Turkiye Cumhuriyeti, kendi ya da ucuncu şahıslar eliyle yurda getirilen araclar icin gumruk vergisi alır. Bu gumruk vergisi aracların modeline ve de motor gucune gore değişiklik gosterir hal boyle olunca, ozellikle de luks arac sınıfına giren otomobillerin fiyatları Avrupa Birliği’ne nazaran son derece fahiş olabilmektedir. Başka bir değişle, Avrupa Birliği’nin en buyuk ve de en […]
Turkiye Cumhuriyeti, kendi ya da ucuncu şahıslar eliyle yurda getirilen araclar icin gumruk vergisi alır. Bu gumruk vergisi aracların modeline ve de motor gucune gore değişiklik gosterir hal boyle olunca, ozellikle de luks arac sınıfına giren otomobillerin fiyatları Avrupa Birliği’ne nazaran son derece fahiş olabilmektedir. Başka bir değişle, Avrupa Birliği’nin en buyuk ve de en sıradışı uygulamaları arasında yer alan serbest dolaşım bir parcası olan malların dolaşımı arac fiyatlarının Avrupa Birliği ulkelerinde eşit olması sonucuna hizmet eder. Avrupa Birliği, cok uzun yıllardır Turkiye ile tam uyelik goruşmeleri surdurse de halen kayda değer bir netice elde edilemediği ortadadır. Aslında Turkiye, Avrupa Birliği’nden bircok urunu 1995 yılında taraf olduğu gumruk birliği sayesinde vergisiz ithal edebilmektedir. Her ne kadar malların son derece ucuz olarak yurda girdiği herkesce bilinse de, Turkiye kendi uretemediği urunlerden adeta kendi uretirmişcesine gelir elde eder. Orneğin Turkiye, Almanların urettiği aracların cok buyuk bir kısmından kendi ic pazarları ele alınırsa, Almanlardan daha fazla kazanır. İthalat yoluyla, yurda sokulan otomobiller, neredeyse 3 katı fiyata Turk pazarında alıcı bulur. Bunun bu kadar yuksek olmasının nedeni, devletin GV, KDV ve OTV eklemesi yapmasıdır.
Ancak her ne kadar bu kalemlerin başını gumruk vergisi cekse de bazı kişiler bu ucretlerden kısmen muaftır. Ancak bu zumreye giren kesim ulke geneli de nazara alınırsa son derece az olarak kabul edilir. Bakıldığında, ozellikle yabancılara tanınan imtiyazların bircoğu yurttaş olan Turk vatandaşlarına tanınmaz. Bu anlamda ozellikle de gumruksuz arac kullanımı ya da yabancıların arac kullanımı meselesini ele alırsa, Turkiye’de herhangi bir ucret odemeden GV muaf bir şekilden yurtdışından arac getirilebilir. Bu durumda kişinin kesinlikle Turkiye’yle vatandaşlık anlamında bir bağının bulunmaması gerekir. Başka bir ifadeyle kişi yabancı statu sahibi olmalıdır. Bu durumda dilerle Turkiye’ye daha once getirilmiş bir aracı satın alabilir ya da kendine ait yurtdışı aracınızı yurda getirebilir. Bu imtiyazdan yararlanabilmek icin ilk once kesinlikle, Turkiye Cumhuriyeti sınırları dahilinde ikamet eden bir yabancı olmanız gerekir. Bunun yanı sıra, aynı zamanda ya oğrenci, ya da emekli ya da calışma izninizin olması şartı da aranır. Eğer bu kriterleri yerine getiren bir yabancı uyruklu şahıs iseniz, bu durumda size, gumruksuz arac kullanımı imtiyazı tanınacaktır. Soz konusu surec icin Turing’e başvurmanız gerekir.
Turkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup da sonradan başka bir ulkenin vatandaşlığına geci ve de Mavi ya da eski adıyla Pembe Kart alan yabancı uyruklu şahıslar da aynen bu imtiyazdan istifade etmeye hak sahibidirler. Bu durumda calışma izni ve oturum izni zaten Mavi Kart’la sağlanacağından sadece oğrenci ya da resmi olarak devlete sigorta odeyen bir calışan olması şartı aranacaktır. Aynı zamanda emekli olmak da yeterli kabul edilir. Her ne kadar gumruksuz olarak arac kullanımı soz konusu olsa da, normal şartlarda odenmesi gereken gumruk de bir anlamda teminat olarak devlete teslim edilir. Burada bankada para ya da bir taşınmaz ipotek ederek de teminat şartını yerine getirebilirsiniz.
Yazar:Emir Karasu