Bazen yaptığımız harcamalar fazla 'gereksiz' bir hal alıyor ve icinde bulunduğumuz tuketim cılgınlığını duşunduğumuzde, bu harcamalardan hangisinin onemli, hangisinin gereksiz olduğu arasındaki o cizgi daha da bulanık bir hal alabiliyor. Coğu zamansa paramızı daha akıllıca kullanmak istememize rağmen bunu nasıl ve neye gore yapacağımızı, nereden başlamamız gerektiğini birlemiyoruz.
Peki, paramızı gercekten de daha akıllıca bir şekilde kullanmamız mumkun mu? Bugun sizlere bahsedeceğimiz uc soru, cebinizdeki paranın neden hızlıca bittiğini acıklamanıza ve bu durumu iyileştirmek icin neler yapmanız gerektiğini anlamanıza yardımcı olabilir.
[h=2]Para harcama alışkanlıklarımızı değiştirmek mumkun olabilir[/h]
Georgia Universitesi tarafından yapılan yeni bir araştırmaya gore bu uc soruyu yanıtlamak, insanlara yaptıkları harcamalar hakkında fikir verebilir ve gelecekte davranışlarını değiştirmelerine potansiyel olarak yardımcı olabilir:
İstediğimde daha fazla para harcayabileceğim durumları tahmin edebilir miyim? Paramı daha iyi yonetmek icin neyi farklı yapmam gerektiğini biliyor muyum? Yaptığım harcama veya birikime beni neyin motive ettiğini biliyor muyum? Bu soruların yoneltildiği ve 230 ’u bu sorulara olumlu cevaplar veren katılımcılar, emeklilik icin ne sıklıkla para ayırdıkları veya kredi kartı faturalarının tamamını odedikleri gibi para alışkanlıkları hakkında da bilgiler verdiler. Bununla birlikte katılımcıların hisse senetleri ve enflasyon gibi konulardaki mali bilgileri test edildi ve mali durumlarıyla ilgili endişeleri soruldu.

Bunların ardından katılımcılardan aldıkları cevapları analiz eden araştırmacılar, insanların mali durumları hakkında nasıl duşundukleri ile mali davranışları arasında bir bağlantı olduğunu gozlemledi. Calışmanın sonucunda ise finansal bilgiyi geliştirmenin, harcama modellerini değiştirmek icin motivasyon bulmanın ve finansla ilgili kaygıyı azaltmanın olumlu finansal davranışların artmasıyla sonuclandığı tespit edildi.
"Hepimiz yapmamız gerektiğini bildiğimiz ama yapmadığımız şeyleri duşunebiliriz," şeklinde konuşan araştırmanın baş yazarı ve Aile ve Tuketici Bilimleri Koleji'nde profesor olan Kristy Archuleta, “Mesela, her gun kalkıp calışmam gerektiğini biliyorum. Daha fazla meyve ve sebze yemem gerektiğini biliyorum. Ama bunları yapıyor muyum? Benim icin gune bağlı. Aynı şey paramız icin de gecerli." ifadelerini kullanıyor.
[h=2]Peki bu soruların faydası tam olarak ne?[/h]
Ote yandan daha fazla harcama olasılığınız olan durumları belirlemek, sizi para harcamaya iten tetikleyicileri tahmin etmeye yardımcı olabilir ve bu tetikleyicilerin ne olduğunu oğrendikten sonra onlardan kacınmanın yollarını oğrenmek mumkun olabilir. Finansal koclar ve planlamacılarla muşterilere daha iyi yardımcı olmalarına yardımcı olmak icin calışan Archuleta, "Belki stresli olduğunuzda daha fazla para harcayacağınızı bilirsiniz cunku bu stresle bu şekilde başa cıkarsınız" diyor ve "Yani, belki bilgisayarınızın başında oturup Amazon'a bakmak yerine kalkıp yuruyuşe cıkmalısınız." diye de sozlerine ekliyor.
Sizi harcamaya yapmaya veya tasarruf etmeye yonlendiren şeyin ne olduğunu anlamak, butcenizde kalıcı değişiklikler yapmak icin bir motivasyon kaynağı sağlayabilir. Para biriktirmeye sizi motive eden şeyin ne olduğunu bilmek, para biriktirme alışkanlığınızın daha duzenli bir hal almasını ve artmasına yol acabilir. Yukarıda bahsetmiş olduğumuz uc soruluk değerlendirme ise paranızla yaptıklarınızı neden yaptığınızı değerlendirmeye başlamak icin iyi bir başlangıc noktası gorevi gorebilir.
"Orneğin, 'Paramı daha iyi yonetmek icin neyi farklı yapmam gerektiğini biliyorum' ifadesini ele alalım. Bu harika. Buna, şunun gibi bir soruyla devam edin: Bunu yapmanıza yardımcı olmak icin bugun yapabileceğiniz bir şey nedir?" şeklinde kaydeden Archuleta, devamında ise "Belki de bu sorunun cevabı dışarıda yemek yemeye para harcamak zorunda kalmamak icin oğle yemeğini işten once hazırlamaktır. Yapılabilecek tek şey nedir? Seni motive eden şey nedir?" ifadelerini kullanıyor.