Magnezyum, vucuttaki bircok enzimatik reaksiyonda, ozellikle kas kasılmasında rol oynayan bir mineraldir. Ayrıca vucudumuzda yeterli miktarda bulunmadığında, başta yorgunluğun artması olmak uzere genel olarak sağlık durumu etkilenir. Magnezyum eksikliği oldukca yaygındır. Kadınların erkeklerden daha fazla etkilendiği tahmin edilmektedir. Magnezyum eksikliğinin en buyuk nedenlerinden biri kısıtlayıcı diyetlerdir. Aşırı kısıtlayıcı diyetlere başladığınız andan itibaren vitamin ve mineraller kaybedilmeye başlanır. Ayrıca, ozellikle magnezyum alımını azaltabilen nişastalı gıdaların alımındaki azalma da eksikliği tetikler.
Gunluk magnezyum ihtiyacı kadınlar icin 360 mg ve erkekler icin 420 mg'dır. Magnezyum eksikliğini ortaya cıkarabilecek ilk belirti her şeyden once yorgunluktur. Spazmofili denilen kas gerginliği hissi, magnezyum eksikliğinin ilk işaretlerinden biridir. Magnezyum minerali vucutta yeterli miktarda bulunmadığında kasların gevşemesi zorlaşır ve guclu bir kas gerginliği hissi yaşanır. Yorgunluk ve gerginlik hissine ek olarak gece krampları, gozde kucuk seğirmeler de magnezyum eksikliğini gosterir. Bu kucuk belirtilere dikkat etmek onemlidir cunku magnezyum eksikliğini kesin olarak teyit edecek bir test yoktur. Klinik olarak uzmanlar, elmacık kemiklerinin kaslarının doğru şekilde kasıldığını kontrol etmekten oluşan cekic testini yaparlar. Ancak biyolojik testlerde kan magnezyum seviyeleri genellikle normaldir cunku vucut normal bir seviyeyi korumak icin rezervlerini harekete gecirir. Yorgunluk ve kas gerginliği belirtilerinin yanı sıra, magnezyum eksikliği riski daha fazla olan kişiler de vardır. Az meyve, sebze ve nişastalı yiyecekler tuketen insanlar ozellikle risk altındadır. Diğer bir risk faktoru de strestir. Gunumuzde insanlar her gecen gun daha stresli bir gune uyanıyor. Vucut stresli olduğunda magnezyumu tam olarak depolayamıyor ve idrar yoluyla boşaltıyor. Ek olarak, magnezyum eksikliği stres oluşumu uzerinde de etkilidir, bu nedenle bu eksikliği başlatan ve surduren gercek bir kısır dongudur.
Magnezyum eksikliğiniz olduğunda yapılacak ilk şey diyetinizi değiştirmektir. Oncelikle her gun 3 porsiyon sebze (2 sebze yemeği ve 1 tabak ciğ sebze veya tam tersi) tuketmeye calışın. Koyu yeşil yapraklı sebzelerin hepsi magnezyum acısından zengindir. Ardından, meyve suyu da dahil olmak uzere 2 veya 3 meyve tuketin. Magnezyum acısından zengin gıdaların bir başka ailesi de nişastalı gıdalardır. Haftada 2 veya 3 kez, mercimek, fasulye ve kuru fasulye gibi baklagiller tuketin. Baklagiller magnezyumun dışında potasyum, kalsiyum, demir, protein ve lif acısından zengindirler. Ayrıca tam buğday ekmeği ve cavdar ekmeği gibi ekmekleri beyaz ekmeğe tercih edin. Kuru yemişleri de diyetinize ekleyin. Bir avuc badem (yaklaşık yirmi adet) 50 mg magnezyum sağlar. Ceviz, badem ve fıstık gibi kuru yemişler atıştırmalıklar icin olduğu kadar kahvaltıyı atlayanlar icin de idealdir. Yuksek lif iceriği sayesinde cok doyurucudurlar. Ayrıca susam tohumları ve cekirdekler de magnezyum acısından zengindir. Bitter cikolata da magnezyum acısından zengindir. Boylece, 20 gramlık bir sıra bitter cikolata, 20 ila 30 mg magnezyum sağlar. Ancak en az yuzde 70 kakao iceren bitter cikolatalar tercih edilmelidir. Magnezyum alımını artırmanın en basit yollarından biri de doğal maden sularını ve mineralli suları icmektir. Ayrıca balıklar da iyi miktarda magnezyum sağlar.

