Kuşburnu cayı, gul bitkisinin yalancı meyvelerinden yapılmış bir bitkisel caydır. Cok sayıda gul bitkisi turu olmasına rağmen, kuşburnu araştırmaları Rosa canina (yabani gul) bitkisinin yalancı meyvelerine odaklanmıştır. Kuşburnu denilen meyveler kucuk, yuvarlak ve tipik olarak kırmızı veya turuncu renktedir ve genellikle yaz sonu ile sonbahar arasında gelişir. Kuşburnu cayının onemli faydalarından bazıları cildi koruma, bağışıklığı […]
Kuşburnu cayı, gul bitkisinin yalancı meyvelerinden yapılmış bir bitkisel caydır. Cok sayıda gul bitkisi turu olmasına rağmen, kuşburnu araştırmaları Rosa canina (yabani gul) bitkisinin yalancı meyvelerine odaklanmıştır. Kuşburnu denilen meyveler kucuk, yuvarlak ve tipik olarak kırmızı veya turuncu renktedir ve genellikle yaz sonu ile sonbahar arasında gelişir. Kuşburnu cayının onemli faydalarından bazıları cildi koruma, bağışıklığı guclendirme, iltihabı (inflamasyonu) , kalp hastalıkları riskini azaltma, vucudu toksinlerlerden arındırma ve kanserle mucadeledir. Bunların dışında kronik ağrıların azaltılması, sindirim sisteminin yatıştırılması bakımından da iyidir.
[h=3]Kuşburnu Cayı Nedir?[/h] Kuşburnu cayı, ezilmiş ya da kurutulmuş kuşburunlarının demlenmesiyle yapılır. Ciceklerin tozlaşmasını takiben, kuşburnu gelişmeye başlar. Gul bitkisinin cicekli sapları budanmazsa, gul turlerinin coğu kuşburnu denilen meyveleri uretecektir. Bu meyveler mutfakta ve alternatif tıp alanlarında farklı şekillerde kullanılmaktadır fakat kuşburnu cayı şeklinde kullanımı daha populerdir.
[h=3]Hasatı ve Kullanımı[/h] Taze kuşburnu herhangi bir gul turunden hasat edilebilir. Meyveler mumkun olduğunca gec mevsimde toplanmalıdır. Lekelenmiş olanlardan kacınılmalı bunun yerine, iyi renkte ve hala parlak olan en dolgun meyveler secilmelidir. Bocek ilacı uygulanan gul calılarından kuşburnu hasat edilmemelidir cunku iyice yıkansalar bile hala toksik maddelere maruz kalma şansı vardır. Hasat edildikten sonra kullanmadan once meyveler iyice yıkanmalıdır. Eğer kurutulacaksa bunu ticari bir kurutucu ile yapmak daha guvenlidir. Hava ile kurutma, havadaki kirleticilere maruz kalma ve curumeye neden olabilir.
[h=3]Kuşburnu Cayı Besin Değerleri[/h] Kuşburnunun sağladığı faydalar,B vitamini, C vitamini, E vitamini, karotenoidler, flavonoidler, kateşinler, polifenoller ve gul bitkisinin hem meyvesinde hem de ekstresinde bulunan diğer fitokimyasalların varlığından kaynaklanmaktadır.
[h=3]Kuşburnu Cayının Faydaları[/h] Zayıf bir bağışıklık sistemi, cilt rahatsızlıkları, kronik ağrı, hazımsızlık, yuksek toksisite seviyeleri, artrit, gut, inflamatuar durumlar, yuksek kolesterol ve hipertansiyondan muzdarip olanlar veya kalp hastalığı veya kanser riski taşıyanlar kuşburnu cayı icmeyi duşunebilir.
[h=3]Kardiyovaskuler Hastalıkları Onler[/h] Kuşburnu denilen meyvelerin icerdiği antioksidanların yuksek seviyelerde olması nedeniyle kardiyovaskuler etkisine yonelik bircok araştırma vardır. Calışmalara gore kuşburnu cayında bulunan polifenolik bileşikler ve lokosantosinler kalp hastalıkları riskinde azalma sağlamaktadır. Bir araştırmada, 6 hafta boyunca kuşburnu iceceği tuketilmesinin sistolik kan basıncını ve kolesterol duzeyini duşurduğu, kalp ve damar hastalıkları riskini % 17 azalttığı bulunmuştur. Bu cay aynı zamanda kardiyovaskuler hastalıkların oluşumlarının azalmasıyla bağlantılı olan likopen acısından da zengindir.
[h=3]Antioksidanlar Acısından Zengindir[/h] Kuşburnu cayında bulunan antioksidanlar kanser onleyici ozelliklere sahiptir. Bazı araştırmacılar kuşburnu cayındaki polifenollerin kotu huylu (malign) hucrelerin buyumesini engellemekten sorumlu olduğunu iddia etmektedir. Kanser ve kuşburnu arasındaki bağlantı uzerinde araştırmalar devam etmektedir ancak erken sonuclar cok umut vericidir.
