Mekanik bir fare hareket ettirildiğinde, top farenin altında yuvarlanarak işlem sırasında kendisine bağlı iki plastik tekerleği ve merdaneyi itmektedir. Bu tekerleklerden biri yan yana hareketi (x ekseni tekerleği) diğeri (y ekseni tekerleği) yukarı ve aşağı yonde hareketi algılamaktadır. Optik fare, imleci ekranda hareket ettirmek icin altına monte edilmiş bir LED kullanmaktadır. Bir masaustu bilgisayar ekranında […]
Mekanik bir fare hareket ettirildiğinde, top farenin altında yuvarlanarak işlem sırasında kendisine bağlı iki plastik tekerleği ve merdaneyi itmektedir. Bu tekerleklerden biri yan yana hareketi (x ekseni tekerleği) diğeri (y ekseni tekerleği) yukarı ve aşağı yonde hareketi algılamaktadır. Optik fare, imleci ekranda hareket ettirmek icin altına monte edilmiş bir LED kullanmaktadır. Bir masaustu bilgisayar ekranında herhangi bir şey yapılmak istenildiğinde, eller icgudusel olarak fareye uzanmaktadır; fareyi masaya getirildiğinde, ekrandaki işaretci aynı desende kesin bir hassasiyetle hareket etmektedir.
[h=3]Bilgisayar Faresi Nedir?[/h] Bilgisayar faresi, herkesin bildiği gibi, fareyi duz bir yuzey uzerine getirildiğinde imleci bilgisayar ekranında hareket ettirmeye yardımcı olan elektronik bir aygıttır. Kablosuz veya kablolu ceşidi bulunmaktadır ve bu nedenle, bir fare temel olarak belirli bir yonde (iki boyutta) ne kadar hareket ettirildiğini hesaplar ve daha sonra bilgisayarı grafik kullanıcı ara yuzunun kapsamlı kontrolune sağlamak icin bu bilgileri beslemektedir. Ayrıca mekanik fare, optik ve lazer fareler, 3D fare, ataletsel ve jiroskopik fareler, ergonomik fare, oyun fareleri ve dokunsal fareler dahil olmak uzere farklı turlerde bulunmaktadır.
[h=3]Mouse Sistemi Nasıl Calışır?[/h]
Tipik bilgisayar fare kontrol sistemi bazı parcalara sahiptir ve bunlar aşağıdaki gibidir:
• Sensorler
• Fare denetleyicisi
• İletişim bağlantısı
• Veri ara birimi
• Surucu
• Yazılım
Sensorler, fare hareketini algılayan hareket detektorleridir, genellikle opto mekaniktir ve duğmenin durumlarını algılayan duğme gecişleri bulunmaktadır. Fare denetleyicisi bu sensorlerin durumunu okumaktadır ve gecerli fare konumunu dikkate almaktadır. Bu bilgi değiştiğinde, fare denetleyicisi bilgisayar veri arabirimi denetleyicisine bir veri paketi gondermektedir. Bilgisayardaki fare surucusu bu veri paketini alır, bilgileri deşifre eder ve bilgiye dayalı eylemler gercekleştirmektedir. Genellikle fare surucusu, gecerli fare durumu (konum ve duğme durumları) bilgisine sahiptir ve bunları sorgulayarak, uygulamaya veya calışmaya başlamaktadır. Fare surucusu genellikle fare hareket ettirildiğinde fare imlecini hareket ettirme rutinlerini başlatır ve duğmelere basıldığında yazılıma mesaj gondermektedir.
Tipik modern bilgisayar fare surucusunde, gercek imlec hareketi fare hareketi ile doğrusal olarak ilişkili değildir. Bu biraz garip gelebilir, ancak sadece bir fare adımının imleci bir piksel hareket ettirmesine neden olmaktan ziyade fare hareketini imlec hareketine değiştirmenin daha iyi yolları olduğu bulunmuştur. Apple Computer’da grafik kullanıcı arabiriminin (GUI) geliştirilmesinde yapılan oncu araştırmalar sırasında, fare hareketi ile imlec hareketi arasında belirli bir oranın tum gorevler icin en uygun olmadığı anlaşılmıştır.
