Sosyal medya platformlarındaki hesaplarımız olsun, diğer internet sitelerindeki hesaplarımız olsun, hatta direkt olarak mobil cihazlarımızın işletim sistemi olsun; hepsinin guvenliği icin guclu ve benzersiz şifreler oluşturmalıyız. Ancak şifreniz ne kadar guclu olursa olsun gercek anlamda bir guvenlikten soz etmek istediğiniz zaman mutlak 2FA kısaltması ile anılan iki faktorlu kimlik doğrulama ozelliğini kullanmalısınız.
İki faktorlu kimlik doğrulama, en basit tanımıyla cift parola diyebiliriz. Yani birileri hesabınızın şifresini bilse bile telefonunuza sahip olmadığı surece hesabınıza giriş yapamaz cunku giriş yapmak icin telefonunuza tek kullanımlık bir şifre daha gelir. Oldukca basit ama son derece etkili bir guvenlik onemli anlayacağınız. Gelin iki faktorlu kimlik doğrulama nedir yakından bakalım ve farklı cihazlarda nasıl kullanılır tum detaylarıyla gorelim.

[h=2]İki faktorlu kimlik doğrulama (2FA) nedir?[/h] Patenti 1984 yılında alınmış olan ve 2FA kısaltması ile anılan iki faktorlu kimlik doğrulama; kullanıcı kimliğini onaylamak amacıyla kullanılan bir guvenlik onlemidir. Patent yılına baktığımız zaman bilgisayar ve internetin yaygınlaşmasından uzun yıllar once bile ihtiyac duyulan bir guvenlik onemli olduğunu gorebiliyoruz.
İki faktorlu kimlik doğrulama sisteminin calışma prensibi ise basit; ister banka, ister sosyal medya hesabı olsun kullanıcının kimlik ispatı icin hesap şifresi dışında yalnızca onun ulaşabileceği cep telefonuna sistem tarafından bir şifre gonderilir. Soz konusu şifre tek kullanımlıktır ve eğer telefon calınmadıysa ya da sahibi kacırılmadıysa yalnızca hesap sahibi tarafından bilinen bir şifre olarak kabul edilir.
Gunumuzde mobil cihazlar uzerinden uygulanan iki faktorlu kimlik doğrulama guvenlik onlemi aslında uzun yıllar once bankalarda karşımıza cıkıyor. Cift anahtarlı ve hatta ozel parolalı banka kasaları, bankacılık tarihi kadar eski. ATM ’lerde zaten kartımız olmasına rağmen bir de şifre girmemiz bile bunun basit bir orneği. 2FA teknolojisinin Face ID, Touch ID gibi sistemleri ileride cok daha yaygın olarak kullanacağı duşunuluyor.
[h=2]İki faktorlu kimlik doğrulama ne işe yarar?[/h]
2FA kısaltması ile anılan iki faktorlu kimlik doğrulama sisteminin ne olduğu bazen tam olarak anlaşılmıyor. Hala pek cok kullanıcı, sosyal medya platformlarına gizli bile olsa cep telefonu numarası vermekten cekindiği icin bu guvenlik onlemini kullanmıyor. Acıkca soyleyebiliriz ki şifreniz ne kadar guclu ve benzersiz olursa olsun yeterli değil.
Maalesef internet guvenli bir dunya değil ve sayısız kotu niyetli kişi hesabınızı ele gecirmek icin fırsat kolluyor. Tamam belki hesabınız hacklenmez ancak bir anlık dalgınlık sonucu kendi elinizle şifrenizi paylaşabilirsiniz. Arkasından bir bardak soğuk su icmek yerine onceden iki faktorlu kimlik doğrulama ozelliğini aktif etmeliydiniz.
İki faktorlu kimlik doğrulama guvenlik onlemi sayesinde bir kişi kullanıcı adınızı, e-posta adresinizi ve şifrenizi bilse bile cep telefonunuza SMS olarak ya da anlık bildirim olarak gelecek koda ulaşamaz. Cunku bu kodlar tek kullanımlıktır ve coğu zaman yalnızca birkac dakikalık kullanım suresi vardır. Yani telefonunuz calınmadıysa ya da kacırılmadıysanız o şifreyi sizden başka kimse bilemez.
[h=2]İki faktorlu kimlik doğrulama (2FA) nasıl kullanılır?[/h] Instagram ’da iki faktorlu kimlik doğrulama Apple ’da iki faktorlu kimlik doğrulama Google ’da iki faktorlu kimlik doğrulama Twitter ’da iki faktorlu kimlik doğrulama Slack ’de iki faktorlu kimlik doğrulama [h=2]Instagram ’da iki faktorlu kimlik doğrulama:[/h]
Adım #1: Instagram mobil uygulamasını acın. Adım #2: Ayarlar sayfasını acın. Adım #3: Guvenlik sayfasını acın. Adım #4: İki Faktorlu Kimlik Doğrulaması seceneğine dokunun. Adım #5: Kimlik doğrulama yontemini belirleyin. [h=2]Apple ’da iki faktorlu kimlik doğrulama:[/h]
Adım #1: Apple cihazınızın Ayarlar sayfasını acın. Adım #2: iCloud hesap ayarlarınızı acın. Adım #3: Parola ve Guvenlik sayfasını acın. Adım #4: İki Faktorlu Kimlik Doğrulama seceneğine dokunun. Adım #5: Guvenlik onlemini aktif hale getirin. [h=2]Google ’da iki faktorlu kimlik doğrulama:[/h]
Adım #1: Buradan Google hesap sayfanızı acın. Adım #2: Guvenlik sekmesini acın. Adım #3: 2 Adımlı Doğrulama seceneğini acın. Adım #4: Doğrulama yontemini belirleyin. [h=2]Twitter ’da iki faktorlu kimlik doğrulama:[/h]
Adım #1: Twitter mobil uygulamasını acın. Adım #2: Ayarlar ve Gizlilik sayfasını acın. Adım #3: Guvenlik ve Hesap Erişimi sayfasını acın. Adım #4: Guvenlik sayfasını acın. Adım #5: İki Faktorlu Kimlik Doğrulama seceneğine dokunun. Adım #6: Doğrulama yontemini secin. [h=2]Slack ’de iki faktorlu kimlik doğrulama:[/h]
Adım #1: Buradan Slack Ayarlar sayfasını acın. Adım #2: Two-Factor Authentication seceneğinin yanındaki Expand butonuna tıklayın. Adım #3: Set Up Two-Factor Authentication butonuna tıklayın. Adım #4: Doğrulama yontemini secin. [h=2]İki faktorlu kimlik doğrulama guvenli mi?[/h]
Emin olun, iki faktorlu kimlik doğrulama onlemi diğer pek cok senaryoya gore cok daha guvenli bir sistemdir. Zaten doğrulama yapacak olan platform, sizin telefon numaranızı ve daha pek cok kişisel verinizi biliyor. Yani iki faktorlu kimlik doğrulama guvenlik onlemini alarak fazladan herhangi bir risk almış olmuyorsunuz.
Sanal dunyamızı cok daha guvenli hale getiren 2FA yani iki faktorlu kimlik doğrulama nedir sorusunu yanıtladık ve farklı platformlarda nasıl kullanacağınızı adım adım anlattık. İki faktorlu kimlik doğrulama onlemini, diğer pek cok platformda da hesap ayarlarınız uzerinden aktif hale getirebilirsiniz.