Prizren, Balkan coğrafyasının en yeni ulkelerinden biri olan Kosova’nın sınırları dahilinde yer alan bir şehirdir. Bu şehir, ulkenin başkenti ve de aynı zamanda en onemli şehri olan Priştine sonrasında gelen en buyuk yerleşim yeridir. Uzun yıllar boyunca ozellikle de Osmanlı’nın I. Dunya Savaşı sonrasında yaşadığı buyuk yıkım sonrasında iyice yalnızlaşan bu topraklar, bolgenin en buyuk […]
Prizren, Balkan coğrafyasının en yeni ulkelerinden biri olan Kosova’nın sınırları dahilinde yer alan bir şehirdir. Bu şehir, ulkenin başkenti ve de aynı zamanda en onemli şehri olan Priştine sonrasında gelen en buyuk yerleşim yeridir. Uzun yıllar boyunca ozellikle de Osmanlı’nın I. Dunya Savaşı sonrasında yaşadığı buyuk yıkım sonrasında iyice yalnızlaşan bu topraklar, bolgenin en buyuk guclerinden biri olarak kabul edilen Sırpların hegemonyası altına girmiştir. Yuzyıllar suren Osmanlı İmparatorluğu hakimiyeti sonrasında bir başka ve de kendi din ve de dinine duşman olan bir devletin hukmunun altına giren Kosova, artık bir Yugoslavya toprağı idi. Bunyesinde barındırdığı ulkelerin kontrolunu sağlayan Yugoslavlar, uzun yıllar ozellikle de Musluman halka ciddi zulumler yapmıştır. Bunlar arasında en cok zulme uğrayan şuphesiz ki, Boşnak ve de Kosovalı Muslumanlardır. Bu zulum oyle noktalara ulaşmış ki, ulkede isyan bayrağı cekilmek zorunda kalmıştır. Tito donemiyle başlayan Sırp baskısı sonrasında yerini baskıdan daha cok işkenceye varacak şekilde uygulamalara bırakmıştır. Ozellikle komunizm bloğunda yer alan ulkelerin batılılarca desteklenmemesi ve de altının oyulması, bir anlamda Muslumanların da kurtuluşuna imkan sağlamıştır. Oncelikle 1991’de Sovyetler Birliği’nin cokuşu gercekleşmiş ve bunu Yugoslavya’nın parcalanması izlemiştir.
Parcalanan Yugoslavya sonrasında Sırbistan‘ın bir parcası olarak kalan Kosova, 2008 yılında son olarak bağımsızlığını kazanan devletler arasındaki yerini almıştır. Bağımsızlık sonrasında bircok ulke tarafından tanınan Kosova’yı ilk tanıyanlar arasında Turkiye de yer almıştır. Ulke adeta yıkıma uğradığından Turkiye bolgede yenileme calışmalarına onlarca muteahhidini gondermiştir. İşte bu yenileme calışmalarının buyuk bir coğunluğu başkent Priştine ve de Prizren şehrinde gercekleştirilmiştir.
Prizren her ne kadar başkent Priştine kadar şohretli olmasa da yine de iyi cok sayıda turisti ağırlamaktadır. Başkent Priştine’ye nazaran daha sade bir şehir olan Prizren, tam bir Balkan şehridir. Ozellikle de bolgede cok sayıda camiinin bulunması, bolgede halen Osmanlı izlerinin gorulmesini de beraberinde getirmektedir. Prizren şehrinde bircok onemli yer ve de yapı bulunmaktadır. Bunlar arasında en populer olanları ise, Eskişehir, Taşkopru, Sinan Paşa Camii, Prizren Lig Binası, Şadırvan Meydanı, Gazi Mehmet Paşa Hamamı’dır. Ulkenin en buyuk ve de en gelişmiş iki şehrinden biri olan Prizren, sınırları dahilinde yaklaşık olarak 177 bin kişiyi yerleşik olarak ağırlamaktadır. Bolge son yıllarda cok sayıda ziyaretciyi de bunyesinde barındırmaktadır. Ozellikle de Priştine’ye ziyarete gelenler burada aradığını bulamayınca Prizren‘e de uğrama isteği duymaktadırlar.
Turkiye uzerinden Prizren’e ulaşmak biraz meşakkatli olabilir. Cunku direkt ucuş bulunmaz. Bunun icin Priştine’de bulunan Adem Yaşari Uluslararası Havalimanı’na inmeniz ve de oradan karayolu vasıtasıyla şehre ulaşmanız gerekir. Zaten Prizren’de hava meydanı da bulunmaz. Bu yuzden izleyebileceğiniz tek guzergah budur ve de başka bir alternatif yoktur. Prizren son derece ucuz bir şehirdir. Ancak şehirde tıpkı Kosova’nın tamamında olduğu gibi avro gecer. Bu yuzden yanınızda avro bulundurmanız yeterli olacaktır.
Yazar:Emir Karasu