Yapılan erken donemli calışmada, işaretleme cihazlarının kullanımında iki temel hareket olduğunu tespit etmiştir. Bunlar fare imlecinin istenen alana taşınması ve sonra tam olarak istenen hedefe gidilmesidir. Bu iki hareketin celişkili gereksinimleri bulunmaktadır, bu yuzden Apple sorunu fare hareketlerini izleyerek ve CPI (inc başına sayım) ozelliklerini değiştirerek cozmuştur. Fare yavaşca hareket ettirildiğinde 100 CPI olarak kalmış ve fare hızlı hareket ettirildiğinde 400 CPI fare gibi gorunmuştur. TUFE’nin kullanımına bağlı olarak bu ayarlama yontemi, Windows 95’teki varsayılan surucu tarafından benimsenmiştir ve fare hareketlerini imlec ekran hareketine cevirmenin en yaygın olarak kabul edilen yoludur.
[h=3]Microsoft Seri Fare[/h] Microsoft seri fare en populer 2 duğmeli seri fare turudur. Genellikle bilgisayar ile birlikte gelen ucuz tho duğme fare Microsoft fare sistemidir. Microsoft fare tum buyuk işletim sistemlerinde desteklenmektedir.
[h=3]Fare Cozunurluğu ve İzleme Hızı[/h] Microsoft fare icin maksimum izleme hızı 40 rapor/saniye Rapor başına 127 sayım=saniyede 5080 sayımdır. Tipik fareler icin en yaygın aralık 100 ila 400 CPI’dir, ancak 1000 CPI’ye kadar olabilmektedir. Bu, 100 CPI fareyi saniyede 50,8 inc hıza ve 400 CPI fareyi saniyede 12,7 inc hıza cıkarabileceği anlamına gelmektedir. Yazılımın gorduğu hareketin gercek doğruluğu fare surucusunun ayarları ile belirlenmektedir ve bircok fare surucusunun fare hassasiyetini ayarlama seceneği bulunmaktadır. Farenin pin yapısı bulunmaktadır ve bu aşağıdaki gibidir:
• 9 pin 25 pin Tel Adı Yorumlar
• Kabuk 1 Koruyucu Toprak
• 3 2 TD Ana bilgisayardan fareye seri veri (sadece guc icin)
• 2 3 RD Fare ile sunucu arasındaki seri veriler
• 7 4 RTS Fareye pozitif voltaj
• 8 5 KTS
• 6 6 DSR
• 5 7 Sinyal Topraklaması
• 4 20 DTR Fare ve sıfırlama/algılama icin pozitif voltaj
• RTS = Gonderme İsteği CTS=Gonderme icin Temizle
• DSR = Veri Kumesine Hazır DTR=Veri Terminaline Hazır
Bununla birlikte bir farenin duzgun calışması icin RTS ve DTR hatlarının her ikisi de pozitif olmalıdır. DTR-DSR ve RTS-CTS hatları kısa devre olmamalıdır. RTS hattını tekrar negatif ve pozitif ayarlayarak RTS değiştirme fonksiyonunu uygulanmalıdır. Negatif darbe genişliği en az 100 ms’dir. Soğuk başlatmadan sonra, RTS hattı genellikle negatif bir seviyeye ayarlanmaktadır. Bu durumda, RTS hattını pozitif bir seviyeye ayarlamak da bir RTS gecişi olarak kabul edilmektedir. Seri veri parametreleri 1200bps, 7 veri tabanı, 1 stop biti ’dir. Veri paketi formatı ise 3 bayt pakettir. Fare durumu her değiştiğinde (fare hareketleri veya tuşlara basıldığında veya bırakıldığında) bilgisayara gonderilmektedir.
D7 D6 D5 D4 D3 D2 D1 D0
1. X 1 LB RB Y7 Y6 X7 X6
2. X 0 X5 X4 X3 X2 X1 X0
3. X 0 Y5 Y4 Y3 Y2 Y1 Y0
Bununla birlikte fare 7 veri tabanı ve 2 durdurma biti bicimiyle alındıysa, X ile işaretli bit 0’dır. Alma icin 8 veri tabanı ve 1 stop bit formatı da kullanılabilmektedir ve bu durumda X 1 değerini almaktadır. Her şeyin işe yaramasını sağlamak icin en guvenli şey, fare bilgisi alırken 7 veri tabanı ve 1 stopbit kullanmaktır. 1. ile işaretlenen bayt once gonderilmektedir, sonra diğerleri. İlk bayttaki D6 biti, senkronizasyondan cıktığı takdirde yazılımı fare paketlerine senkronize etmek icin kullanılmaktadır.