[h=3]İnflamasyonu Azaltır[/h] Osteoartrit ve romatoid artritle ilgili araştırmalar kuşburnu cayı icilmesiyle hareketliliğin artabileceğini, iltihabın azalabileceğini, yaşam kalitesinin daha iyi duruma gelebileceğini, iltihaplı dokularda oksidatif stresin azalabileceğini gostermiştir. Bu durum sindirime de fayda sağlar cunku anti-inflamatuar ozellik bağırsak hareketini duzenler, bağırsak dokularını sakinleştirir.
[h=3]Vucudu Detoksifiye Eder[/h] Kuşburnu cayının toksinleri uzaklaştırabildiği, vucuttaki istenmeyen tuzları ve yağları yok edebilen idrar sokturucu (diuretik) ve mushil ozellik taşıdığı bilinmektedir. Metabolizma duşukluğu, kabızlık ya da zayıflamış bir bağışıklık sistemi ile mucadele edenlerin bobrekler ile karaciğer uzerindeki yukun azaltılmasına yardımcı olabilmek, toksinlerden kurtulmak icin kuşburnu cayı icmesi doğru olabilir. Kuşburnu cayı, sindirimi uyararak, idrara cıkmayı artırarak bunların gercekleşmesine yardımcı olabilir.
[h=3]Analjezik Gibi Davranır[/h] Kuşburnu cayındaki flavonoidler ve karotenoidler ağrı kesici (analjezik) ozelliktedir. Kronik artrit, yaralanma ya da burkulma durumlarında yaşanan akut ağrıların hafifletilmesi ve iltihabın giderilmesi icin yararlıdır.
[h=3]Cilt Bakımına Yardım Eder[/h] Bircok kişi cilt gorunumunde duzelme sağlamak icin kuşburnu cayını tercih etmektedir. Bunun nedeni kuşburnu cayındaki bazı kimyasalların sıkıştırıcı olmasıdır ayrıca en cok ihtiyac duyan cilt bolgelerine antioksidanlar sağlar. Boylece ciltteki cizgiler ve kırışıklıklar azalır, kuru ya da zarar gormuş ciltteki iyileşme hızlanır, egzama, akne, sedef hastalığı gibi enfeksiyonlar ve iltihaplanma onlenir.
[h=3]Bağışıklığı Guclendirir[/h] Kuşburnu bağışıklık sisteminin guclenmesine yardımcı olan C vitamini acısından zengindir. Kuşburnu cayı ayrıca beyaz kan hucrelerinin sayısını artırır ve ozellikle yaralanma, hastalıktan veya ameliyattan iyileşme doneminde buyumeyi teşvik eder.
[h=3]Kuşburnu Cayının Yan Etkileri[/h] Kuşburnu cayı icmeyi duşunen kişilerin tıbbi gecmişlerine veya mevcut durumlarına gore bu cayı kullanmaktan kacınması gerekebilir. Kuşburnu cayının yararları coktur ama mide-bağırsak sorunları, uykuyla ilgili sorunlar, bobrek taşları ve kanama gibi yan etkileri de olabilir. Yan etkiler kısaca aşağıda acıklanmıştır:
Mide sorunları: Kuşburnu cayı icmenin en yaygın yan etkileri ishal, bulantı, şişkinlik ve kramp gibi gastrointestinal sorunlardır. Kusma ve kabızlık da gorulebilir. Bu genellikle cok fazla kuşburnu cayı icildiğinde gorulur ancak bu gibi belirtiler kuşburnu alerjisi olan herkesi etkileyebilir. Alerjik reaksiyonlar dilin, dudakların, boğazın şişmesini icerebilir ve ciddiye alınarak tedavisi yaptırılmalıdır.
Uykusuzluk/yorgunluk: Bazen insanlar kuşburnu cayı ictiğinde uyku duzeniyle ilgili sorunlar yaşar. Bu, gun boyunca yorgunluk, halsizlik veya geceleri uykuya dalmada gucluk şeklinde belirti verebilir. Bu cayı almadan once, ozellikle uyumada zorluk yaşayanlar doktorlarına danışmalıdır.
Kanama: Kuşburnu cayında bulunduğu bilinen aktif bileşikler, kan pıhtılaşmasını onleyeceği icin kanamayla ilgili durumları şiddetlendirebilir, bu yuzden kanama bozukluğu yaşayanlara kuşburnu cayı onerilmez.
Bobrek taşları: Bazı calışmalar, bu cayda bulunan yuksek konsantrasyonda C vitamini nedeniyle, ozellikle erkeklerde bobrek taşı oluşma riskini artırabildiğini gostermiştir. Bu cay beslenmeye dahil edilmeden once bir doktorla ozel sorunlar ve riskler hakkında konuşulmalıdır.
Hamilelik: Kuşburnu cayının hamile kadınlar uzerindeki etkileriyle ilgili araştırmalar eksiktir ancak hormonal etkileri nedeniyle, ozellikle birinci ve ikinci trimesterde olanlar hamile kadınlara onerilmez.