayetler olduğunu aktaran Hirik, “Bu guvercini besleyen insanların omurleri uzun olur derdiler. Biz bunu analiz ettik. Butun guvercinlere bakan amcalarımız, buyuklerimiz hep emsallerinden daha gec olduler. Halk arasında nazar dediğimiz bakışların, kem gozlerin sahibinin uzerinden cekip alıyormuş. Bunu da denediler. Bende 100 cift kuş var. Kedi iceriye girse en sevdiğimi alıp goturur. Atmaca girsin en değerli kuşumuzu alır. Hastalık girsin yine aynı şekilde en cok sevdiğimiz kuşu alıp goturur. Sahibinin uzerindeki nazarı kuş kendi uzerine alır derlerdi ve biz butun kuşcular olarak tecrube edindik” diye konuştu. Erzincan ’dan sırf kuş sohbetine katılmak icin vatandaşların Kelkit ’e geldiğini soyleyen 50 yıllık kuşcu Harun Demirel de “Benim lakabım imparator. Ben 50 yıllık kuşcuyum. Bu nedenle bana imparator diyorlar. 11 yaşından beri kuş besliyorum. Buyume cağlarında bizden eski abilerimizin anlatımıyla, eskiden kahve olmadığı icin ahırlarda kuşu beslermişler eğlence diye. Şu anda da arkadaşlar buna gonul vermişler ama eskisi gibi değil. Şu an bu azaldı ama yine devam ediyor. Arkadaşlar ahır olmadığı icin ozel yerler yapıyorlar. Bu bir hobi ve sevgi. Tabiri caizse kuşcu olan insanlar kuşu iyi anlıyorsa o kuşun icine girdiği zaman dunya ile irtibatı kesilir. Yemek, icmek hicbir şey aklına gelmez saatlerce. Bu boyle bir sevda. Genclerimiz de bizden sonra devam ettiriyor. Bu kahvede genelde kuş konuşuluyor. Her koyden geliyorlar. Adam 30-40 kilometre uzaktan geliyor. Şiran ’dan Erzincan ’dan sırf kuşun muhabbetini yapabilmek icin” ifadelerini kullandı. Guvercin merakının cocukluk yıllarında başladığını belirten İsmail Keleş de “Ben bu guvercin merakına 10 yaşında başladım. Koyde ahırda mallarımız vardı, yuva yaptık. Kuşların oyunlarını izlerdik. Yaklaşık 30 senedir bu işe gonul verdik. Kuşcu adam kuşcuyu arar bulur, ondan başka kimseden zevk alınmaz. Buradaki arkadaşlarla kuş vesilesi ile hemen arkadaş oluyor cevre illerden gelenlerle de. Benim toplamda 2 tane birinciliğim, 2 tane ucunculuğum ve Trabzon ’da da dordunculuğum var. 2-3 senedir festivallerde kupam var. Bu da guzel bir duygu. Bu guvercinin Kelkit adına tescillenmesi lazım. Eski belediye başkanımız Unal Yılmaz biz yarışı duzenledik bize yardımcı olmuştu kupa yaptırmıştı ve o zaman Kelkit Tepelisini de markalaştıralım demişti. O zaman onemsememiştik ama patent alsak iyi olur” dedi.