Alaska, Kuzey Amerika kıtası ulkelerinden Amerika Birleşik Devletleri’nin federal catısında yer alan 50 eyaletten biridir. Bu eyalet ulkenin en kuzeyinde yer alır ve de anakara ile direkt bir şekilde bağlantısı bulunmaz. Bu anlamda Birleşik Devletler’in ana karası ile net bir şekilde bağlantısı olmayan kara parcaları arasında yer alan Alaska, oldukca stratejik bir eyalettir. Bu eyaletin […]
Alaska,
Kuzey Amerika kıtası ulkelerinden Amerika Birleşik Devletleri’nin federal catısında yer alan 50 eyaletten biridir. Bu eyalet ulkenin en kuzeyinde yer alır ve de anakara ile direkt bir şekilde bağlantısı bulunmaz. Bu anlamda Birleşik Devletler’in ana karası ile net bir şekilde bağlantısı olmayan kara parcaları arasında yer alan Alaska, oldukca stratejik bir eyalettir. Bu eyaletin gecmişi ya da başka bir ifadeyle tarihi irdelendiğinde karşımıza cok sıradışı detaylar cıkar. Kuzey Amerika’nın da kuzeyinde yer alan Alaska, bu anlamda tam bir kuzey toprağıdır desek abartmış olmayız. Son derece soğuk ve de cetin iklim şartlarına sahip olan bu coğrafya Amerika Birleşik Devletleri’nin en az nufusa sahip uc eyaletinden biri konumundadır. Alaska, Amerika Birleşik Devletleri’nin yakın dostu ve de aynı zamanda komşusu olan Kanada‘ya da sınırı bulunan bir yerdir. Bu anlamda eyalet doğrudan Kanada ile sıkı bir etkileşim halindedir. Kanada’nın en batısında yer alan British Columbia eyaleti ile komşu olan Alaska, Kanada’nın diğer bir eyaleti olan Yukon’a da komşu durumundadır. Amerika Birleşik Devletleri’nin uzun yıllar once para karşılığı topraklarına kattığı Alaska, Bering Boğazı ile Rusya’dan ayrılır. Bu yer bu anlamda Amerika icin son derece stratejik bir noktadır.
Amerika Birleşik Devletleri’nin en kuzeyde ve de Hawaii dışında en batıda yer alan eyaleti olan Alaska, bu anlamda Amerika Birleşik Devletleri icin bircok anlam ifade eder. Tarihsel bir surec boyunca bolgede bulunan Rusya ya da başka bir ifade ile Sovyetler Birliği ile Soğuk Savaş’ı yaşamış olan Amerika Birleşik Devletleri, bu toprakları son derece onemli kabul eder.
Arktik Okyanusu ve de bolgenin ve de dunyanın en buyuk su kutlesi olan Pasifik Okyanusu ile kıyı olan Alaska, tam anlamıyla bir liman eyaletidir. Bu anlamda eyaletin temel olarak esas gecim kaynağı denizcilik ya da başka bir ifadeyle balıkcılık uzerine kuruludur. Soz konusu bu Amerika Birleşik Devletleri’nin en buyuk yuzolcumune sahip eyaleti olarak da karşımıza gelir Bu da eyaleti son derece kıymetli hale getirir. Her ne kadar buyuk bir eyalet olsa da Alaska, sahip olduğu nufus bakımından ulkenin en kucuk eyaletlerindendir. Birleşik Devletler’in her anlamda onem atfettiği bu topraklar ozellikle Amerikan Donanması’na ev sahipliği yaptığı icin oldukca onemlidir. Bunun dışında turizm, doğalgaz ve balıkcılık bolgenin en onemli gelir kaynağı arasında yer alır. Cok sayıda farklı dilin de konuşulduğu bu coğrafya bu anlamda da oldukca ayrıcalıklıdır. Bolgede yine ağırlıklı olarak ki bu yuzde 86’lar civarındadır İngilizce konuşulur.
Alaska,
cok ilginc bir şekilde 1867 yılında donemin Rus İmparatorluğu tarafından tam olarak 7,2 milyon Amerikan doları karşılığında Amerika Birleşik Devletleri’ne satılmıştır. O donem icin yuksek bir meblağ olarak kabul edilse de gunumuzde bu rakam cok komik kalmaktadır. Bu eyalet, eyalet statusunu 3 Ocak 1959 tarihinde 49’uncu eyalet olarak Amerikan Kongresi onayı ile kazanmıştır. Alaska sınırları dahilinde yaklaşık olarak 750 bin insan yerleşik olarak ikamet eder. Bolgede hanı halkı geliri son derece yuksektir. Oyle ki, Birleşik Devletler’in diğer eyaletleri arasında ilk ikide yer alır. Alaska’da kişi başına duşen milli gelir 76 bin dolar civarındadır.
Yazar:Emir Karasu