Antalya ’da yaşayan emekli hemşire Azize Tosun (74), 10 gun once goğus ve sırt ağrısının yanı sıra yuzunde, boynunda ve kollarında ani başlayan şişlik şikayeti ile Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisine başvurdu. Acil serviste yapılan ilk tetkiklerin ardından, Tosun ’un 30 milimetre olması beklenen aort damarının 77 milimetreye kadar yukseldiği, yırtılarak balonlaştığı tespit edildi. Tosun ’un 1 bucuk sene once başka bir merkezde 4 damar koroner bypass ameliyatı gecirdiğini oğrenen Kalp ve Damar Cerrahisi Oğretim Uyesi Doc. Dr. Ali Umit Yener ve Doc. Dr. Adnan Yalcınkaya, hazırlıkların ardından hastayı hemen ameliyata aldı. Yaklaşık 5 saat suren ameliyatta hastanın 37 derece olan vucut ısısı 26 dereceye kadar duşuruldu. Aort damarının yırtık kesimi, sunni damar ile değiştirildi. Ameliyattan sağlıklı bir şekilde cıkan Azize Tosun, 2 gun yoğun bakımda kaldıktan sonra servise alındı. Azize Tosun, yaşadıklarını şu ifadeler ile anlattı: “Sağlığıma kavuşmuştum. Gecen Cuma oturduğum yerde rahatsızlandım. Yuzum kıpkırmızı olmuş. Tansiyonum 17 olmuş. Cumartesi gunu yuruyuş yapayım dedim, yemekten sonra sol tarafımdan bir ağrı girdi. Omuzum kalkmadı. Daha sonra buraya geldik. Dahiliye bolumunden iceri aldılar. Muayene oldum. 3-4 tane asistan yanıma gelerek muayene etti.
Aort damarlarım parmak gibi kabarmış. Daha sonra tomografi cekildi. Kardiyoloji servisine gittik. Sonucun iyi olmadığını soylediler. Allah doktorlarımızdan razı olsun. Sonra bu doktorlar ile tanıştım. Ameliyat edeceklerini soylediler. Guvenmelerini istedim ben de guvendim. Cok şukur şu an iyiyim. Yarın taburcu olacağım inşallah.”
Yapılan operasyon hakkında bilgi veren Dr. Adnan Yalcınkaya da şu sozleri kullandı: “Hastamız bize 10 gun once ani başlayan goğus ağrısı şikayeti ile acil servise başvurdu. Aynı zamanda ağrı ile beraber başlayan baş, boyun ve kollarda şişlik vardı. Hastanın acil serviste yapılan tetkiklerde kalpten cıkan ana damarın genişlediği ve buna bağlı olarak balonlaştığı yırtıldığı goruluyor. Hastanın daha once 4 kez bypass ameliyatı gecirdiğini oğrendik. Hic vakit kaybetmeden ameliyat hazırlıkları yaparak ameliyata aldık. Ameliyat teknik olarak daha once bypass gecirdiği icin sıkıntılıydı. Daha once yapılan bypassların korunması gerekiyordu. Yaklaşık 5 saat suren ameliyat sonrasında daha once yapılan bypassları da koruyarak aort yırtığını tedavi ettik. Onuncu saatte solunum cihazından ayırdık. Şu an genel durumu iyi. Bir sorunumuz yok. Yarın taburcu etmeyi duşunuyoruz.”
Hastanın baş boyun ve kollarında bir anda meydana gelen şişlik ile kendilerine başvuruda bulunduğunu belirten Yalcınkaya, “Balonlaşan damar yırtılınca vucudun ust sistemini direne eden toplardamar sistemine de baskı yapıyor. Bu cok sık gorduğumuz bir durum değil. Ender gorulen bir durum. Bu yonu ile ilginc bir vakadır. Azize Hanım'ın kendisi hemşire, bircok dua almış. Bu duaların hurmetine bu ameliyattan sağlıklı cıktı. Ameliyatın zorluğu daha once bypass gecirmiş olmasıydı. Bu hastada onemli olan bir konu da aort damarının yırtılmış olmasıdır. Daha onceki ameliyat ile dokuların birbirine yapışık olduğu icin aortun tam yırtılması sınırlandırılmış.” dedi. Bu tur ameliyatların her cerrahın yapmak istemediği ameliyatlar olduğunu belirten Doc. Dr. Ali Umit Yener, “Biz hastamızı ameliyata aldık. Normalde 37 derece olan vucut sıcaklığını 26 dereceye kadar duşurduk. Hem kalpten cıkan aort damarını hem de beyne giden damarların alt kısmına kadar cerrahisini yaptık. Bu hastalarda 10 hastadan 8 tanesi hastaneye gelmeden hayatını kaybedebiliyor ya da sakatlık olabiliyor. Oya Aydoğan ’ın da bu hastalıktan hayatını kaybettiğini soyleyebiliriz.” acıklamasını yaptı.