Gunumuzde pek cok yeni anne ve babanın cocuklarına ilişkin ortak bir kaygısı var: Eğitim. Onların geleceğini fazlası ile onemsiyor, eğitimleri ve bireysel gelişimleri konusunda kafa patlatıyoruz. Cocuklarımızın geleceği icin henuz bebeklik cağlarındayken eğitim yaklaşımı belirlemek, once anlamak ve sonra uygulamak buyuk onem taşıyor.
Bu yazımızla birlikte yeni anne ve babaların cocuklarına ilişkin tum merak ve endişelerini ortadan kaldıracağımız Baba Tavsiyesi yazı dizisine başlıyoruz. Ele alacağımız ilk konu ise eğitim. Bu bağlamda Almanya ’da ortaya cıkan Waldorf eğitim yaklaşımına yakından bakacağız. Hazırsanız, başlayalım.
[h=2]Cocuğunuzun 7 yaşına kadar cok şey kazanmasını sağlayan, duzen ve bilimin temel alındığı bir eğitim yaklaşımı: Waldorf[/h]
Waldorf Eğitim yaklaşımı, Avusturyalı filazof Rudolf Steiner'ın kurucusu olduğu Antropozofi* ilkeleriyle birleştirdiği bir eğitim yaklaşımıdır. Kendisinin 1919 yılında Almanya'nın Stuttgart şehrinde kurmuş olduğu Waldorf Okulu ile uygulamaya başlanan Waldorf eğitim yaklaşımı; duzen, bilim ve ezoterizmi* icselleştirmiştir.
Belki cok dip bir bilgi olacak ancak onemli: Bilginin yalnızca o konudaki ehil insanlarla paylaşılması uzerine kurulan ezoterik akım, 1919 yılında zaten Almanya ’da yukselen bir anlayıştı. İşte Waldorf Eğitim Yaklaşımı/Modeli boyle ortaya cıktı. Bilgelik anahtarının sadece insanın kendisinde olduğunu savunan felsefi akım Antropozofi ’yi temel alan Waldorf Eğitim Yaklaşımı, cocuğunuzun kişiliği icin ilk 7 yılın buyuk onem arz ettiğini savunur.
[h=2]Anne ve babalar icin rehber niteliği taşıyan Waldorf Eğitim Yaklaşımı'nın temel kuralları:[/h]
Cocuklar yarış aracı değildir Doğayla ic ice olun Onlara oyun oynamayı oğretin Masal anlatıcısı olun Gunluk rutinler Sanat, sanat, sanat [h=2]Cocuklar yarış aracı değil, bireydir:[/h]
Waldorf'ın en temel kurallarından biri, cocuklarınızı asla başka cocuklarla yarıştırmamanızdır. Eğer boyle yaparsanız cocuğunuz, karşılaştırdığınız diğer insanlara donuşmeye başlar. Bu nedenle Filozof Rudolf Steiner, cocukları birer “oğretmenlik kitabı” olarak tanımlamıştır. Yani bir cocuğu anlamak, anlamlandırmak sadece eğitimden sorumlu oğretmenlerin değil, annesi ve babası dahil herkesin yapması gereken bir davranıştır.
Her cocuğun birey olarak ihtiyacları farklıdır ve her cocuk, farklı ihtiyaclar uzerinden evrilirler. Cocukları birey olarak teker teker incelemek ve oğrenmek gereklidir. Bu nedenle de Waldorf Yaklaşımı'nda cocuklara birey oldukları hatırlatılmalıdır.
[h=2]Doğayla ic ice olun[/h]
Doğa ile sık sık bağ kuran cocuklar; daha iyi bireylere donuşur, dunyaya ve yaşama karşı saygılı bireyler olurlar. Doğayı anlayan cocuk, ilerleyen yaşantısında daha iyi bir toplum icin uğraşır. Waldorf Yaklaşımı doğayla ic ice gececek, bir ağacı sevecek, boceklerden korkmadan onları gozlemleyerek, her ciceğin kokusunu bilen; kısaca doğayı tanıyan bireyler yetiştirme gayesi guder.
