Muğla'da, yeni pazar arayışındaki turizmciler Rusya ve Ukrayna'daki gelişmeler yakından izlerken bolgeye İngiltere ve İran'dan turist getirmek icin calışma yurutuyor. Koronavirus surecinde başlatılan "Guvenli Turizm Sertifikasyon Programı" ile tatilcilerin tercih ettiği destinasyonlar arasında yer alan Muğla, 2022 sezonuna umutla bakıyor. Rusya ve Ukrayna savaşının olumsuz etkilerinin nasıl yansıyacağını şu an icin bilemedikleri icin yeni pazarlarla turist sayısını artırmaya calışıyor.
Ulkelerindeki 13 gunluk Nevruz Bayramı tatilini Turkiye'de gecirmek isteyen İranlı turistler, Muğla'ya geldi. Tahran-Dalaman ucuşlarının ekim sonuna kadar devam etmesi, yaklaşık 20 bin İranlı turistin bolgeye gelmesi bekleniyor. YDA Dalaman Havalimanı Yonetim Kurulu Uyesi Hamdi Guvenc, İran'dan Nevruz Bayramı dolayısıyla ilk ucuşun gercekleştiğini soyledi.Turizmde bu yıl onemli beklentiler icinde olduklarını belirten Guvenc, "Ukrayna-Rusya savaşının beklenmedik şekilde ortaya cıkmasıyla bu her iki ulkeden de yolcu sayısında onemli bir boşluk doğacağını goruyoruz. Bu boşluğun diğer ana pazarımız İngiltere ve diğer ulkelerden yeni pazar arayışları ve artışlarla bir kısmının telafi edileceğini duşunuyoruz. Bunlardan biri de İran pazarı." dedi.
Muğla'nın en buyuk kaynak pazarının İngiltere olduğunu belirten Guvenc, "Ana pazarımız İngiltere ’den bu sene butun yılların rekorunu kıracağını ve 1 milyonun uzerinde yolcu geleceğini goruyoruz. Ayrıca savaş munasebetiyle biraz yavaşlayan rezervasyonlar tekrar normale dondu. İngiltere ’den ucuş sayısında ve ucan firma sayısında da artış var. Bu sene 22 şehirden ucuş bekliyoruz." diye konuştu.
Meraj Havayolları CEO'su Kaptan Mohammed Mirsamei de Dalaman Havalimanına ilk ucak seferini Tahran ’dan gercekleştirdiklerini soyledi. Haftada 7 sefer ucuş yapacaklarını anlatan Mirsamei, "İran'la Turkiye iki komşu ulke. Kulturumuz birbirine yakın. Onun icin fazla ucmak istiyoruz. Yeni anlaşma ve protokol yaparak Tahran ve Tebriz'den ucmaya başlayacağız." diye konuştu. İranlı turistlerden Ferzan Pandeli ise tatil icin Turkiye'de bulunmaktan mutlu olduğunu anlatarak, "Turkiye ’yi cok seviyorum, televizyondan izledim cok beğendim. İlk kez geliyorum, alışveriş yapacağım, gezeceğim ve bolgenin guzelliklerini keşfedeceğim." ifadelerini kullandı. Turistlerden Behzad Cehane de tum ailesiyle tatile geldiğini, Muğla seyahatinin ardından Antalya'yı gezmeye gideceğini kaydetti. Turkiye'yi cok sevdiğini ve cok guvenli bulduğunu belirten Vahide Cudeyri ise şunları soyledi: "Muğla'nın denizi, kumu, guneşi, tarihi ve turistik mekanları cok guzel. Biz de İran'dan tatil yapmaya geldik. İstedik ki Marmaris'i gorelim. Turkiye ’nin cok yerini gorduk. Biz de Azeriyiz, Turkce konuşabiliyoruz. Cok rahat oluyor insanlarla konuşmak. Burada kendimizi cok huzurlu hissediyoruz."