Nijer ya da resmi adıyla anıldığı gibi Nijer Cumhuriyeti, Afrika kıtasında yer alan bir egemen ulkedir. Bu ulke, coğu zaman bolgede yer alan ve de kendisiyle ismen benzerlik gosteren bir diğer ulke Nijerya‘yla karıştırılır. Ancak her iki ulkede bağımsız ve de egemen devlet statusu altında Afrika’da yer alır. Kıtanın uluslararası sularla bağlantısı olmayan devletlerinden biri […]
Nijer
ya da resmi adıyla anıldığı gibi Nijer Cumhuriyeti, Afrika kıtasında yer alan bir egemen ulkedir. Bu ulke, coğu zaman bolgede yer alan ve de kendisiyle ismen benzerlik gosteren bir diğer ulke Nijerya‘yla karıştırılır. Ancak her iki ulkede bağımsız ve de egemen devlet statusu altında Afrika’da yer alır. Kıtanın uluslararası sularla bağlantısı olmayan devletlerinden biri olan Nijer, Afrika’nın batı hattında yer alır. Ulke, kıtanın en kurak coğrafyalarından biridir ve aynı zamanda da dunyaca unlu Sahra Colu’nun ev sahipliği yapan Afrika ulkelerindendir. Bir başka değişle, daha da net şekilde ifade edecek olursak Nijer; Sahra Colu’nun yuzde 80’ninden fazlasının topraklarında bulunduğu bir ulkedir. Bu da ulkeyi populer yapmasının yanı sıra bir anlamda da ekonomik olarak zorlamaktadır. Cunku Sahra Colu’nun bulunduğu kısım insanın yaşamına elverişli olarak gorulmez. Batı Afrika’da yer alan bu ulke, kuzeydoğuda Libya, doğu hattında Cad, guneyde Nijerya ve Benin, batıda Burkina Faso ve Mali, kuzeybatıda Cezayir‘le komşudur. Batı Afrika’nın en buyuk yuzolcumune sahip ulkesi olan Nijer, Musluman nufusa sahip ulkelerin başında gelir. Sınırları dahilinde yaklaşık olarak 21 milyon insanın yerleşik bir şekilde yaşadığı bu ulkenin en buyuk şehri Niamey’dir. Niamey, diğer butun şehirlerden farklı olup, ulke nufusunun en yoğun olduğu kenttir.
Ulkenin coğrafi olarak guneybatı koşesi şeklinde ifade edilen kısmında yer alan Niamey, ulke icinde bircok anlamda merkez statusune sahiptir. Başkent olması nedeniyle, siyasi, iktisadi ve de kulturel anlamda Nijer‘e hayat veren bu şehir, ulkeye ziyarete gelenleri de ağırlayan oncu kentlerdendir. Niamey dışında ayrıca Dosso, Maradi, Zinder, Diffa, Agadez, Tahoua gibi cok sayıda yerleşim yeri de olan Nijer, 21 milyonluk nufusunun neredeyse tamamına yakın olan bir kısmını bu şehirler arasında paylaştırmıştır. Afrika kıtası, cok uzun yıllar boyunca Avrupa devletlerinin onde gelen somurgecileri tarafından kolonileştirilmiştir.
Batı Afrika’nın somurge tarihi incelendiğinde en on plana ozellikle de Batı Afrika’nın batısında denildiğinde bir tek ulke cıkar. Bu ulke bildiğiniz uzere Fransa‘dır. Fransa, bolgede yer alan neredeyse butun ulke statusunde olan devletleri, kendi topraklarının bir parcası haline getirmiştir. Bu ulkelerde var olan gerek yeraltı gerek yerustu gerekse de insan gucunu somuren Fransa, kendi topraklarının ana karası olan Avrupa’yı da kalkındırmak icin bunlardan bazılarını da ulkeye gocmen statusu altında sokmuştur. Artık her ne kadar Fransa etkisi ya da başka bir ifadeyle kolonisi olmasa da Nijer, Fransa’nın dilini benimsemiştir. Resmi dili bu anlamda Fransızca olan Nijer, ulusal dil statusunde olan başka dillerin de konuşulduğu bir coğrafyadır. Bu diller arasında Arapca da bulunur.
3 Ağustos 1960 tarihinde Fransa’dan bağımsızlığını elde eden Nijer, her ne kadar bağımsız olsa da ekonomik manada son derece zorlu koşullarla mucadele eder. İktisadi olarak kendine yetemeyen ulke, kıtanın en fakir devletlerindendir. Kişi başına duşen milli gelirin 500 doların altında olduğu ulkede, yoksulluk en buyuk sorunlardandır. Eğer bir şekilde Nijer‘e işiniz duşer ve de Niamey şehrine ulaşmak isterseniz bu durumda aktarmalı olarak seyahat edebilirsiniz ya da son olarak guncellenen tarifeli seferleri takip ederek aktarmasız da ucma imkanınız bulunur. Ortalama seyahat suresi İstanbul cıkışlı ucuşlarda 4 saat kadardır. IATA’dan son olarak guncellenmiş vize uygulamalarına bakınız.
Yazar:Emir Karasu