Sagopa Kajmer’in isminin bu kadar duyulmasında Ceza ile olan diss’lerinin etkisi yadsınamaz. Ote taraftan, edebiyat okumuş, bu birikimini sozlerinde kullanmaktan cekinmeyip şiir gibi yazan, karamsar bakışıyla farklı duran Sagopa’nın başarısını, Ceza fanları bile inkÂr edemez.
Bilmeyenlere, Sagopa bugune dek neler yapmış onu bir anlatalım. Sagopa’nın gercek adı Yunus Ozyavuz, 1978’de Samsun’da doğmuş. Yerel bir radyoda DJ olarak muziğe başlamış ama o sıralarda yerel bir radyoda hiphop programı ne kadar dinlenir onu da merak etmedik değil. 1997’de İstanbul Universitesi’nde Fars Dili ve Edebiyatı okumak icin İstanbul’a gelmiş. 1998’de, hÂl yeraltı rap deyince adı bilinen Kuvvetmira’yı kurmuş. Kuvvetmira’da Ceza, Fuay gibi onemli isimler de yer aldı. Bu arada Kuvvetmira, sanıldığı gibi bir grup değil, Wu Tang Clan gibi bir rap klanı, 2006’da “Kafile” isimli bir albumleri cıktı.
Sagopa, 1999’da ilk projesi Silahsız Kuvvet olarak “Yeraltı Operasyonu” compilation’ında yer aldı. Bu albumun hiti o olunca aynı isimle 2001 ve 2002’de “Sozlerim Silah” ve “İhtiyar Heyeti 1” isimli iki album yaptı. Bu arada her yıl bir tane de Pesimist EP’si cıkarıyordu. Şimdilik dort tane cıkmış durumda, en diss’lisi de sonuncusu. Albumlerinde kendine diss atanlara karşı sessiz durup daha underground bu EP’ler ile cevap vermek gibi bir tarzı var. Zaten resmi olarak yayınlansa sansurlenmesi kacınılmaz bu EP’lerin underground kalması ve internetten yayılması cok daha mantıklı.
2002’de Silahsız kuvvet tarihe karıştı ve Sagopa olarak rap yapmaya başladı. Sagopa’nın bir diğer personası da MicCheck. Kendisi Turkiye'de "turntabelizm" akımının oncusudur. O Silahsız Kuvvet sona erdiğinde underground’da kalmaya karar vermişti, ancak kulaktan kulağa buyuyen unu buna izin vermedi. Skit olayı da Turkiye’de Sagopa’nın onculuğunde başladı.
Kalabalıklar, ismini ilk kez 2002’de Ceza’nın “Med Cezir”inde duydular. 2003’te kendi albumu “Bir Pesimistin Gozyaşları”nı, 2004’te iki CD’li “10 Kurşun”u cıkardı. Bu arada produktorluğe devam etti, 2004 yılında Fuchs’un "Huzur N Darem" albumunun produktorluğunu yaptı. İlk zamanlarında battle tarzına ağırlık veren Sagopa, sonraki albumlerinde pesimist rap anlayışını kabul etmeye başladı. 2004’teki diğer başarısı ise, “G.O.R.A.”nın soundtrack muziklerini yapması. "Al 1 de Buradan Yak”a video da cekti. Sonraki yıl 6. albumu “Romantizma” cıktı.
Sagopa da benimsenmiş Turk rap anlayışı dahilinde cok hızlı şarkı soyluyor. Sozlerinde edebiyat eğitimi kendini belli ediyor. Sozlerindeki bir başka ozellik de argodan cekinmemesi, aşırı karamsar, ofkeli oluşu ve duz okunuşla pek bir anlam ifade etmemesi (sanırız serbest bilinc akışı gibi bir tarz kullanıyor).
Bu arada Ceza ile olan duruma gelirsek... Aslında Ceza, Sagopa’nın dediği gibi “yediği tabakları tekmelemedi”. ‘Murekkep Doldurdum’da Sagopa’ya sadece “filozof” demişti. Ancak şarkıyı dinlemeyen Sagopa’ya durum başka turlu aktarıldı. Ceza, Sagopa’nın eşi Kolera’ya diss atınca o da buna cevap vermek yerine Ceza’yı nankorlukle sucladı, tanıtım acısından aslında iki tarafın da işine yarayan kuskunluk işte boyle başladı.
__________________
Rap'in karanlık tarafı! (Muzik Timi)
Müzik0 Mesaj
●50 Görüntüleme
- ReadBull.net
- TV, Sinema, Sanat ve Spor
- Müzik
- Rap'in karanlık tarafı! (Muzik Timi)