Dunya artık hic olmadığı kadar kuresel bir yer haline gelmesiyle one cıkar. İnsanoğlu, sonraki nesilleri de duşunduğunden Dunya’dan ayrı olarak yaşayabileceği başka gezegenler keşfetme konusunda sanıldığından bile mahir cıkmıştır. Cok kısa bir sure sonra Mars’ta insan yaşamının aktif bir şekilde rol alacağına şuphe yoktur. Hal boyle olunca, Dunya uzerinde yaşayan insan da bundan etkilenmeye devam […]
Dunya artık hic olmadığı kadar kuresel bir yer haline gelmesiyle one cıkar. İnsanoğlu, sonraki nesilleri de duşunduğunden Dunya’dan ayrı olarak yaşayabileceği başka gezegenler keşfetme konusunda sanıldığından bile mahir cıkmıştır. Cok kısa bir sure sonra Mars’ta insan yaşamının aktif bir şekilde rol alacağına şuphe yoktur. Hal boyle olunca, Dunya uzerinde yaşayan insan da bundan etkilenmeye devam etmektedir. Bir donem ‘uzerinde guneş batmayan imparatorluk’ olarak lanse edilen Birleşik Krallık, sahip olduğu kulturu tam olarak dunyaya benimsetemese de dilini kabul ettirmeyi başarmıştır. Bu da başta akademi olmak uzere bircok onemli alanda İngilizcenin vazgecilmez bir ayrıcalık olması sonucunu doğurmuştur. Hangi ulkede yaşarsanız yaşayın İngilizce bilmek, gerek sizin gerekse de yakınlarınızın yaşamına doğrudan etki eden parametrelerden biri haline gelmiştir. Ozellikle 21. yuzyıla geldiğimizde İngilizce gerek kendi ulkeniz gerekse de yurtdışında iyi bir iş bulmanız bakımından size cok ciddi bir ayrıcalık ve avantaj sağlar. Bu yuzden yeni nesiller İngilizceye daha onceki nesillerde hic gorulmediği oranda ilgi gostermek zorunda kalmıştır. Aslında bu mecburiyet haline gelmiştir. Başka bir şansı olmayan insanların İngilizce oğrenmesi iyi bir işte calışabilmeleri acısından zorunluluk haline gelmiştir. Bu yuzden Turkiye’de YDS adı altında bir ceşit İngilizce seviye tespit sınavı getirilmiştir.
Uluslararası anlamda gecerliliği olmayan bir dil sınavı olan YDS, Turkiye icinde yer alan cok sayıda kurum ve kuruluşa girmenizi sağlasa da uluslararası anlamda hicbir kuruma muracaat esnasında kullanılmaz. Hal boyle olunca, Turk oğrencilerin bircoğu yabancı kurumlarca kabul goren dil sınavlarına yonelmektedir. Bunlar arasında on plana cıkan ve hemen her yerde kabul goren iki dil sınavı vardır. İlki TOEFL, diğeri ise IELTS’dir. Bu iki dil tespit sınavı sadece İngilizce dillerinde seviyenizi tespit etmenize yardımcı olur. Eğer Almanca ve Fransızca diller icin bir seviye tespit sınavı arıyorsanız bu durumda başka bir sınava girmeniz gerekir. IELTS, Birleşik Krallık ya da başka bir ifadeyle İngiltere merkezli bir seviye tespit sınavı olup, cok koklu bir gecmişe sahiptir. Bu dil sınavı haricinde ayrıca Amerika Birleşik Devletleri merkezi olan TOEFL da oldukca populerdir. TOEFL, son yıllarda kendisini oldukca guncelledi ve online olarak sınav duzenlemeye başladı. IELTS ise henuz online sınav duzenlemese de yine de Turklerce en cok tercih edilen sınavlar arasında kendisine yer bulur. IELTS, İngiltere’nin bir sınavı olması sebebiyle daha cok İngiliz aksanı ve dili uzerinden sınav yapar. TOEFL ise tam tersi Amerikan İngilizcesini baz alarak sınav gercekleştirir.
TOEFL ve IELTS’a girmeniz icin Amerika Birleşik Devletleri’ne ya da İngiltere seyahat etmeniz gerekmez. Turkiye’de bu sınavların yapıldığını bilmelisiniz. İstanbul Ankara ve İzmir sınava girebileceğiniz en merkezi şehirlerdir. Sınavlar YDS ile karşılaştırılamayacak kadar kapsamlı ve zordur. Burada ezber yapmak size herhangi bir avantaj sağlamaz. Ancak orneğin IELTS’tan 7 ve uzeri bir not almanız durumunda size bircok yerde kullanabileceğiniz bir hak verir ki, buna Avustralya ve Kanada‘ya gocmenlik başvurusu da dahildir. IELTS ve TOEFL sonucları 2 yıl sureyle gecerlidir.


