Pekin, Asya ulkelerinden Cin Halk Cumhuriyeti’nin sınırları dahilinde yer alan bir yerleşim yeridir. Soz konusu bu yerin hukuki statusu şehir olup, aynı zamanda Cin’in başkentidir. Bu yer, sadece Cin Halk Cumhuriyeti ya da Asya icin onemli kabul edilmez. Başka bir ifadeyle şehir aslında kuresel bir aktor haline geldiğinden butun dunya icin onemlidir. Cin ekonomisi, dunyanın […]
Pekin, Asya ulkelerinden Cin Halk Cumhuriyeti’nin sınırları dahilinde yer alan bir yerleşim yeridir. Soz konusu bu yerin hukuki statusu şehir olup, aynı zamanda Cin’in başkentidir. Bu yer, sadece Cin Halk Cumhuriyeti ya da Asya icin onemli kabul edilmez. Başka bir ifadeyle şehir aslında kuresel bir aktor haline geldiğinden butun dunya icin onemlidir. Cin ekonomisi, dunyanın en buyuk ikinci ekonomisi olarak bilinir. Hal boyle olunca soz konusu ulkenin var olduğu stratejik konum neredeyse butun dunya ulkelerince kabul edilmiştir. Cin’in halihazırda gercekleştirdiği ihracatın buyuk anlamda merkezi olan Pekin, bu sayede sadece ulkeye siyasi olarak merkezlik gorevi yapmakla kalmaz, aynı zamanda iktisadi olarak da merkez gorevine sahip olur. Cin aslında son yıllarda yaptığı reformlarla beraber, dunya piyasalarına daha once olmadığı kadar acılmıştır. Bu da soz konusu ulkeye gerek iş gerekse de turizm anlamında cok sayıda ziyaretcinin gelmesini sağlamıştır. Gunumuz Cin Halk Cumhuriyeti halen daha vizeleri tam olarak kaldırmamışken, yine de her sene cok yuksek sayılara ulaşan bir ziyaretci trafiğine sahiptir. Bu trafiğin cok buyuk bir kısmı doğrudan başkent Pekin’e gercekleştirilir. Hal boyle olunca, Pekin dunyanın en cok turist ceken 20 şehri arasında kendisini dahil etmiştir.
Pekin, sınırları dahilinde cok sayıda irili ufaklı hava meydanı barındırır. Bu hava meydanları arasında uluslararası ucuşlara acık olanlar olduğu gibi olmayanlar da bulunur. Başka bir ifade ile bazı hava meydanları sadece ”havaalanı” statusune sahiptir ve de domestik ucuşlarda aktif olarak kullanılır. Şehir de uluslararası ucuşlara acık en onemli hava meydanı hic şuphe yok ki, Pekin Başkent Uluslararası Havalimanı’dır. Bu hava meydanı, ulkenin sınırları dahilinde yer alan en yoğun trafiğe sahip havalimanıdır. Aslında bakıldığında bu yoğunluk sadece Cin’in kendi ic pazarında da soz değildir. Dunya genelinde de bu hava meydanı ilk 10 icersinde yer alır. Hatta ayrıntılı bir inceleme yaparsak en yoğun trafiğe sahip 2’inci havalimanı olarak da lanse edilebilir. Gorulduğu gibi Pekin Başkent Uluslararası Havalimanı oldukca buyuk olup, dunyanın en kalabalık ulkesi olan Cin’e son derece buyuk bir hizmet sunar. Bu hava meydanı Pekin’in şehir merkezine sadece 32km’lik bir mesafede bulunur. Ayrıca şehrin neredeyse her noktasında hava meydanına metro ulaşımının olması, ulkede yerleşik yaşayanlar ve de ulkeyi ziyarete gelenlere cok buyuk kolaylıklar sunmaktadır. Dunya uzerinde var olan neredeyse butun hava meydanları gibi Pekin Başkent Uluslararası Havalimanı da bir devlet malıdır ve de devlet bunun işletmesini bizzat kontrol eder.
Cin Halk Cumhuriyeti’nin ulusal havayolu olan Air China da filo merkezliği yapan bu tesis, ayrıca China Eastern Airlines, China Southern Airlines ve Hainan Airlines gibi onemli şirketlere de evinin kapılarını acmıştır. Oldukca buyuk bir havalimanı olan bu yer, her yıl yaklaşık olarak 95 milyon yolculuk trafiği ile dikkatleri fazlasıyla ceker. 607 bine yakın ucağın her yıl başarılı bir şekilde iniş ve kalkış yaptığı bu tesis, kısa sure icinde dunyanın en işlek hava meydanı haline gelecektir. Pekin Başkent Uluslararası Havalimanı‘nın bunyesinde 572 bine yakın calışan bulunur. Bu da tesisin cok buyuk bir istihdam kaynağı olduğu anlamını taşır. İstanbul merkezli Turk Hava Yolları, Pekin Başkent Uluslararası Havalimanı’na tarifeli olarak seferler duzenler. Ortalama ucuş suresi 7 ila 9 saat arasında değişir.
Yazar:Emir Karasu