• LB, sol duğmenin durumudur (1, basılı olduğu anlamına gelir)
• RB, sağ duğmenin durumudur (1, basılı olduğu anlamına gelir)
• Son paketten bu yana X yonunde X7-X0 hareketi (işaretli bayt)
• Son paketten bu yana Y yonunde Y7-Y0 hareketi (işaretli bayt)
Fare tanımlamada ise DTR satırı acıldığında, fare M harfi (ASCII 77) iceren bir veri baytı gondermelidir.
[h=3]Logitech Uzantısı Protokolu[/h]
Logitech aynı protokolu farelerinde kullanmaktadır orneğin Logitech Pilot fare ve diğerlerinde kullanmıştır. Origianal protokol sadece iki duğmeyi desteklemektedir, ancak bazı fare modellerine ucuncu duğme olarak eklenen logitech bulunmaktadır. Bunu mumkun kılmak icin logitech protokole bir uzantı yapmıştır. Ucuncu duğme durum bilgisi gerektiğinde normal paket sonra gonderilen bir ekstra bayt kullanılarak gonderilmektedir. Orta duğmeye her basıldığında 32 (dec) değeri gonderilmektedir. Ayrıca, orta duğme basılı tutulduğunda ve fare veri paketi başka nedenlerle gonderildiğinde veri paketi ile her seferinde gonderilmektedir. Ortadaki duğme bırakıldığında, fare normal veri paketini ve ardından değeri 0 (dec) olan verileri gondermektedir. Gorulduğu gibi ekstra veri baytı sadece ortadaki duğmeyi karıştırıldığında gondermektedir.
[h=3]Fare Sistemleri[/h] Seri veri parametreleri 1200bps, 8 veri tabanı, 1 stop biti ’dir. Veriler 5 baytlık paketler halinde gonderilmektedir ve bunlar aşağıdaki gibidir:
D7 D6 D5 D4 D3 D2 D1 D0
1. 1 0 0 0 0 LB CB RB
2. X7 X6 X5 X4 X3 X2 X1 X0
3. Y7 Y6 Y5 Y4 Y3 Y4 Y1 Y0
4. X7 ‘X6’ X5 ‘X4’ X3 ‘X2’ X1 ‘X0’
5. Y7 ‘Y6’ Y5 ‘Y4’ Y3 ‘Y4’ Y1 ‘Y0′
• LB sol duğme durumudur (0=basıldı, 1=serbest bırakıldı)
• CB orta duğme durumudur (0=basılı, 1=serbest)
• RB sağ duğme durumudur (0=basılı, 1=serbest)
• İşaretli bayttaki son paketten bu yana X7-X0 X yonunde hareket bicim (-128 ..+127), pozitif yon sağ
• İşaretli bayttaki son paketten bu yana Y7-Y0 Y yonunde hareket bicim (-128 ..+127), pozitif yon yukarı
• X7-X0 paketinin işaretli baytta gonderilmesinden bu yana X7’-X0 ‘hareketi X yonunde bicim (-128 ..+127), pozitif yon sağ
• Y7-Y0’ın işaretli baytta gonderilmesinden bu yana Y yonunde Y7’-Y0 ‘hareketi bicim (-128 ..+127), pozitif yon yukarı
Paketteki son iki bayt (bayt 4 ve 5), veri duğmeleri 2 ve 3 gonderildikten sonra meydana gelen hareket verileri değişiklikleri hakkında bilgi icermektedir.
Mekanik bir fare hareket ettirildiğinde, top farenin altında yuvarlanarak işlem sırasında kendisine bağlı iki plastik tekerleği ve merdaneyi itmektedir. Bu tekerleklerden biri yan yana hareketi (x ekseni tekerleği) diğeri (y ekseni tekerleği) yukarı ve aşağı yonde hareketi algılamaktadır. Optik fare, imleci ekranda hareket ettirmek icin altına monte edilmiş bir LED kullanmaktadır. Bir masaustu bilgisayar ekranında herhangi bir şey yapılmak istenildiğinde, eller icgudusel olarak fareye uzanmaktadır; fareyi masaya getirildiğinde, ekrandaki işaretci aynı desende kesin bir hassasiyetle hareket etmektedir.
