İsvicre merkezli hava kalitesi takip şirketi IQAir, 2021 yılına ilişkin kuresel hava kirlilik raporunu yayınladı. Yayınlanan rapor, gezegenimizin olması gerekenden cok daha kirli olduğunu ortaya koydu. Zira Dunya Sağlık Orgutu'nun (DSO) belirlediği standartlar, 2021 yılında tek bir ulke tarafından bile karşılanamadı. DSO, gectiğimiz yıl yaptığı bir acıklamayla hava temizlik kriterinin, bilinen en kucuk ve tehlikeli parcacıkların (PM2.5) metrekup başına 5 mikrogramdan daha duşuk olması gerektiğini soylemişti.
IQAir'ın 6.475 şehirde yaptığı araştırmaya gore yeryuzunde DSO standartlarında hava kalitesine sahip olan bolgelerin oranı, yuzde 3,4 olarak kayıtlara gecti. 93 şehirdeki hava kalitesi oranı ise olması gerekenden en az 10 kat kotuydu. Konuyla ilgili acıklamalarda bulunan IQAir yoneticisi Christi Schroeder, hava kalitesini artırmak icin cabalayan ulkelerin olduğunu ancak bunun tam aksinin de yaşandığını belirtti. Schroeder'e gore Cin, hava kalitesini iyileştirme noktasında olumlu adım atan ulkelerden bir tanesi...
[h=2]Hava kalitesinin en kotu olduğu ulke: Bangladeş[/h]
IQAir tarafından yapılan incelemelere gore dunyada hava kalitesinin en kotu olduğu ulke Bangladeş. Ulke, 2020 yılında da aynı pozisyondaydı. İlk kez araştırma kapsamına alınan Afrika ulkesi Cad ise hava kalitesi en kotu olan ikinci ulke olarak kayıtlara gecti. Yeni Delhi'nin ise hava kalitesinin en kotu olduğu başkent olduğu belirtildi.
[h=2]Turkiye'nin hava kalitesi ne durumda?[/h]
IQAir'ın interaktif haritasına baktığımızda, hava kalitesi calışmasının ulkemizin dort bir yanında yapıldığını goruyoruz. Bu bağlamda, hava kalitesi olcumunun yapıldığı ve olcumler sonucunda en iyi sonucu veren şehrimiz, Cankırı. Araştırmaya dahil edilen 6475 şehir arasında 4047. sırada olan Cankırı'nın havasında bulunan zararlı partikul oranı 9.3 µg/m³ olarak tespit edildi. Aynı oran İstanbul, Ankara ve İzmir icin 17 seviyelerindeyken Turkiye'de hava kalitesinin en kotu durumda olduğu şehrimiz; Iğdır. Iğdır'ın havasındaki zararlı partikul oranı 66.2 µg/m³. Turkiye ise 117 ulke arasında 20 μg/m³ zararlı partikul oranı ile 46. sırada yer alıyor.
[h=2]Hava kalitelerine gore ulkelerdeki durum[/h]
[h=2]Ulkelerin sıralaması ise şoyle:[/h]
[h=2]Araştırmaya gore hava kalitesinin en iyi olduğu ulkeler:[/h] Yeni Kaledonya Virgin Adaları Porto Riko Cape Verde Saba [h=2]Hava kalitesinin en kotu olduğu ulkeler ise şoyle:[/h] Bangladeş Cad Pakistan Tacikistan Hindistan