[h=2]Onlara gercek oyuncaklarla oyun oynamayı oğretin:[/h]
Ornek vermek gerekirse Waldorf Yaklaşımı'na uygun oyuncaklarının yuzu yada kolları yoktur. Bu ifadesizlik kulağa ilk etapta eğreti gelse de cocuklar, ifadesiz oyuncaklar icin bunları zihinde ifadeleri canlandırırlar, bu da onların yaratıcılığınu tetikler.
Doğal ve ifadesiz oyuncaklar, cocuğun yaratıcılığını geliştirmekle beraber, cocuğa herhangi bir duygu dayatmasında bulunamazlar. Eğer bir cocuksanız surekli gulen bir bebeğin ifadesini ağlamakla değiştiremez, ağlamak ile sonuclanan uzuntu duygusunu oğrenmekte zorlanırsnız. Duygusal olarak cocuğunuz, oyuncağın nasıl davranmasını istiyorsa oyle olmalıdır.
Waldorf oyuncakları mukavvalar, kozalaklar, deniz kabukları, kağıt parcası, ağac dalları vb. doğada bulunan herşey olabilir. Cocuğunuzu endustriyel oyuncaklardan uzak tutup bunun yerine, doğa ile butunleştirip sizde hayal gucunu desteklemelisiniz.
[h=2]İyi bir masal anlatıcısı olun:[/h]
“Bir cocuğun zeki olmasını istiyorsanız ona masal anlatın, dahi olmasını istiyorsanız daha cok masal anlatın.”
Waldorf Yaklaşımı'na gore cocuklara masal anlatarak onların zeka gelişimine katkıda bulunmak cok onemli. Cocuk dinlediği masallar sayesinde hayal etmeyi ve betimlemeleri canlandırmayı oğrenecek. Hikaye okumak cocuk icin bir yerden referans almak anlamına geliyor, ancak hikaye anlatmak ve anlatılan hikayeden cıkarımlarda bulunmak cocuğun hayal gucunu inanılmaz geliştiriyor.
[h=2]Cocuğunuzla birlikte gunluk rutinleriniz olsun:[/h]
Cocuğunuzla mutlaka gunluk rutinleriniz olmalı. Orneğin sabah kalktığında aynı şarkıları soylemek, oğlen yemek saatleri, ailecek gecirilen zamanlar cocuğun guven duygusunu arttıran etkinlikler olarak gorunuyor.
Dunyanın donuşunu, ayları, mevsimleri, meyve sebze zamanlarını anlatmak bile cocuğun doğayı, dunyayı ve evreni anlamasında buyuk onem arz ediyor.
[h=2]Sanat Sanat Sanat[/h]
Waldorf Yaklaşımı'nda en buyuk yeri “sanat” kaplıyor. Bir cocuğu sanata yonlendirmek ve onun sanatcı kişiliğini ortaya cıkarmak oldukca onemli. Waldorf Yaklaşımı'na gore bir cocuk mutlaka bir enstruman calmayı oğrenmeli ve bir sanat dalıyla daha ilgilenmeli. Sanat, bu yaklaşıma gore cocuğun kendini dışa vurumu ve duygularını ifade etmesi icin en onemli unsurlardan biri.
[h=2]Turkiye ’de Waldorf Eğitim Yaklaşımı veren kurumları iyi araştırın:[/h]
Turkiye ’de enteresan bir şekilde “basit, sade” olarak nitelendirdiğimiz doğal oyuncakların fiyatları oldukca pahalı. Waldorf Yaklaşımı verebileceğiniz oyuncakların fiyatlarından şikayetciyseniz evde kendiniz yapmayı da deneyebilirsiniz.
Bununla beraber Waldorf eğitimi verdiğini iddia eden bircok kurum var, yine bu kurumları cok iyi araştırmanızı oneriyoruz. Keza Waldorf eğitimi konusunda tecrubeli olmayan kişilerle calıştıklarını gorebilirsiniz.