[h=3]Bilgisayar Faresi Nedir?[/h] Bilgisayar faresi, herkesin bildiği gibi, fareyi duz bir yuzey uzerine getirildiğinde imleci bilgisayar ekranında hareket ettirmeye yardımcı olan elektronik bir aygıttır. Kablosuz veya kablolu ceşidi bulunmaktadır ve bu nedenle, bir fare temel olarak belirli bir yonde (iki boyutta) ne kadar hareket ettirildiğini hesaplar ve daha sonra bilgisayarı grafik kullanıcı ara yuzunun kapsamlı kontrolune sağlamak icin bu bilgileri beslemektedir. Ayrıca mekanik fare, optik ve lazer fareler, 3D fare, ataletsel ve jiroskopik fareler, ergonomik fare, oyun fareleri ve dokunsal fareler dahil olmak uzere farklı turlerde bulunmaktadır.
[h=3]Mouse Sistemi Nasıl Calışır?[/h]

• Sensorler
• Fare denetleyicisi
• İletişim bağlantısı
• Veri ara birimi
• Surucu
• Yazılım
Sensorler, fare hareketini algılayan hareket detektorleridir, genellikle opto mekaniktir ve duğmenin durumlarını algılayan duğme gecişleri bulunmaktadır. Fare denetleyicisi bu sensorlerin durumunu okumaktadır ve gecerli fare konumunu dikkate almaktadır. Bu bilgi değiştiğinde, fare denetleyicisi bilgisayar veri arabirimi denetleyicisine bir veri paketi gondermektedir. Bilgisayardaki fare surucusu bu veri paketini alır, bilgileri deşifre eder ve bilgiye dayalı eylemler gercekleştirmektedir. Genellikle fare surucusu, gecerli fare durumu (konum ve duğme durumları) bilgisine sahiptir ve bunları sorgulayarak, uygulamaya veya calışmaya başlamaktadır. Fare surucusu genellikle fare hareket ettirildiğinde fare imlecini hareket ettirme rutinlerini başlatır ve duğmelere basıldığında yazılıma mesaj gondermektedir.

Yapılan erken donemli calışmada, işaretleme cihazlarının kullanımında iki temel hareket olduğunu tespit etmiştir. Bunlar fare imlecinin istenen alana taşınması ve sonra tam olarak istenen hedefe gidilmesidir. Bu iki hareketin celişkili gereksinimleri bulunmaktadır, bu yuzden Apple sorunu fare hareketlerini izleyerek ve CPI (inc başına sayım) ozelliklerini değiştirerek cozmuştur. Fare yavaşca hareket ettirildiğinde 100 CPI olarak kalmış ve fare hızlı hareket ettirildiğinde 400 CPI fare gibi gorunmuştur. TUFE’nin kullanımına bağlı olarak bu ayarlama yontemi, Windows 95’teki varsayılan surucu tarafından benimsenmiştir ve fare hareketlerini imlec ekran hareketine cevirmenin en yaygın olarak kabul edilen yoludur.
[h=3]Microsoft Seri Fare[/h] Microsoft seri fare en populer 2 duğmeli seri fare turudur. Genellikle bilgisayar ile birlikte gelen ucuz tho duğme fare Microsoft fare sistemidir. Microsoft fare tum buyuk işletim sistemlerinde desteklenmektedir.
[h=3]Fare Cozunurluğu ve İzleme Hızı[/h] Microsoft fare icin maksimum izleme hızı 40 rapor/saniye Rapor başına 127 sayım=saniyede 5080 sayımdır. Tipik fareler icin en yaygın aralık 100 ila 400 CPI’dir, ancak 1000 CPI’ye kadar olabilmektedir. Bu, 100 CPI fareyi saniyede 50,8 inc hıza ve 400 CPI fareyi saniyede 12,7 inc hıza cıkarabileceği anlamına gelmektedir. Yazılımın gorduğu hareketin gercek doğruluğu fare surucusunun ayarları ile belirlenmektedir ve bircok fare surucusunun fare hassasiyetini ayarlama seceneği bulunmaktadır. Farenin pin yapısı bulunmaktadır ve bu aşağıdaki gibidir:
• 9 pin 25 pin Tel Adı Yorumlar
• Kabuk 1 Koruyucu Toprak
• 3 2 TD Ana bilgisayardan fareye seri veri (sadece guc icin)
• 2 3 RD Fare ile sunucu arasındaki seri veriler
• 7 4 RTS Fareye pozitif voltaj
• 8 5 KTS
• 6 6 DSR
• 5 7 Sinyal Topraklaması
• 4 20 DTR Fare ve sıfırlama/algılama icin pozitif voltaj
• RTS = Gonderme İsteği CTS=Gonderme icin Temizle
• DSR = Veri Kumesine Hazır DTR=Veri Terminaline Hazır
Bununla birlikte bir farenin duzgun calışması icin RTS ve DTR hatlarının her ikisi de pozitif olmalıdır. DTR-DSR ve RTS-CTS hatları kısa devre olmamalıdır. RTS hattını tekrar negatif ve pozitif ayarlayarak RTS değiştirme fonksiyonunu uygulanmalıdır. Negatif darbe genişliği en az 100 ms’dir. Soğuk başlatmadan sonra, RTS hattı genellikle negatif bir seviyeye ayarlanmaktadır. Bu durumda, RTS hattını pozitif bir seviyeye ayarlamak da bir RTS gecişi olarak kabul edilmektedir. Seri veri parametreleri 1200bps, 7 veri tabanı, 1 stop biti ’dir. Veri paketi formatı ise 3 bayt pakettir. Fare durumu her değiştiğinde (fare hareketleri veya tuşlara basıldığında veya bırakıldığında) bilgisayara gonderilmektedir.
