Dresden, Avrupa ulkelerinden Almanya‘nın sınırları dahilinde yer alan bir kenttir. Almanya tarihi irdelendiği vakit, bu şehrin son derece eski bir tarihe sahip olduğu gorulecektir. Bugun Almanya’sında ise doğu hattının en onemli lokasyonlarından biri olan Dresden, bir serbest eyalet olan Saxony’ye bağlıdır. Bu eyaletin en buyuk ikinci şehri olan Dresden, buna karşın eyaletin başkentliği gorevini yurutur. […]
Dresden, Avrupa ulkelerinden Almanya‘nın sınırları dahilinde yer alan bir kenttir. Almanya tarihi irdelendiği vakit, bu şehrin son derece eski bir tarihe sahip olduğu gorulecektir. Bugun Almanya’sında ise doğu hattının en onemli lokasyonlarından biri olan Dresden, bir serbest eyalet olan Saxony’ye bağlıdır. Bu eyaletin en buyuk ikinci şehri olan Dresden, buna karşın eyaletin başkentliği gorevini yurutur. Son derece tarihi bir kent olan Dresden, I. ve de II. Dunya Savaşları esnasında ulke icin son derece onemli bir rol oynamış şehirlerin başında gelir. II. Dunya Savaşı sonrasında Muttefik’lere yenilen Almanya, ne yazık ki, icinde Dresden de dahil olmak uzere bircok toprağını kaybetmiştir. Bu topraklar gunumuz Rusya’sının atası olan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’ne kalmıştır. Sovyetlere kalan bu topraklara Doğu Almanya adı verilmiştir. Bu sayede II. Dunya Savaşı sonrasında Almanya topraklarının 5’te 1’ine tekabul eden doğu hattını kaybetmiştir. Yeni kurulan devletin adı ise DDR ya da başka bir ifadeyle Demokratik Almanya Cumhuriyeti / Demokratische Deutsche Republik olmuştur. Gorulduğu uzere Dresden, savaş sonrasında savaş tazminatı olarak Almanlardan alınan ve de bağımsız kılınan onemli şehirlerden biri olarak kayıtlara gecmiştir.
Her ne kadar II. Dunya Savaşı sonrasında ikiye bolunen bir Almanya ortaya cıksa da sonraki donemde bu iki devlet tekrar bir araya gelmiştir. Ya da daha doğru bir ifade ile DDR olarak ifade edilen Doğu Almanya, Batı Almanya topraklarına dahil olmuştur. Bu birleşme sonucu Almanya ekonomisinin bunu kaldıramayacağı duşunulse de durum tam tersi olmuş ve de ulke ekonomisi daha da hızlı bir ivmelenme yaşamıştır. 1945 ile 1989 yılları arasında Demokratik Almanya Cumhuriyeti’nin bir parcası olan Dresden, Berlin Duvarı’nın yıkılmasının sonrasında artık tek Almanya’ya donuşen Batı ve de Doğu Almanya’nın ortak parcası haline gelmiştir.
Bu surecte Rusların efsanevi lideri Gorbachov ile Almanların Şansolyesi Helmut Kohl, oldukca kritik bir rol oynamışlardır. Almanya topraklarından doğan ve de bircok ulkeye kadar uzanan Elbe Nehri’nin de gectiği Dresden toprakları bu anlamda Almanya’nın en bereketli toprağa sahip şehirlerindendir. Almanya’nın komşularından olan Cek Cumhuriyeti ya da gunumuz trendi ile Cekya’ya da sınırı bulunan Dresden, bu anlamda cok onemli bir lokasyonda bulunur. Ulkenin en gelişmiş şehirlerinden biri olan Dresden, nufusu ile de dikkat ceker. Almanya son derece gelişmiş bir ulke olduğundan pek cok şehri milyonlarla ifade edilen nufusun altında yer alır. Buna rağmen ulke nufusu 82 milyon seviyelerindedir. Dresden de milyonla ifade edilen nufusa sahip şehirlerin başında gelir
Şehrin sahip olduğu nufus, 1,2 milyon olarak dikkat ceker. Bunun yanı sıra şehir merkezi baz alındığında nufus sayısı 600 bin seviyelerindedir. Bu da son derece kalabalık bir şehir olduğu gerceğini ortaya cıkarır. Dresden’e Turkiye uzerinden havayolu ile ulaşabilirsiniz.
Yazar:Emir Karasu