Erivan, Kafkasya coğrafyasında yer alan Ermenistan devletinin sınırları dahilinde bulunan bir şehirdir. Ermenistan şehirleri arasında en tanınanı olan Erivan, bu unvanını aslında cok onceki tarihlerde kazanmıştır. Uzun yıllar boyunca Osmanlı İmparatorluğu’nun bir parcası olan bu kent, I. Dunya Savaşı’yla beraber Osmanlı İmparatorluğu’ndan tamamen kopmuş ve de bugun var olan Ermenistan devletinin başkenti olmuştur. Gorulduğu gibi […]
Erivan,
Kafkasya coğrafyasında yer alan Ermenistan devletinin sınırları dahilinde bulunan bir şehirdir. Ermenistan şehirleri arasında en tanınanı olan Erivan, bu unvanını aslında cok onceki tarihlerde kazanmıştır. Uzun yıllar boyunca Osmanlı İmparatorluğu’nun bir parcası olan bu kent, I. Dunya Savaşı’yla beraber Osmanlı İmparatorluğu’ndan tamamen kopmuş ve de bugun var olan Ermenistan devletinin başkenti olmuştur. Gorulduğu gibi Ermenistan’a başkent olan Erivan, bu anlamda ulke sınırları icinde bulunan en onemli yerleşim merkezi olarak addedilir. Soz konusu şehir, bu anlamda ulkeye siyasi, iktisadi ve de kulturel anlamda başkentlik yapar.
Erivan, gunumuzde Ermenistan’ın en onemli şehri olarak kabul edildiğinden, soz konusu yere diğer Ermeni şehirlerine nazaran daha fazla yatırım yapılmıştır. Bu haliyle şehrin ulke sınırları icindeki en modern kent olmasını sağlamıştır. Ancak Erivan’ın tarihi incelendiğinde, bu yerin cok koklu bir gecmişe sahip olduğu karşımıza cıkmaktadır. Erivan, dunya uzerinde yer alan en eski kentlerin başında gelir. Ozellikle de tarih boyunca kesintisiz bir şekilde şehir statusunu korumuş olan Erivan, bu anlamda bircok kulture ve de medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu topraklar Ermenistan’ın en gelişmiş yeri olarak kabul edilse de, aslında bundan daha fazlasını da hak eden ve dunya capında bir kent olarak anılması gereken bir coğrafyadır. Bunda şuphe yok ki, Osmanlı İmparatorluğu’nun pozitif manada katkısı buyuktur.
Ermenistan, kurulduğunda sadece binlerle ifade edilen nufusu zaman icersinde artmış ve de Erivan, bu artışın en yoğun yaşandığı şehir olarak gozlemlenmiştir. Soz konusu şehir, bolgede var olan Hazar Nehri uzerine kurulmuştur. Ya da başka bir ifadeyle Hazar Nehri, şehrin icinde yer alır ve de şehre cok ayrı bir hava katar. Coğrafi olarak Turkiye ile Ermenistan arasında bir karasınırı olsa da Erivan, doğrudan Turkiye ile sınır komşusu değildir. Şehir, biraz daha ulke icinde kalır. Dunyanın en eski coğrafyalarından birinde yer alan bu şehrin kokeni, M.O. 782 yılına dek uzanır. Bu anlamda son derece eski topraklar uzerinde kurulu olan bu şehir, bircok farklı devletin himayesi altında da kalmıştır. Bunlar arasında en onemlileri, donemin buyuk devletlerinden olan Rusya İmparatorluğu ve de Osmanlı İmparatorluğu’dur. Şehre ilk olarak şehir statusu aslında 1 Ekim 1879 tarihinde Ruslarca verilmiştir. Gorulduğu gibi cok sayıda farklı medeniyete ev sahipliği yapmış olan bu şehir, zamanla Ermeni toplumunun yerleştiği bir coğrafya haline gelmiştir. Turkiye’nin I. Dunya Savaşı sırasında, kendi salahiyeti sebebi ile goce zorladığı Ermeniler, Erivan ve civarına yerleşmişlerdir. Savaş sonrasında yenil sayılan Turkiye, aralarında Erivan’ın da bulunduğu bircok toprağını kaybetmiştir.
Gunumuzde Erivan‘da ağırlıklı olarak Ermeni halk yaşar. Cok az sayıda Turk’e de rastlamak mumkun olsa da bu dediğimiz gibi, kayda değer bir rakama ulaşmamıştır. Erivan’ın sınırları icinde yaklaşık olarak 1 milyon insan yerleşik olarak ikamet eder. Bolgeye ulaşım meselesini ele alırsak, bu durumda cok sayıda alternatifiniz bulunur. Eğer İstanbul merkezli cıkış varsa, bu durumda Turk Hava Yolları ile Erivan’a tarifeli olarak seyahat edilebilir. Ortalama seyahat suresi 2 saat civarındadır. Seyahat oncesinde vize kısıtlamalarına dikkat ediniz. Guncellenmiş bilgilere ulaşınız.
Yazar:Emir Karasu