D7 D6 D5 D4 D3 D2 D1 D0
1. X 1 LB RB Y7 Y6 X7 X6
2. X 0 X5 X4 X3 X2 X1 X0
3. X 0 Y5 Y4 Y3 Y2 Y1 Y0
Bununla birlikte fare 7 veri tabanı ve 2 durdurma biti bicimiyle alındıysa, X ile işaretli bit 0’dır. Alma icin 8 veri tabanı ve 1 stop bit formatı da kullanılabilmektedir ve bu durumda X 1 değerini almaktadır. Her şeyin işe yaramasını sağlamak icin en guvenli şey, fare bilgisi alırken 7 veri tabanı ve 1 stopbit kullanmaktır. 1. ile işaretlenen bayt once gonderilmektedir, sonra diğerleri. İlk bayttaki D6 biti, senkronizasyondan cıktığı takdirde yazılımı fare paketlerine senkronize etmek icin kullanılmaktadır.
• LB, sol duğmenin durumudur (1, basılı olduğu anlamına gelir)
• RB, sağ duğmenin durumudur (1, basılı olduğu anlamına gelir)
• Son paketten bu yana X yonunde X7-X0 hareketi (işaretli bayt)
• Son paketten bu yana Y yonunde Y7-Y0 hareketi (işaretli bayt)
Fare tanımlamada ise DTR satırı acıldığında, fare M harfi (ASCII 77) iceren bir veri baytı gondermelidir.
[h=3]Logitech Uzantısı Protokolu[/h]

[h=3]Fare Sistemleri[/h] Seri veri parametreleri 1200bps, 8 veri tabanı, 1 stop biti ’dir. Veriler 5 baytlık paketler halinde gonderilmektedir ve bunlar aşağıdaki gibidir:
D7 D6 D5 D4 D3 D2 D1 D0
1. 1 0 0 0 0 LB CB RB
2. X7 X6 X5 X4 X3 X2 X1 X0
3. Y7 Y6 Y5 Y4 Y3 Y4 Y1 Y0
4. X7 ‘X6’ X5 ‘X4’ X3 ‘X2’ X1 ‘X0’
5. Y7 ‘Y6’ Y5 ‘Y4’ Y3 ‘Y4’ Y1 ‘Y0′
• LB sol duğme durumudur (0=basıldı, 1=serbest bırakıldı)
• CB orta duğme durumudur (0=basılı, 1=serbest)
• RB sağ duğme durumudur (0=basılı, 1=serbest)
• İşaretli bayttaki son paketten bu yana X7-X0 X yonunde hareket bicim (-128 ..+127), pozitif yon sağ
• İşaretli bayttaki son paketten bu yana Y7-Y0 Y yonunde hareket bicim (-128 ..+127), pozitif yon yukarı
• X7-X0 paketinin işaretli baytta gonderilmesinden bu yana X7’-X0 ‘hareketi X yonunde bicim (-128 ..+127), pozitif yon sağ
• Y7-Y0’ın işaretli baytta gonderilmesinden bu yana Y yonunde Y7’-Y0 ‘hareketi bicim (-128 ..+127), pozitif yon yukarı
Paketteki son iki bayt (bayt 4 ve 5), veri duğmeleri 2 ve 3 gonderildikten sonra meydana gelen hareket verileri değişiklikleri hakkında bilgi icermektedir.