Lise yıllarında alınan eğitim aslında oğrencilerin universite donemi sonrasında yapabilecekleri acısından son derece belirleyici olabilmektedir. Aslında bircok yabancı eğitim kurumunda liseler oğrencilerin mesleki oğretilerle tanışmaya başladığı ve aynı zamanda mesleki İngilizce eğitimini de aldıkları kurumlardır. Elde edilen bu eğitim sonraki yıllarda universite eğitimiyle de birleşince, bircok oğrenciye ust duzey hayaller kurma konusunda teşvike donuşmektedir. Oncelikle, […]
Lise yıllarında alınan eğitim aslında oğrencilerin universite donemi sonrasında yapabilecekleri acısından son derece belirleyici olabilmektedir. Aslında bircok yabancı eğitim kurumunda liseler oğrencilerin mesleki oğretilerle tanışmaya başladığı ve aynı zamanda mesleki İngilizce eğitimini de aldıkları kurumlardır. Elde edilen bu eğitim sonraki yıllarda universite eğitimiyle de birleşince, bircok oğrenciye ust duzey hayaller kurma konusunda teşvike donuşmektedir. Oncelikle, yabancı bir ulkede eğitim alınmasa da Turk oğrencilerin bircoğu eğitimlerini bir kısmında yurtdışında bulunmayı tercih etmektedir. Ayrıca orada yaşamayı ve calışmayı hayal edenlerin sayısı da hic de azımsanacak kadar az değildir. Oğrencilerin bircoğu henuz mezun olmadan yabancı şirketlerle iletişime gecmeyi henuz oğrenmese de yine de bu konuda gelişim soz konusudur. Oncelikle doğrudan bir iş başvurusu yaparken, stajyer olarak yabancı bir ulke sınırları dahilinde calışma imkanı elde edilebilecek sonuclardandır. Bu sizin kariyerinizin yeni bir şekle burunmesi acısından son derece onemlidir. Eğer CV’nizde yabancı bir ulkede staj yapıldığı yer alıyorsa, bu size iş başvurusunda ciddi anlamda avantaj sağlayacaktır. Unutulan en onemli mesele ise, yabancı ulkelere yapılacak başvurularda, calışma izni meselesidir.
Başta Avrupa Birliği ulkeleri olmak uzere Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Avustralya gibi ulkelerde calışma izni almak son derece guc bir durumdur. İş başvurusu yaparken bunu her daim goz onune alınız. Bircok ulkenin yasasına gore, bir yabancı uyruklu şahsın calışma izni alması belirli şartlarda soz konusudur. Oncelikle Avrupa Birliği’nden soz edersek, iş icin sizin kilit rol oynamanız gerekir ve kazancınızın da yıllık 50 bin avronun uzerinde olması bir yasal zorunluluktur. Bu durum CV’nizde yer vereceğiniz ozellikleriniz ve eğitimizle elde edeceğiniz bir durum olabilir. Diğer ise, sizin yaptığınız işin bir başka Avrupa Birliği uyesi ulke vatandaşınca yapılması zor olan bir iş olmasıdır. Oyle ki, sizin bu iş icin aranılan kan olmanız gerekir. Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Avustralya icin de benzer durumlar soz konusudur. Oncelikle iş başvurusu yaparken dikkat edilmesi gereken diğer bir ayrıntıda yabancı dil bilginiz ve mesleğiniz acısından ne kadar yetkin olduğunuzdur. Eğer TOEFL ya da IELTS gibi uluslararası gecerliliği olan belgelerle dil seviyenizi C1 veya C2 seviyesinde olduğunu ispatlarsanız, bu durumda işi kapma konusunda avantajlı hale gelirsiniz. Ancak yine de bu mutlaklık sağlamaz.
İş başvurusu yaparken, vereceğiniz referansların İngilizce bilmesi de kilit rol oynar. Cunku her ne kadar ulkemizde referansların arandığı az gorulen bir durum olsa da yurtdışında ise durum tam tersidir. Verilen referanslar işe kabulunuz acısından kilit bir rol ustlenir. Bu yuzden dil yetkinlikleri son derece onemlidir. Eğer yurtdışından calışma izniniz varsa ve de Turkce dilini konuşabilen bir calışan aranıyorsa, bu durumda işe kabul edilme ihtimaliniz son derece yuksek kabul edilir. Turklerin calışma izniyle istihdam edildiği ulkeler sıralamasında Almanya en ust basamakta yer alır. Onu, Fransa ve İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri takip eder. CV’nizin guncel ve İngilizce dilinde olması iş başvurusu yapacağınız yabancı kurum acısından son derece onemlidir.
Yazar:Emir Karasu