LG firmasının 3D ozellikli urun yelpazesi gun gectikte artıyor. Bunlardan birisi de D2342P modeli Cinema 3D ozellikli LED monitor. Cihazın Turkiye lansmanına katılmış izlenimlerimizi sizlerle paylaşmıştık. O etkinliğe katılan tum blog yazarlarına test etmek icin LG Turkiye bu monitorlerden gonderdi. Biz de biraz gec olsa da testlerimizi tamamladık. Gelin hep birlikte bu cihazı tanıyalım.

LG firmasının 3D ozellikli urun yelpazesi gun gectikte artıyor. Bunlardan birisi de D2342P modeli Cinema 3D ozellikli LED monitor. Cihazın Turkiye lansmanına katılmış izlenimlerimizi sizlerle paylaşmıştık. O etkinliğe katılan tum blog yazarlarına test etmek icin LG Turkiye bu monitorlerden gonderdi. Biz de biraz gec olsa da testlerimizi tamamladık. Gelin hep birlikte bu cihazı tanıyalım.

LG D2342P 23 inch buyukluğunde 1920×1080 cozunurluğe sahip 3D ozellikli bir monitor. Genel tasarım olarak oldukca ince bir yapıya sahip. Arka bolumdeki bağlantı girişlerinin bulunduğu paneli (diğer bir Led monitor modelinde olduğu gibi) ekranın alt tablasına yerleştirselerdi daha şık bir gorunum elde edilmiş olurdu. Ama bu haliyle de ince ve guzel duruyor. Ekranın arkasında HDMI, DVI, VGA, kulaklık ve guc girişi bulunmakta. Piyasada yaygın şekilde bulunan tum bağlantı noktaları cihaz uzerine yerleştirilmiş. Cihazın on bolumune baktığımızda acma/kapama tuşunun yanında 5 tane kontrol tuşu bulunmakta. Bu tuşlar yardımıyla cihazın ozelliklerini istediğiniz gibi ayarlayabiliyorsunuz. Goruntu parlaklık, kontrast, renk tonları ve 3D ayalarını yapmak mumkun. Kutu iceriğinde bağlantı kablolarının haricinde 3D kullanım icin gozluk kutusu da yer alıyor. Gozluk kutusunda LG cok akıllıca davranarak 2 farklı tur gozlukle urunu piyasaya surmuşler. Bunlardan biri normal kullanım icin gozluk. Diğeri ise gunluk hayatında gozluk kullananlar duşunulerek tasarlanmış bir model. Gozluk uzerine orta bolumdeki mandal sayesinde takılabilien 3D ozellikli cercevesiz camlardan oluşan bir model. Bu sayede aynı anda 2 kişi rahatca (tabi birisi gozluk kullanıyor olması lazım) 3D ozelliğini kullanabilme şansına sahip oluyor.

Monitoru kutusundan cıkardıktan sonra bilgisayarıma bağlayıp 3D ozelliğini kullanabilmek icin gerekli yazılımları araştırmaya başladım. Herhangi bir ara yazılım olmadan sadece youtube daki 3D goruntuleri izleyebiliyorsunuz. Onun dışında oyun oynamak veya bilgisayarınızdan film izlemek icin ayrı bir yazılıma ihtiyacınız var. TriDef 3D ismindeki yazılım sayesinde monitorun 3D yeteneklerini rahatca kullanabiliyorsunuz. Fotoğraf ve filmlerde 2D -> 3D donuşturen ozellik başarılı sayılabilecek seviyede. İki boyutlu iceriklerde derinlik hissini yaşayabiliyorsunuz. Uc boyutlu iceriklerde ise cihazın kalitesi bizleri fazlasıyla memnun etti. Gozluklerin ve ekranın titreşimsiz olması kullanım rahatlığı sağlarken aynı zamanda daha parlak ve canlı goruntuler izlemenize imkan sağlıyor.
3D ozellikli filmleri sinema da izler gibi evinizde izleyebilmek buyuk bir rahatlık. Yukarda da bahsettiğim kutu iceriğindeki cercevesiz gozluk sayesinde sinemadaki cift gozluk takma durumu ortadan kalkmış oluyor bir nevi. Film izlemenin dışında boyle bir monitorle 3D oyun oynamak başlı başına bir zevkliydi. Araba yarışlarında sanki gercekten yarışın icindeymişsiniz gibi bir his uyandırıyordu. FPS turundeki oyunlarda da gerceklik etkisi cok yuksek. Crysis 1 ve 2 yi deneme fırsatımız oldu. Buyuk keyif aldık. Oyun deneyiminin en keyifli noktası da bana gore Fifa 2011 oynamak oldu. Oyun yukleme ekranlardıan kaleci ile birebir şut cekebileceğiniz bolum cok guzeldi. Gercekten yeşil sahadaymiş gibi bir etkiyle karşılaşıyorsunuz. Oyun icinde de Pro Cam adındaki kamera acısıyla oynadığınızda bu etkiyi cok daha fazla yaşıyorsunuz.

Bu kadar guzel ozellikten sonra cihazın olumsuz gorduğumuz ve memnun kalmadığımız noktalarından da bahsetmek istiyorum. 3D ozelliği her ne kadar gozlerimiz ve izleyen kişiler acısından rahat olacak şekilde titreşimsiz yapılmış olsa da gozlukleri cıkardıktan sonra odaklama sorunları yaşadığımızı belirtmek isterim. 3D icerikteki net alanlar ile arka planda kalacak flu alanların belirli olması, kullanım sırasında gozumuzun normalde istediğimiz yere odaklanma yetisinin bozulmasına sebep oluyor. Daha buyuk boyutlardaki led tv lerde bu sorunu cok daha az hissetmiştik. Oyunlarda ozellikle FPS turundekilerde bu sorunu daha fazla yaşadık. Bunun harici 3D ozelliğini en verimli izleyebilmek icin ekranın tam karşısına veya cok az sağdan veya soldan bakmanız gerekiyor. Daha geniş acılarda ve ozellikle ustten veya alttan baktığınızda sapmalar fazla oluşuyor. Bu durumu LG nin aynı ozellikteki buyuk boyutlu led televizyonlarında cok daha az gozlemlediğimi soylebilirim. Son bir nokta da cihazın parlaklık derecesi benim icin biraz fazla geldi. Ayarlardan parlaklık 0 olarak yapsam da ışık şiddeti beni bir miktar rahatsız ediyor.

Sonuc olarak LG D2342P yuksek kalitede bir monitor. 3D deneyimleri kişilere gore farklılık gostereceğini ve benim karşılaştığım olumlu/olumsuz yonlerin değişeceğini belirtmekte fayda goruyorum. 3D teknolojisi adına LG nin buyuk bir adım attığı aşikar. İlerleyen yıllarda gozluksuz uc boyut sistemleri gelişip yeterli duzeye ulaştığında piyasada cok buyuk bir rekabet yaşanacağını tahmin ediyoruz. Zaten gozluksuz 3D ozellikli cihazlar yavaş yavaş piyasaya cıkmaya başladılar bile. 3D monitor almayı duşunenler icin bu modeli tavsiye ediyoruz. Vereceğiniz parayı hak eden bir urun.
LG Turkiye’ye lansman daveti ve inceleme icin gonderdikleri urunden dolayı teşekkkurlerimizi sunmak istiyorum.