Amerika Birleşik Devletleri, Kuzey Amerika kıtasında yer alır ve ulkemizde yaklaşık olarak 10 saatlik bir ucak yolculuğu mesafesindedir. Bu ulke tipik bir gocmen ulkesi olması sebebi ile her sene gocmen alımını surdurur. Ustelik de bunu kendi yasaları uyarınca kurduğu bir elektronik cekiliş sistemiyle gercekleştirir. Bu sistem rasgele uyruklara bakılmaksızın secim yapar ve bu anlamda ulkeye […]
Amerika Birleşik Devletleri, Kuzey Amerika kıtasında yer alır ve ulkemizde yaklaşık olarak 10 saatlik bir ucak yolculuğu mesafesindedir. Bu ulke tipik bir gocmen ulkesi olması sebebi ile her sene gocmen alımını surdurur. Ustelik de bunu kendi yasaları uyarınca kurduğu bir elektronik cekiliş sistemiyle gercekleştirir. Bu sistem rasgele uyruklara bakılmaksızın secim yapar ve bu anlamda ulkeye her yıl yaklaşık 55 bin gocmen kabul edilir. Yalnız sistem aşağı yukarı alınacak gocmen sayısının iki katı kadarına davetiye gonderilmesine karar verir. Soz konusu bu davetiye ne yazılı ne de elektronik ortamda gonderilir. Başvuru sahibi başvuruyu gercekleştirdiği esnada başvuruyu elettiğinde kendisine bir konfirmasyon numarası verilir. Bu numara sayesinde her yılın Mayıs ayında başvuruyu gercekleştirdiği siteye girip, kazanıp kazanmadığına bakabilme fırsatına sahip olunur. Sistem rasgele olarak 110 bin kişiye cekiliş sonucunda Green Card kazandıklarını, ancak bunun kesin olmadığını ve bir an once en yakın Amerikan dış temsilciliğine başvuru yapılmasını belirtir. Burada 110 bin kadar kişinin kura yoluyla belirlenip sadece 55 kişinin alınacak olması, başvuru sırasında yanlış ya da hatalı bilgi veren adayların elenmesi goz onune alındığı icin gercekleştirilir. Bilinmesi gereken en onemli husus soz konusu vizenin bir gocmen vizesi olduğudur ve size Amerika Birleşik Devletleri sınırları icinde calışma yaşama ve ikamet etme hakkı sunmasıdır.
Amerika Birleşik Devletleri’nin icinde calışma izni barındırıp da gocmen olmayan vize turleri de vardır. Bunlar arasında en meşhuru ve tek olanı hic şuphesiz ki, J-1’dir. Bu vizeye sahip olan bir kişi, Amerika Birleşik Devletleri sınırları icinde belirli bir sureliğine yasal olarak ikamet edebilir ve kendisine ongorulen yasal sureler dahilinde calışabilir. Ancak bu calışma hususu son derece onemlidir ve sadece belli başlı meslekleri kapsar. Bu konuda detaylı bilgi Amerika Birleşik Devletleri’nin Gocmenlik Birimi’nden yer alır. Soz konusu calışma izni ve vize suresi de başvuru sırasında verilen beyanatlara gore şekillenir. Orneğin Work and Travel programı kapsamında Amerika Birleşik Devletleri icin J-1 vizesi başvurusu yapacaksanız bu durumda sizin okulunuz da nazara alındığından en fazla 5 aya kadar oturum hakkı verilecektir. Bu da sizin J-1 vizenizin 5 ay sureyle gecerli olması ve ulkede ancak 5 ay kadar kalabileceğiniz anlamı taşır. Eğer başka bir sebeple J-1 vizesi başvurusu yapıyorsanız ki mesela avukat olarak staj yapacaksanız bu durumda size staj sureniz sona erene kadar bir vize duzenlenir. Bu sure zarfında haftada 20 saate kadar calışabilirsiniz. Bu yasal olarak calışabileceğiniz suredir.
J-1 vizesi sahipler, bu vizeye kendileri de başvurabilir ya da bir aracı kurum vasıtasıyla da başvuru gercekleştirilebilir. Bu tamamen sizin inisiyatifinize bırakılmış bir meseledir. Ancak başvuru hem online olarak hem de konsolosluk marifetiyle yapılır bu ayrıntıya dikkat edilmesi gerekir. Formlar online olarak doldurulmalı ve vize ucreti de yine online olarak odenmelidir. Eğer yanınızda ailenizi de goturecekseniz, bu durumda onların da vizeye başvuru imkanı vardır. Eğer ulkenize doneceğinize dair sağlam veriler sunarsanız bu durumda hem siz hem de aileniz J-1 vizesi kapsamında Amerika Birleşik Devletleri’ne vize almaya hak kazanır. Ailenizin alacağı vize J-2 vizesidir.