Dell Inc. ya da kısaca Dell, dunya uzerinde var olan en unlu bilgisayar ureticilerinden biridir. Kuresel bir marka olan Dell, cok uluslu bir şirket olup, merkezi kuruluşu ile vucut bulduğu Kuzey Amerika ulkelerinden Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunur. Birleşik Amerika’nın en buyuk bilgisayar teknolojisi ureten kurumlarından olan Dell, bu anlamda gerek ulkenin ic gerekse de dış […]
Dell Inc. ya da kısaca Dell, dunya uzerinde var olan en unlu bilgisayar ureticilerinden biridir. Kuresel bir marka olan Dell, cok uluslu bir şirket olup, merkezi kuruluşu ile vucut bulduğu Kuzey Amerika ulkelerinden Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunur. Birleşik Amerika’nın en buyuk bilgisayar teknolojisi ureten kurumlarından olan Dell, bu anlamda gerek ulkenin ic gerekse de dış piyasasında cok onemli bir yere sahiptir. Bu anlamda dunyanın en onde gelen markalarından biri olan Dell, bilgisayar teknolojileri alanında yer alan bircok alt sektorde de aktif olarak faaliyet gosterir. Dell, aslında cok yonlu bir firmadır; bakıldığında şirket, gerek satış gerek parca tedariki gerekse de bakım servisi sunması sebebiyle bircok markadan ayrışır. PC olarak adlandırılan kişisel bilgisayarların yanı sıra, server, veri depolama cihazları, yuksek cozunurluklu televizyonlar, kameralar, yazıcılar ve bilgisayar donanımları gibi bircok alanda faaliyet gosteren Dell, oldukca buyuk bir kurum haline gelmiştir. Şirket merkezi, gunumuzde Amerika Birleşik Devletleri’nin Texas eyaletinde bulunan Round Rock’ta bulunur. Temel bir şekilde bilgisayar donanımları ve de yazılımları alanında hizmet veren Dell, 30 yılı aşkın bir gecmişe sahip oluşu ile dikkat ceker.
1980’li yıllarla beraber başta Amerika ve Avrupa’da bilgisayarlar cok nadir de olsa hanelere giriş yapmıştır. Bu donemde sektorde yaşanan gelişmeleri kaydeden Dell, kısa bir sure sonra piyasaya dahil olan yeni aktorlerden biri olmayı başarmıştır. Elde edilen resmi verilere gore, şirket Michael Dell tarafından 1 Şubat 1984 tarihinde kurulmuştur. Kurulduğu tarihle beraber kısa surede sektorde ciddi bir hareketlenmeye sebep olan Dell, ulkenin en başarılı markaları arasında yer almıştır. 2016 yılında şirket, mali sorunlar nedeniyle 32 yıl suren hizmetine kısa sureliğine ara vermek zorunda kalmıştır. Hukuki olarak iflas eden marka, bir başka onemli teknoloji devine satılmıştır. Bu anlamda Dell markası halen kullanılsa da artık şirket, başka bir marka catısı altındadır. Aslında bu marka da yine Dell markasının bir başka versiyonu olan Dell Technologies’tir. Yani aslında şirket, iflas ederek kendi bunye altında tekrardan doğmuş ve de başka bir şirket adıyla faaliyetlerine devam etmektedir. Kuresel aktor olma statusunu halen aktif bir şekilde koruyan Dell, cok buyuk bir istihdam gucune de sahiptir. Bakıldığında şirket bunyesi adı altında calışan sayısı 102 bin civarında olan Dell, bu anlamda dunyanın en buyuk istihdama sahip 100 şirketi arasındadır.
Dunya uzerinde sahip olduğu pay nazara alınırsa Dell yuzde 15.9’la Lenovo ve HP sonrasında ucuncu sırada kendisine yer bulur. Bilgisayar parcaları arasında yer alan monitorler hesaba katılırsa bu alanda yuzde 16.8 ile ilk sırada yer alır. Texas Austin’de yer alan vergi merkezi nazara alınırsa, şirket buranın en buyuk ilk uc vergi mukellefi arasındadır. Bu da Dell markası icin ayrı bir gurur kaynadığıdır. Dell markası Turkiye pazarında da aktif olarak belli bir kitle tarafından tercih edilen son derece onemli markalardandır.
Yazar:Emir Karasu