Haiti Karayipler bolgesinde yer alan bir ulkedir. Ulke, bolgenin onde gelen devletlerinden biri olan Dominik Cumhuriyeti komşu konumundadır. Bir ada devleti olan Haiti, aslında teknik anlamda bu kavrama pek de uymaz. Cunku ulke karasal bağlamda Dominik Cumhuriyeti’yle sınıra sahiptir. Ama iki devleti tek bir ulke olarak nazara alırsak bu durumda ada devleti tanımlaması doğru bir […]
Haiti
Karayipler bolgesinde yer alan bir ulkedir. Ulke, bolgenin onde gelen devletlerinden biri olan Dominik Cumhuriyeti komşu konumundadır. Bir ada devleti olan Haiti, aslında teknik anlamda bu kavrama pek de uymaz. Cunku ulke karasal bağlamda Dominik Cumhuriyeti’yle sınıra sahiptir. Ama iki devleti tek bir ulke olarak nazara alırsak bu durumda ada devleti tanımlaması doğru bir ifade olur. Her ne kadar gunumuzde bu ulke Haiti olarak lanse edilse de cok onceleri ismi ”Hayti”di. Sonrasında isim değişikliğine bir anlamda karar verilmiş ve ulke Haiti adını almıştır. ”Hispaniola” olarak adlandırılan bolgede bulunan bu devlet, bakıldığında en fakir ulkeler arasındadır.
Ozellikle de 2011 yılında bolgede yaşanan deprem felaketi sonrasında ulke daha da bir ekonomik dar boğaza girmiş ve yaşanan can kayıpları adeta iktisadi sorunlar nedeniyle pek uzerinde durulan meseleler arasında kendi yerini oluşturamamıştır. Karayipler Denizi’nde yer alan bu ulke, turistik manada pek de gozde bir coğrafyaya donuşememiştir. Oysa sınır komşusu olan Dominik Cumhuriyeti ise Karayipler coğrafyasın Kuba’yla beraber en buyuk ulkelerindendir. Haiti‘nin doğusunda Dominik yer alır. Bu ulke, karasal anlamda başka herhangi bir ulkeyle sınıra sahip değildir. Coğrafi konumu ele alınırsa, Haiti, gerek Kuba gerekse de Amerika Birleşik Devletleri’ne oldukca yakındır. Ulke, fakirliğinin yanı sıra, kalabalık nufusuyla da dikkat ceker.
Karayipler bolgesinin en kalabalık iki ulkesinden biri olan Haiti, aslında bir anlamda fakirlik kavramına goturen en temel sorunu da nufusuna borcludur. Gerekli eğitime ve de olanaklara sahip olamayan Haitililer bu anlamda ulke icin de pek faydalı bir şeyler uretememenin ve de bunun sonucu olarak yoksulluğun problemleriyle boğuşmaktan oteye gecemezler. Hispaniola olarak adlandırılan bolgede Dominik Cumhuriyeti kadar toprağı olmasa da yoğun bir nufusa sahip olan Haiti, sınırları dahilinde cok sayıda yerleşim yerine de sahiptir. Bu yerleşim yerleri arasında başkent Port-au-Prince diğerlerinden one cıkar. Soz konusu bu şehir, ulkenin siyasi ve iktisadi olarak merkezi haline gelmiştir. Kulturel ve akademik anlamda da diğer cok sayıda şehirden ayrışan Port-au-Prince, bir liman şehri olarak da ulkede ithalat ve ihracatta kilit bir rol oynar.
Cok uzun yıllar Fransa‘nın kolonisi olan Haiti, her ne kadar artık bağımsızlığı elde etmiş olsa da, yine de ulkede Fransız dili resmi diller arasında en başta yer alır. Başka bir dili daha olan ulke, kendi ulusal dili olan Haiticeyi konuşur. Haiti, Afrika’dan getirilen gocmenler tarafından kurulan bir ulkedir. Başka bir ifadeyle Afrika’nın Karayipler’deki koludur. Ulkeyi ele alırsak, nufusun yuzde 95’lik kısmı siyahilerden oluşur. 1 Ocak 1804 tarihinde Fransa’dan bağımsızlığını elde eden Haiti, 17 Nisan 1825 tarihine kadar bunu dunyaya resmi olarak kabul ettiremese de bu tarihle beraber devlet statusunu uluslararası anlamda kazanmıştır. Haiti ismi alınana dek cok sayıda devlete de ev sahipliği yapan bu coğrafya nihayet 15 Ocak 1859 tarihi itibariyle Haiti Cumhuriyeti adını almıştır.
Haiti‘ye ulaşımı ele alırsak, aslında bu hic de kolay olmayan bir mesele olarak karşımıza cıkar eğer aktarmayı goze alıyorsak, Haiti’ye ulaşabileceğimiz cok sayıda alternatif rotalar vardır. Turk Hava Yolları henuz bolgeye doğrudan tarifeli olarak sefer duzenlemez. Bu da Turkiye cıkışlı ucuşlarda aktarma yapılmasını zorunlu kılar. Ortalama seyahat suresi, 12 ila 20 saatlik bir zaman dilimini kapsar. Haiti’nin ucuncu ulkelere uyguladığı vize regulasyonları IATA’dan guncel bir şekilde seyahat oncesinde takip edilmelidir.
Yazar:Emir Karasu