Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky, Rusya ’nın saldırılarına ilişkin Ukrayna halkına ve dunya kamuoyuna acıklamalar yapmaya devam ediyor. Rus birlikleri tarafından gozaltına alınan Melitopol Belediye Başkanı Ivan Federov ’un serbest bırakıldığını duyuran Zelensky, "Bugun kendisiyle konuştum. Rus ordusu 11 Mart ’ta onu işbirliği yapmak icin kacırdı. Ama o vazgecmedi, kurtuldu." dedi. Rus birliklerinin Ukrayna ’da ağır kayıplar verdiğini ifade eden Zelensky, "Rus birlikleri, Cecenistan ’dan, Suriye ’den daha fazla kayıplar verdi. Afganistan ’daki Sovyetler Birliği ’nin kayıplarından da fazla. Ukrayna halkına karşı savaşınız devam ederse Rus anneler, Afgan ve Cecen savaşlarının toplamından daha fazla cocuklarını kaybedecek. Buna neden ihtiyacınız var? Silahlarını bırakan her Rus askeri icin şans verilecek. Hayatta kalmaları icin bir şans. Ozellikle bu savaşın kazanına atılan askerlere sesleniyorum. Silahınızı bırakın." şeklinde konuştu. İnsani yardım koridorlarıyla ilgili acıklamalarda da bulunan Zelensky, şunları soyledi: "Ne yazık ki, insani yardım koridorları carşamba gunu calışmadı. Rus ordusu bombardımanı durdurmadı. Guvenliği garanti etmedi. İnsanları dışarı cıkarmaya ve insani yardım gondermeye hazırız. Ama insanları yolda olume gonderemeyiz. Bizi anlayın. Berdyansk'a kacmayı başaran Mariupol sakinlerini Zaporijya ’ya goturuyoruz. İki binden fazlası cocuk olmak uzere 6 binden fazla Mariupol sakini bir gun icinde tahliye edildi. Rus ordusu bunu engellemeye calıştı. Zaporijya bolgesinde yolun Vasilivka ile Kamyanski arasındaki kesimine havan ateşi actılar. Şans eseri olen yok. İkisi cocuk olmak uzere 5 Ukraynalı yaralandı. İşgalciler, Cernihiv ’de ekmek kuyruğunda bekleyen sivillere ateş actı. Hayal edin, 10 olu. Rus savaş ucakları Mariupol ’de Drama Tiyatrosu ’nu kasıtlı olarak bombaladı. Yuzlerce kişi orada bombardımandan saklanıyordu. Bina yıkıldı, olu sayısı henuz bilinmiyor." NATO liderlerinin Ukrayna'nın ucuşa yasak bolge talebine olumlu yanıt vermeleri gerektiğini savunan Zelensky, "Ulkemize savaş ucakları sağlamaları icin işgalcilerin başka ne yapması gerekiyor, daha kac kişiyi oldurmeleri gerekiyor?" dedi. ABD Kongresi'nde bir konuşma yaptığını hatırlatan Zelensky, "Ukrayna, Amerikalı dostlarımızdan guclu bir destek aldı. Bunun icin Başkan Biden ’a minnettarım. Demokratik dunyayı birleştiren liderliğe minnettarım. Ama savaş bitmiyor. Rusya'nın savaş sucları bitmiyor. Rus ekonomisi hala askeri makinelerini koruyabiliyor. Bu yuzden Rusya'ya karşı yeni yaptırım paketlerine ihtiyac var. Dunya, Rusya'nın bir teror devleti haline geldiğini resmen kabul etmeli. Ve daha onemlisi Ukrayna'nın daha fazla desteğe ihtiyacı var. Şu an aldığımızdan bile daha fazla. Hava savunma sistemleri, ucaklar. Rus işgalcileri durdurmak icin gerekli olumcul silah ve muhimmata ihtiyac var." şeklinde konuştu. Savaştan sonra Ukrayna ’nın yeniden inşa edileceğini de belirten Zelensky, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve İrlanda Başbakanı Michael Martin ’in yanı sıra Avrupalı siyasetci ve diplomatlarla telefon goruşmeleri yaptığını ve destekleri icin teşekkur ettiğini soyledi. Ukrayna ve Rusya arasında devam eden muzakereler hakkında konuşan Zelensky, "Muzakerelerdeki onceliklerim oldukca acık. Bunlar, savaşın sona ermesi, guvenlik garantileri, egemenlik, toprak butunluğunun yeniden sağlanması, ulkemiz icin gercek garantiler, ulkemiz icin gercek bir koruma" dedi.