Birleşik Krallık, Avrupa Birliği’nin Almanya‘dan sonraki en guclu devleti olarak bilinmekte, ancak ulke 2016 yılında yaptığı referandum sonucunda Avrupa Birliği ile yollarını ayırmaya karar vermiştir. Bu anlamda 2017 yılının Mart ayında resmi olarak Avrupa Birliği’nden cıkış başvurusu yapan ulke, planlanan programa gore 2019 yılının Mart ayının son gunlerinde artık Avrupa Birliği ulkesi olmayacaktır. Birleşik Krallık […]
Birleşik Krallık, Avrupa Birliği’nin Almanya‘dan sonraki en guclu devleti olarak bilinmekte, ancak ulke 2016 yılında yaptığı referandum sonucunda Avrupa Birliği ile yollarını ayırmaya karar vermiştir. Bu anlamda 2017 yılının Mart ayında resmi olarak Avrupa Birliği’nden cıkış başvurusu yapan ulke, planlanan programa gore 2019 yılının Mart ayının son gunlerinde artık Avrupa Birliği ulkesi olmayacaktır. Birleşik Krallık ki ozellikle İngiltere başta olmak uzere bu ulkede cok sayıda yabancı yaşamaktadır. Bu yabancıların 3 milyona yakın bir kısmı Avrupa Birliği vatandaşlarından oluşturmaktadır. Brexit sonrasında Avrupa Birliği vatandaşlığına sahip olan yabancıların kaderleri henuz tayin edilmese de bircoğunun ulkeyi terk etmek icin hazırlıklara başladığı her gun İngiltere gazetelerinin manşetlerindedir. Birleşik Krallık dunya uzerinde yasal anlamda sosyal hak bağlamında mevzuata sahip en gelişmiş ulkelerden biridir. Almanya ile bu konuda yarıştığı da soylenebilen Birleşik Krallık, bu anlamda cok sayıda yabancı tarafından tercih edilmektedir. Bu yabancılar arasında dediğimiz gibi Avrupa Birliği vatandaşlığına sahip olanlar on planda olsa da, ulkede Avrupa Birliği dışından da cok sayıda yabancı yasal olarak ikamet etmektedir. Bu ulkeler arasında Hindistan, Pakistan, Turkiye ve bazı Afrika ulkeleri yer almaktadır. Turkiye ile Birleşik Krallık arasında cok uzun yıllara dayanan bir ikili anlaşma vardır ki, bu anlaşma ulkede yaşamak isteyen Turklere cok onemli imtiyazlar tanımaktadır.
Turkler tarafından son yıllarda bir hayli tercih edilmeye başlanılan Birleşik Krallık, aslında Turkler icin tercih edilebilecek ve de oturum almanın yanı sıra vatandaşlık dahi elde edilebilecek en uygun ulkelerin başında gelir. Bunun nedeni Turkiye ile Avrupa Ekonomik Topluluğu arasında imzalanan Ankara Anlaşması’dır. Bu anlaşma sayesinde Turkler İngiltere yasalarının kendilerine verdiği haktan istifade ederek ulkede iş kurma hakkına sahiptir. Bu anlamda cok sayıda Turk vatandaşı Birleşik Krallık’a gitmek icin gerekli proseduru yerine getirme konusunda yoğun bir gayret icindedir. Ancak her ne kadar Ankara Anlaşması denen bir madde olsa da Turklerin son zamanlarda yaptığı başvurularda gozlemlenen artış, ileride yapılacak başvuruları da olumsuz etkileyebilmektedir. Oyle ki, Birleşik Krallık mahkemeleri son yıllarda Ankara Anlaşması’nın kapsamını dar yorumlamaya başlamıştır ve bu konuda da bir ictihat birliği sağlanması yolunda emsal kararlar cıkmıştır. Ozellikle de Brexit sonrasında Ankara Anlaşması’nın gecerliliği Birleşik Krallık acısından bağlayıcı olmayacaksa da Turkler bu konuda nedense cok iyimser bir şekilde telkin edilmektedirler. Ankara Anlaşması’nın akit tarafı Avrupa Ekonomik Topluluğu’dur ve Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden ayrılması sonrasında Ankara Anlaşması’nın tarafı olmayacağı aslında cok acık ve nettir. Başka bir ifade ile Turkler artık Ankara Anlaşması’ndan bahisle Birleşik Krallık icin vize başvurusu yapma hakkına sahip olmayacaktır.
Ancak Birleşik Krallık topraklarına giden her Turk vatandaşı Ankara Anlaşması’yla orada kalma fikrine sahip olmayabilir. Aslında Turk vatandaşı olsun olmasın, her yabancı ulkede turist statusu altında 6 ay sureyle kalma hakkına sahiptir. Bu o kişilere verilmiş bir yasal haktır. Birleşik Krallık, sınırları dahilinde statusu ne olursa olsun her yabancı uyruklu şahıs ki bunlara Turkler de dahildir. Arac alma hakkına sahiptir. Arac alma hakkına sahip olunsa da asıl sorun aracı kullanma hakkına sahip olunup olunmadığı meselesidir. Bu anlamda eğer bir şekilde daha onceden Birleşik Krallık vatandaşlığı ya da Avrupa Birliği’ne uye diğer bir ulke vatandaşlığına sahipseniz, bu durumda arac alıp kullanmakta sorun yaşamayacaksınızdır. Ancak Turk vatandaşı iseniz, bu durumda ehliyetiniz, 1 yıl sureyle gecerli olacağından ulke icinde statunuz ne olursa olsun, sadece 1 yıl sureyle arac kullanabilirsiniz. Başka bir ifadeyle arac almakta engellenmeseniz de aldığınız aracı ancak maksimum bir yıl sureyle kullanabilirsiniz. Fakat yasal olarak oğrenci ya da işci statusune kavuşursanız ve bu sure de 6 ayı aşarsa bu durumda Birleşik Krallık ehliyeti icin yasal manada başvuru hakkınız doğar. Bu başvuru sonrasında surucu belgesi almaya hak kazanırsanız bu size, yasal oturum sureniz boyunca arac alma hakkının yanı sıra ayrıca kullanma hakkı da tanıyacaktır. Bu anlamda size birkac fırsat sunulur. Eğer bir takvim yılı icersinde 6 aylık sureleri aşan bir yerleşiminiz yok ise ve bunu ortalama her yıl tekrarlıyorsanız, bu durumda 1 yıllık gecerlilik suresi ulkeye her girişinizde tekrarlanacağından Turk ehliyetinizle ulkede arac alıp kullanmanızı engelleyen yasal bir durum soz konusu olmayacaktır. Birleşik Krallık’a giden Turklerin buyuk bir coğunluğu arac satın almaktadır. Cunku ulkede calışır ve muayenesi olan bir aracı sadece 300 sterline dahi satın almanız mumkundur. Bu coğu zaman ulkede yaşayan Turkler icin sıradışı bir fırsat anlamına gelmektedir.


